A pályázatírás aranyszabályai, azaz ne csak pályázzunk, hanem nyerjünk is!

Jellemző a mezőgazdaságra, hogy két-három évet is kell várni egy-egy pályázati lehetőségre. Ezt követően pedig nem egészen 1 hónapunk van csupán a pályázati anyag benyújtására. Mire kell odafigyelni, melyek a jellemző hibák, hogyan lehet elkerülni őket? Miklovicz Péter, pályázati szakértőnk összeszedte a pályázatírás aranyszabályait!

Legyen szó mezőgazdasági vagy nem mezőgazdasági vállalkozásról, általánosságban elmondható, hogy

 • valaki vagy folyamatosan fejleszt és ezzel növekszik a gazdasága és hatékonysága,
 • vagy valaki nem fejleszt és egyre inkább lemarad a piaci versenyben. 

Felgyorsult világunknak ez egy megkerülhetetlen sajátossága, ami ellen csak úgy “védekezhetünk”, ha a fejlesztések ránk eső költségét a lehető legminimálisabbra csökkentjük. Ennek pedig leghatékonyabb módja, ha az összeg legnagyobb részét, vissza nem térítendő támogatásokból fedezzük.

Készüljön fel előre a jövőben megnyíló pályázatokra, hogy ne kelljen kapkodnia!
Készüljön fel előre a jövőben megnyíló pályázatokra, hogy ne kelljen kapkodnia!

Minden gazda szeretné a legmodernebb GPS-s vezérlésű traktort használni, vagy terméke feldolgozását a leggyorsabb, leghatékonyabb “nyugat-európai” technológiák segítségével optimizálni. Egyre több vállalkozónak jut eszébe az is, milyen jó és kényelmes lenne, ha a megújuló energiáknak köszönhetően több pénz maradna zsebében, amit a számlák kifizetésénél sokkal kellemesebb dolgokra is költhetne. Szintén egyre több sikeres termelő vagy feldolgozó vállalkozás gondolkodik abban, hogy a magyar piac mellett a környező országokba is kilépjen termékével.

Bár legtöbben pontosan tudják a fejlesztések hasznát és fontosságát, a gyakorlatban mégsem mindig marad pénz ilyen jellegű beruházásokra. Ezáltal pedig sokan kerülnek egy olyan spirálba, amelynek akár a teljes csőd is lehet a vége. Sok lehetséges pályázó gondolja úgy, hogy a pályázati rendszer nem igazán átlátható és ez visszaélésekre ad lehetőséget. Erre azonban az uniós pályázatoknál nagyon kevés esély van. Bár a bírálat minden esetben Magyarországon történik, az ezzel kapcsolatos jelentések és információk egész “Brüsszelig” felmennek, ami kevesebb visszaélésre ad lehetőséget és ténylegesen a pályázatok szakmai része érvényesülhet.

Az alábbiakban olyan hasznos és a gyakorlatban is alkalmazható eszközöket szedtünk össze, amelyek minden pályázó számára fontosak lehetnek, akik a jövőben mezőgazdasági vagy nem mezőgazdasági vállalkozásukat vissza nem térítendő támogatásból szeretnék fejleszteni.

