Magyar földet magyar gazdának – itt az új földtörvény

Hosszú hétvégén innen, mezőgazdasági napokon túl, ahol a vis maiort már elektronikusan is be lehet jelenteni, életbe lépett az új földtörvény és folytatódtak a pályázati lehetőségek és a kifizetések is. Programajánló a következő 4 napra és részletek agrárhír-összefoglalónkban!

Északon és délen is rendeztek mezőgazdasági napokat a hétvégén, amit a mostani hosszú hétvégén pihenhetünk ki. Hódmezővásárhelyen a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok alkalmával átadásra kerültek a  növénytermesztési és állattenyésztési díjak. Sződligeten pedig a 14. Regionális Mezőgazdasági Szakkiállításon gyönyörködhettünk a veterán traktorokban. Aki azonban nem szeretne pihenni, olvassa el cikkünk végén a Programajánlót!

Múlt péntek óta elektronikus úton is bejelenthetünk vis maiort, ha az idei egységes kérelemben megjelölt területeket például árvíz, belvíz károsította. Érdemes megtenni, ha ebből kifolyólag a gazdálkodó nem tudja teljesíteni a támogatáshoz szükséges összes feltételt. A bejelentést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján lehet megtenni. Kárenyhítő juttatás kérhető a termésátlag csökkenésére, vagy terméskiesésre vonatkozóan.

A spekulációk végét jelenteti az új földtörvény
A spekulációk végét jelenteti az új földtörvény

Május 1-jén lépe életbe az új földtörvény, ezzel együtt megszűnik a külföldiek földvásárlási moratóriuma. Az új törvény a mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról rendelkezik. Célja, hogy a magyar földek, magyar tulajdonban maradjanak. Ugyanakkor ne érje hátrány se az uniós polgárokat, akik, ha megfelelnek a törvényi előírásoknak, ugyanolyan elbírálásban részesülnek, mint a belföldi lakosok. Megszületett a földműves jogi fogalma is: az a gazda, aki agrárvégzettséggel vagy 3 éves gyakorlattal rendelkezik. Földhöz ezentúl csak a földműves kritériumainak megfelelő gazda juthat. A spekulációk ellen elővásárlási és elő-haszonbérleti sorrend, a helyi földbizottságok működése, és a zsebszerződések jogellenessége is kíván küzdeni.

Támogatások, kifizetések

Támogatás igényelhető a fűszerpaprika termelők számára, és holnaptól lehet pályázni a Fiatal Gazda pályázatra. Ha még nem lépett az ügyben, olvassa el, milyen hibákat kerüljön el, és mivel szerezhet plusz pontokat! Ha most mégis lemaradt, és nem pont 39 éves, akkor nagy eséllyel jövőre beadhatja Ön is a pályázatát.

Sokan cserélnek tetőt kifizetésekből
Sokan cserélnek tetőt kifizetésekből

Elkezdődött a bogyós gyümölcsök termesztési támogatásának utalása a héten. Összesen 116 millió Ft-ból 200 gazdálkodó részesül. 3 milliárd forint került utalásra a területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatás kapcsán. A teljes keret 12 milliárd Ft, amiből a mostanival együtt már 6 milliárd Ft került kifizetésre. Vidékfejlesztési célú támogatásokra 800 millió Ft került utalásra, összesen 170 kérelmező részére. Szintén 800 millió forintból részesült további 128 pályázó az állattartó telepek korszerűsítése és kertészeti gépek beszerzése kapcsán. Ők elsősorban gépbeszerzésre és tetőcserére igényelték a támogatást.
A támogatások kifizetése, ahogy eddig is, a kérelmek lezárásával folyamatosan történik, azon gazdálkodók részére, akiknek a területalapú támogatási kérelmét az MVH jóváhagyta és a jogszabályban foglalt feltételeket teljesítette.

Programajánló a május 1-jei hosszú hétvégére

Bár országosan számos rendezvény lesz, a szívünkhöz közelebb állókat kiemelnénk a sorból:

  • Családi majális Nőtincsen birka és alpaka nyírással (2014.05.01 – 05.04.)
  • Csirke-csülök fesztivál Nagyvázsonyban a Kinizsi várnál (2014.05.02 – 05.03.)
  • Akik imádják a lovakat, azoknak május 1-jén Gödöllőn, a Szent István Egyetem területén van a helyük a Gödöllői Lovasmajálison.
  • Fűszeresek és Kézművesek Vására lesz Füzesgyarmaton (2014.05.02 – 05.03.)
  • 16. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál lesz a Hősök útján (2014.05.02 – 05.03.)
  • Először kerül megrendezésre Ócsán a juh fesztivál május 1-jén!
  • IX. Villányi Borzsongáson nem csupán a bort kedvelők kapcsolódhatnak ki, de a futball szerelmeseinek is tartogat programot a 4 napos rendezvény (2014.05.01 – 05.04.)
Nem fogunk unatkozni a hosszú hétvégén
Nem fogunk unatkozni a hosszú hétvégén

 

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Miért híres május 1-je? Május első napját a munka ünnepeként tartjuk számon, és legtöbben pihenéssel töltik. Miért alakult így? Mit ünneplünk még ezen a napon? Elevenítsük fe...
Teltház Hajdúböszörményben Útjára indult szeptember 2-án a Gazdag Gazda Roadshow, Hajdúböszörményben. A csodálatos terem megtelt érdeklődő és információra éhező gazdákkal, amine...
Gazdag Gazda Roadshow – 2. állomás Szeptember 2-án indult, és máris a roadshow felénél tartunk. Múlt hét csütörtökön Szegeden, az Agromehanika Kft-nél vendégeskedtünk. Sokat kérdeztek a...
A pályázatírás aranyszabályai, azaz ne csak pályáz... Jellemző a mezőgazdaságra, hogy két-három évet is kell várni egy-egy pályázati lehetőségre. Ezt követően pedig nem egészen 1 hónapunk van csupán a pál...
Fiatal gazda pályázat 2015-2020 között… Mit lehet tudni a 2015. évi fiatal gazda pályázatról? 70.000 vagy 40.000 euróra számíthatnak a pályázók? Mi az, ami már biztos, és mi az, amit csak tá...
Mikro-, kis- és középvállalkozások Európai Uniós t... Megjelentek az első EU-s pályázatok a kkv-k számára, melyek többek között az eszközbeszerzéseket és az exportpiacra történő kilépést segítik. Természe...