Klímaváltozáshoz igazodó fajtaválasztás

Befejeződött az aratás, így érdemes számot vetni az idei eredményekkel. A gabonapiacról és az aktualitásairól Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu munkatársa beszélgetett, aki a cége szemüvegén keresztül osztotta meg gondolatait.

Mik az idei tapasztalatok a betakarításokkal kapcsolatban?

Bár a búza termésterülete a tavalyi 1 millió hektár fölöttiről idén 952 ezer hektárra csökkent, az idei termés a „szokásos” 5 millió tonna körül alakult, ami 5,2-5,3 tonnás termésátlagokat jelent. Az őszi árpa aratása már szintén befejeződött és 218 ezer hektárról 1,2 millió tonna került a raktárakba. A tritikálé termésátlaga országosan 4 tonna volt hektáronként, ami 79 ezer hektáron 320 ezer tonna terményt eredményezett.

Bene Zoltán a Karintia Kft. cégvezetője

És hogyan szerepeltek a Karintia Kft. fajtái ezekkel számokkal összehasonlítva?

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezeket a termésátlagokat a fajtáinkkal a vevőink, évről-évre egyre több gazda jelentősen túl tudja szárnyalni. Az árpánál már a 6 tonna körüli termésátlagok nem számítottak kiemelkedőnek, mert gyakoribb volt a 7 és nem ritkán a 8-9 tonnás eredmény, a mi Pannon régióra nemesített fajtáinkkal. És ugyanez elmondható a tritikáléról illetve a búzáról is: a modern kalászos genetikáinkkal az országos termésátlagnál lényegesen magasabb eredményeket tudtak elérni a gazdák, legyen azok mostohább vagy innovatívabb körülmények között gazdálkodók. Az idei évben is sok olyan országos kísérletben vettünk részt, ahol vagy az első, vagy pedig dobogós helyezéseket értünk el. De ha csak egy példát mondhatnék, akkor a BALATON bőtermő őszi búza fajtánk stabilitását említem, amit az is igazol, hogy a hogy a NAK búza termésversenyét már a második évben nyeri meg.

Milyen gondokkal küzdenek idén a gabonatermesztők?

Idén két dolog bosszantotta a gazdákat a betakarítás időszakában. Az egyik az átlagosnál alacsonyabb hektolitersúly az árpa és búza esetében, a másik pedig az átlagosnál magasabb DON-toxin érték a búzánál.

Biztosak vagyunk abban, hogy a fajtaválasztásnál ezek a szempontok az idei évben előtérbe fognak kerülni. A gazdák nagyobb figyelmet fordítanak majd a magasabb hektolitersúlyt produkálni képes és a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákra. Bár a rezisztencia fontosságát cégünk régóta hangsúlyozza, a gazdák általában jobban meghallják szavainkat, ha egy adott évben komoly problémával szembesülnek. A 2014-ben tapasztalt országos méretű sárgarozsda-fertőzés esetén sem volt ez máshogy. Amikor nagyon magas toxintartalommal bíró gabonát próbálnak meg értékesíteni, gyakran tapasztalják, hogy ez még jelentősen csökkentett áron sem lehetséges.

Bene Zoltán a Karintia Kalászos Szamai napon

A klímaváltozás időszakát éljük, ezért a fajtaválasztás szerepe egyre jobban fel kell, hogy értékelődjön. Mit gondolnak Önök erről?

Meggyőződésem, hogy a választ a klímaváltozás okozta kihívásokra a Pannon régióra nemesített fajták adhatják meg. Az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények már több mint egy évtizede látszódnak. A mi nemesítőink a változásokat már időben komolyan vették, így volt idejük a nemesítési fő csapásirányokat erre az útra terelni. Nem véletlen tehát, hogy a fajtáink évről évre ennyire szép sikereket tudnak elérni.

