A napot használja a gyomok automatikus felismerésére és permetezésre a permetező robot (videóval)

A Solinftec a Solix permetezőrobotja mellett hamarosan egy új, automatikus gyomfelismerő és -ellenőrző rendszerrel is piacra lép. Az új permetezőrobot, amelyet a gyomok felismerésére és permetezésére terveztek, 2023-ban lesz kapható. A felhasználók számára gyomfolt-spray térképeket is biztosít majd, amelyeken elemzést adnak a teljes szántóföld permetezéséhez képest megtakarított ráfordításokról.

A Solix Ag Robotics a Solinftec „Alice AI” platformját használja, amely a gépi műveleteket a termelők célkitűzéseihez igazítva hangolja össze. A rendszert a McKinney Corporationnel, egy díjnyertes K+F céggel közösen fejlesztették ki, a gyártást a McKinney végzi.

A Solix permetező robot hasonlít a Brazíliában 2022 áprilisa óta kereskedelmi forgalomban lévő Solix cserkészrobothoz, és négy napelemmel működik, amelyek a meghajtást és a permetező rendszert vezérlik (Forrás: Solix)

Észak-Amerikában futó kísérleti változatok

A gép több kísérleti változata jelenleg is működik Észak-Amerikában – az Egyesült Államokban a Growmark mezőgazdasági szövetkezettel és a Purdue Egyetemmel partnerségben, Kanadában pedig a Stone Farms és a Saskatchewani Egyetemmel partnerségben.

A gép a szántóföld alakjától és a terepviszonyoktól függően naponta akár 96 hektárt is képes kiszolgálni.

A 2007-ben alapított, brazíliai Solinftec több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik digitális alapú növénytermesztési rendszerek fejlesztésében különböző globális régiók és kultúrák számára.

Autonóm is, fenntartható is

A Solix permetező robot hasonlít a Brazíliában 2022 áprilisa óta kereskedelmi forgalomban lévő Solix cserkészrobothoz, és négy napelemmel működik, amelyek a meghajtást és a permetező rendszert vezérlik.

A fedélzeti AI-szoftver folyamatosan gyűjti a növényállományra, a gyomok azonosítására és sűrűségére, a betegségek azonosítására és kiterjedésére, a rovarok azonosítására és küszöbértékeire, a tápanyaghiányok azonosítására és sűrűségére, valamint az NDVI-re és egyéb információkra vonatkozó adatokat.

„A Solix permetezőt úgy tervezték, hogy ne csak a szántóföldeket figyelje és pásztázza, mint az eredeti felderítő változat, hanem a gyomokat is felismerje, és kezelje olyan technológiával, amely lehetővé teszi, hogy a készülék felülről történő permetezés helyett a növénybe permetezzen” – mondta Leonardo Carvalho, a Solinftec üzemeltetési igazgatója a sajtóközleményben, „kiküszöbölve a nagyobb gépek által okozott elsodródást és tömörítést”.

További automatizált gyomfelismerés

A Taranis, amelynek székhelye szintén Indiana államban van, és amely Brazíliában és Izraelben is rendelkezik irodákkal, egy drón alapú mesterségesintelligencia-szoftverrendszert kínál, amely szintén gyomazonosítást végez, és ajánlásokat ad a spot permetezéshez és egyebekhez.

Rendszerük milliméter alatti képfelbontással rendelkezik. Különbséget tesz a különböző gyomfajták, rovarkárok, betegség okozta elváltozások és a különböző tápanyaghiányok között. A képekbe műholdas felvételeket is beépítenek.

2022 márciusában a Taranis bejelentette, hogy kibővített partnerséget kötött a Drone Nerds drónszolgáltatóval és a dróngyártó DJI-vel. Ez lehetővé teszi a Taranis számára, hogy nagymértékű működési hatékonyságot érjen el, és növelje a mezőgazdasági kiskereskedők, szövetkezetek és gazdálkodók számára a területet.

(Forrás: futurefarming.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...