A vetéssel, metszéssel, betakarítással egyaránt boldogul a szinkrokultúrás gazdálkodáshoz kifejlesztett robot

A szinkrokultúra egy új gazdálkodási módszer, amely vegyes növényfajok nagy sűrűségben történő együttes termesztését jelenti. Ugyanazon a földterületen különböző tenyészidőszakú és eltérő növekedési sebességű fajokat ültetnek. A Waseda Egyetem (Tokió, Japán) kutatói olyan robotot fejlesztettek ki, amely képes a sűrű növényzetnövekedésben a növények vetésére, metszésére és betakarítására.

 Négykerekű mechanizmussal rendelkezik, amely lehetővé teszi az egyenetlen talajon való mozgást, valamint egy robotkarral, amely kitágul és összehúzódik, hogy segítsen leküzdeni az akadályokat.
Négykerekű mechanizmussal rendelkezik, amely lehetővé teszi az egyenetlen talajon való mozgást, valamint egy robotkarral, amely kitágul és összehúzódik, hogy segítsen leküzdeni az akadályokat. (Fotó: Waseda Egyetem)

SynRobo

A robot neve SynRobo. Különböző vegyes növényeket kezel, amelyeket a napelemek árnyékában, egy egyébként kihasználatlan területen termeszt. Négykerekű mechanizmussal rendelkezik, amely lehetővé teszi az egyenetlen talajon való mozgást, valamint egy robotkarral, amely kitágul és összehúzódik, hogy segítsen leküzdeni az akadályokat. A robot képes lejtőkön mozogni és kikerülni a kis lépcsőfokokat.

A rendszer egy 360 fokos kamerát is használ a navigáláshoz. Ezenkívül különböző mezőgazdasági eszközökkel – horgonyokkal (lyukasztáshoz), metszőollókkal és betakarítási beállításokkal – van felszerelve. A robot a robotkar és egy vízszintesen mozgatható ortogonális tengelyű asztal segítségével állítja be a pozícióját.

Földdel bevont magvak

A kutatók a hatékony vetés technikáit is feltalálták. Különböző növényekből származó magokat vontak be talajjal, hogy egyforma méretű golyókat készítsenek. Alakjukat és méretüket egységessé tették, így a robot könnyedén el tudta vetni a több növényből származó magokat.

Továbbá egy könnyen használható, ember által vezérelt manőverező rendszert fejlesztettek ki, hogy megkönnyítsék a robot működését. A rendszer segít neki a szerszámok működtetésében, az automatikus vetés megvalósításában és a feladatok váltásában.

A hagyományos mezőgazdaságban is használható

Takuya Otani, a Waseda Egyetem adjunktusa szerint a SynRobo széles körben használható a hagyományos mezőgazdaságban és a szinekultúrában is – csak a szerszámokat kell cserélni, ha különböző növényekkel dolgoznak. „Ez a robot hozzájárul az egységnyi területre jutó hozam javításához és a gazdálkodás hatékonyságának növeléséhez. Emellett mezőgazdasági műveleti adatai segíteni fogják a manőverező rendszer automatizálását.

Ennek eredményeként a robotok rengeteg környezetben segíthetik a mezőgazdaságot. Valójában a Sustainergy Company jelenleg arra készül, hogy ezt az innovációt többek között Japán elhagyott földjein és Kenya elsivatagosodott területein kereskedelmi forgalomba hozza.”

(Forrás: futurefarming.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...