Cégünk minden évben több tucat kísérletet állít be az ország különböző pontján, annak érdekében, hogy az országos lefedettségű területi képviselő hálózatunk, a kollegáink, szaktanácsadóink az adott termőhelyre legalkalmasabb fajtát tudják ajánlani. 18 kalászos fajtával rendelkezünk. Ennek egy része a BŐTERMŐ, a másik része pedig az igazán magas, PRÉMIUM minőséget tudó fajtákból tevődik ki. Meggyőződésünk, hogy vannak olyan termesztési körülmények, amikor nem szabad bármi áron a bőtermést ígérő fajtákat alkalmazni. Ne felejtsük el, hogy ha az országos átlag 52,5 mázsa, akkor az azt jelenti, hogy vannak olyan helyek, ahol ez alatti eredmények születnek. Ugyanakkor nem mindegy, hogy ahol a körülmények nagyon erősen korlátozzák az elérhető maximális termésmennyiséget, az a csekélyebb termett mennyiség milyen minőségű. Mi azt szorgalmazzuk, hogy ebben az esetben a gazdák olyan fajtákat válasszanak, amelyek az egyre szélsőségesebb körülmények között is stabilan tudják a magas fehérje, sikér és az egyéb beltartalmi paramétereket hozni. Ráadásul a fehérje vagy a sikér mennyiségén túl is érdemes tekinteni, a fehérje minősége is legyen hangsúlyos a fajtaválasztásnál.

Amikor prémium áron kívánjuk értékesíteni a terményt, akkor azt kénytelenek vagyunk nagy valószínűséggel Ausztriába vagy Olaszországba vinni. Viszont az ottani feldolgozók, a malmok, a fehérje mennyiségére csak, mint egy alapparaméterre tekintenek. Ezen felül rengeteg beltartalmi vizsgálatot végeznek el, amelyek a fehérje minőségére irányulnak. És amennyiben ez megfelelő, akkor hajlandóak komoly felárat fizetni a gabonáért.

A gazdák gyakran mondják, hogy a piac nem ismeri el megfelelő ártöbblettel az extra minőséget, ami kompenzálná a prémium fajták viszonylag kisebb termésmennyiségéből adódó “veszteséget”…

A mi válaszunk az, hogy a gazdák ne csak fehérjemennyiségben, hektolitersúlyban és az alapparaméterekben gondolkodjanak, hanem olyan fajtákat válasszanak, amiket a prémium minőséget kereső piacok, például a már említett Ausztria és Olaszország preferálnak, és nagy volumenben képesek felszippantani. Ezeken a piacokon gyakran név szerint keresik a fajtákat. Önmagában tehát már egy adott fajta is felárat tud jelenteni.

A Karintia Kft. – és az egész Mautner csoport – nem csupán értékesíti a vetőmagot, hanem komoly energiákat mozgósít annak érdekében, hogy a mi, Pannon régióra nemesített fajtáinkat az osztrák és az olasz piac megismerje. Jól felfogott érdekünk, hogy piacot is teremtsünk a fajtáinknak.

Beszéljünk egy kicsit konkrétabban az Önök által forgalmazott fajtákról.

A Karintia nem hibrid, hanem kizárólag fajtabúzákból állította össze a fajtakínálatát, nem véletlenül. Először is ár-érték arányban meggyőződésünk, hogy nehezen vagyunk verhetőek. Másrészt a legmodernebb genetikáink termésstabilitásban mindenképpen előnyben vannak a hibridbúzákkal szemben. A gazdák elégedettségét mi sem mutatja jobban, hogy töretlen, hosszú évek óta tart a fajta búzáink iránti érdeklődés emelkedése.

Milyen újdonságokat emelne ki a Karintia őszi kalászos portfóliójából?

Újdonság a piacon, hogy a cégek a rezisztenciára egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. Ám ez nálunk már nem jelent újdonságot. Nálunk ez a szempont hosszú évek óta alap a fajtaválaszték összeállításakor. Azért vagyunk kivételes helyzetben, mert a Karintia Kft. a cégcsoportunk nemesítő házaiból – mely nagy családnak mi is tagjai vagyunk- egy olyan portfólióból választhat, ahol a fajtákat Ausztriában nemesítik. A fajtáink többségének nemesítése Ausztriában, a magyar határhoz közeli, rendkívül száraz, 500 mm alatti össz. csapadék mennyiségű régióban történik. A betegségekkel szembeni ellenállóság egy szükséges minimum, mivel a fajtáinknak egy jelentős része bio gazdaságokban is elérhető. Másfelöl Ausztriában különböző öko programok keretében, ha valamely gazda eltekint a növényvédőszeres beavatkozások némelyikétól, például a gombaölő szeres kezeléstől, akkor ő a környezetterhelés csökkentése miatt plusz támogatásban részesül. Az ilyen öko programoknak köszönhetően, az osztrák gazdák már régóta elvárják a nemesítőktől, hogy olyan ellenálló fajtákat biztosítsanak számukra, amelyekkel ezek a plusz beavatkozások nagy biztonsággal elhagyhatók.