 1. Mindig az ötlethez kell a megfelelő pályázati kiírásokat keresni és nem fordítva. Amikor a pályázathoz keresünk egy ötletet, annak sok esetben nem lesz jó vége.
 2. A pályázat megírását szakmai tervezés előzze meg! Azaz, a pályázat megírásában, lebonyolításában szerepet vállalók beszéljék meg,  mire kívánnak pályázni, hogyan osztják majd fel a feladatokat. 
 3. A pályázat sugallja azt, hogy az ötlet fontos, és megvalósítása elengedhetetlen. 
 4. A pályázat megírása egyfajta logikát kövessen! Pontosan fogalmazza meg a pályázati célt, azaz a sikeres megvalósításhoz szükséges emberi, tárgyi és anyagi feltételek felhasználását, lebonyolítást és a projekt zárását. 
 5. A kitűzött célok legyenek reálisak! Minden egyes elem legyen megvalósítható, kerülni kell az irreális elemeket. 
 6. A pályázó minden esetben azonosuljon a pályázat kiíróinak szándékával! Arról írjon és úgy, amire és ahogyan kíváncsiak. 
 7. Az egyes rovatokat úgy töltse ki, hogy a rendelkezésre álló helyen, illetve a formanyomtatvány szerint megadott mennyiségű helyen férjen el a pályázati szöveg. 
 8. A pályázati formanyomtatványt általában nem csak egy helyen kell aláírni! Ügyeljen erre, mert egy ilyen mulasztás is okozhatja a pályázat elutasítását! 
 9. A költségvetés elkészítésénél vegye számításba, hogy milyen önerővel rendelkezik, amit a projekt megvalósítása érdekében el tud különíteni (készpénz!). Majd összesítse, hogy az egyes pályázati részcélokhoz milyen mértékű és típusú forrásra lenne szükség. 
 10. A költségvetés ne legyen elrugaszkodott! Minden esetben a piaci árakhoz képest reális és az ÉNGY vagy gépkatalógus szolgáljon alapul. Ellenkező esetben a pályázat elutasítását eredményezheti! 
 11. Határozza meg a program eredményességét jelentő mutatókat (indikátorokat)! Ezzel segíti a döntéshozót abban, hogy megadott mérési mutatókból leszűrhesse, milyen volumenű programmal áll szemben. 
 12. A pályázó korábbi tevékenységének eredményeiről szóló referenciák pozitívan befolyásolják a döntéshozatalt. 
 13. Mindig ellenőrizzük le a kész pályázati anyagot, és akár többször is tegyük meg ezt! Több szem többet lát és nagyon bosszantó, amikor egy kis formai hiba miatt kell újabb 2 évet várni a következő hasonló pályázatra. 
 14. Írja le, hogy a pályázat elnyerése esetén milyen jövőbeni kihatással bír majd a program a megvalósítást követően. A disszemináció nagyon fontos! 
 15. Gyakran érdemes hasonló tevékenységű partnereket keresni, mert együttműködés esetében a siker esélye nagymértékben megnő. 
+1 A fentiek megvalósulásához elengedhetetetlen, hogy a megfelelő előkészületek időben elkezdődjenek. Sajnos jellemző a mezőgazdasági pályázatokra a nagyon rövid beadási lehetőség! Sok esetben 2-3 évet kell arra várni, hogy egy nagyobb pályázat megjelenjen és utána 15-30 napjuk van a pályázóknak az anyagok benyújtására. Aki a hivatalos kiíráskor kezd neki az anyag összeállításának, nem fogja tudni felvenni a versenyt azokkal, akik már fél éve dolgoznak a pályázatukon. Tehát a felsorolt 16 pont legfontosabb kulcsszava az ELŐKÉSZÜLET.

Szerző: Miklovicz Péter, pályázati szakértő, palyaz.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Belehúzott a növénytermesztés – Az 50. hét egyben... Beerősített idén a növénytermesztés, jó üzletnek tűnik a mezőgazdaság, fáradhatatlanul építjük az agrárkapcsolatokat, támogatások özönlik el az agrárs...
Kinek érdemes indulni a fiatal gazda pályázaton és... A fiatal agrárvállalkozók indulását támogató pályázat a csábító feltételek miatt sokak érdeklődését felkeltette, de hasonlóan sokan bizonytalanok is, ...
Magyar földet magyar gazdának – itt az új földtörv... Hosszú hétvégén innen, mezőgazdasági napokon túl, ahol a vis maiort már elektronikusan is be lehet jelenteni, életbe lépett az új földtörvény és folyt...
Agrártámogatási rendszer átalakítása – szeri... A mezőgazdaság ellen végrehajtott „terrortámadásnak” nevezte Horváth Gábor a MOSZ elnöke a területalapú támogatások rendszerének átalakítását. A Piac ...
Megérkezett az agrártámogatások átalakításáról szó... Már Ön is elolvashatja az új agrártámogatási rendszerről szóló rendeletet a Magyar Közlöny csütörtöki számában. Az egységes területalapú támogatás öss...
Teltház Hajdúböszörményben Útjára indult szeptember 2-án a Gazdag Gazda Roadshow, Hajdúböszörményben. A csodálatos terem megtelt érdeklődő és információra éhező gazdákkal, amine...