Idén újabb 6! kalászos fajtával jelentünk meg, melyek között van söripari célú árpa, tritikálé és prémium minőséget és bő termést adó búzafajta is. Közülük is kiemelném a MAURIZIO-t, amely fantasztikus eredményeket produkált. Vannak helyek az országban, ahol 8-9 tonnás termésátlag mellett 14,5 fölötti fehérjetartalommal termett, üzemi átlagban.

A minőségi Maurizio mellett, kiemelném még a GAUDIO-t, ami már harmadik éve lesz elérhető a piacon. Ez a Balaton, bőtermő fajtánknak a szálkás változata. Most már a vadkáros területekre is tudunk alternatívát adni azoknak, aki az igazán nagy terméspotenciállal bíró fajtákat keresik.

Az árpa esetében az ALORA bőtermő takarmányárpát emelném ki, ami ugyancsak remek eredményeket produkált. Az AXIOMA őszi sörárpa fajtánk sikere annak is betudható, hogy a gazdálkodók a tavaszi helyett egyre inkább az őszi sörárpában gondolkodnak. Az Axiomával egy olyan fajtával rendelkezünk, ami nem csak a terméseredményével, hanem a minőségével is kiemelkedik a piacon.

És néhány szót még a tritikáléról. A fajtáinkkal elérhető brutális terméseredményekkel érdemes komolyan foglalkozni a tritikálé termesztésével is. Hosszú évekig keresgéltünk, mire olyan fajtát találtunk, amivel az országosan ismert Polego fajtánkat le mertük cserélni. A KAULOS bőtermő tritikálé fajtánk még a Polego fajtánk eredményeit is meghaladja.

Ha jól tudom, idén több elismerésben is részesült a cég.

A Karintia Kft. mindig is kiemelten kezelte az innovációt. Ennek is köszönhetjük az idén szerzett Mintagazdaság címünket, amit a Széchenyi István Egyetem jóvoltából kaptunk meg. Az idei AGROmashEXPO-on pedig 2 termékünkkel is –az ANGELICA bőtermő szójafajtánkkal és a FARMDOK gazdálkodást segítő szoftverünkkel – sikerült innovációs díjat nyernünk.

További információ a Karintia Kft. weboldalán: karintia.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

FOGYTÁN a legkeresettebb őszi kalászos búza fajták... Miért választják a gazdák a Karintia Kft. őszi kalászos fajtáit? Néhány pontban foglalták össze azokat az érveket, amik alapján a gazdák a Karintia Kf...
Európa legnagyobbja lett a Budapesti Halfesztivál... Területét és kiállítószámát tekintve Európa legnagyobb halas rendezvényévé nőtte ki magát a Budapesti Halfesztivál, amelynek ebben az évben a Vajdahun...
Indul a szezon, sokan költöznek a Balatonba az idé... Visszavonhatatlanul közeledik a tavasz. A Balatonon már a pontytelepítés is megkezdődött a horgászok nagy örömére. A következő napokban 25-30 tonnányi...
Rettegnek a pontyok, idén elmarad a tilalom A tavalyi gyakorlat szerint idén sem lesz horgászati tilalom a Balatonon, így retteghetnek a pontyok. Ellenben a Kis-Balatonon és a két nagy balatoni ...
68-féle gyógyszermaradvány bárhol megtalálható a B... Évente többször is vizsgálják a Balaton vizét a limnológiai intézet munkatársai. Az édesvizekkel, mint komplex – fizikai, kémiai és biológiai komponen...
A vaddisznók már a kutyákat és a turistákat terror... A Balaton térségében több helyen is tarthatatlan helyzet alakult ki a vadak elszaporodása miatt, ezért a Balatoni Szövetség (BSZ) kezdeményezi, hogy a...