A folyékony tejsavó pozitívan befolyásolja a bélmikrobióta változását

Olasz, brit és spanyol kutatók olyan keresztezett sertések székletmikrobiótáját vizsgálták, amelyeket folyékony tejsavóba integrált táppal etettek. Céljuk az volt, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolhatják a bélsármikrobióta változásai a sertések egészségét és teljesítményét. A sertés bélmikrobióta összetétele és diverzitása idővel és a teljes béltraktus mentén változik.

A sertéságazatban a folyékony takarmányok pozitívan járulnak hozzá az állatok bélrendszerének egyensúlyához, így támogatva a takarmánygyógyszeres kezelés csökkentését. A sajtkészítés mellékterméke, a folyékony savó a jó minőségű fehérje összes esszenciális aminosavát tartalmazza. Így lehetőséget nyújt az élelmiszerpazarlás csökkentésére, valamint a sertések növekedési teljesítményének, immunfunkciójának és bélrendszerének javítására.

. A sertéseket véletlenszerűen osztották fel a kontroll- és a folyékony tejsavóval együtt etetett csoportokra. A kontrollcsoportba tartozó sertéseket pelletált takarmánnyal etették
. A sertéseket véletlenszerűen osztották fel a kontroll- és a folyékony tejsavóval együtt etetett csoportokra. A kontrollcsoportba tartozó sertéseket pelletált takarmánnyal etették . a ko-takarmány-kiegészítés hatással volt a bélmikrobióta néhány alfadiverzitási indexére (a fajok gyakoriságának eloszlására (Fotó: Pixabay)

Adatgyűjtés

A kutatócsoport 14 keresztezett sertést (Landrace × Large White) használt a kísérlethez. A sertéseket véletlenszerűen osztották fel a kontroll- és a folyékony tejsavóval együtt etetett csoportokra. A kontrollcsoportba tartozó sertéseket pelletált takarmánnyal etették. A folyékony savót kapott csoportban lévő sertések ugyanazt a pelletált takarmányt fogyasztották, folyékony savóval kiegészítve.

A kutatók a sertések növekedési teljesítményét az átlagos napi hízás és a takarmányátalakítási arány alapján határozták meg. Egyéni vérmintákat vettek a fehérvérsejtszám, valamint a haptoglobin és a C-reaktív fehérjefrakciók koncentrációjának felmérésére. Ezen kívül bélsármintákat gyűjtöttek a kezelés beadása előtt, valamint 1 és 2 hónappal a társtakarmány-integráció megkezdése után.

Mikrobiális genomiális DNS-extrakciót végeztek, és szekvenálták a 16S rRNS-gént a keresztezett sertések székletmintáiból.

A bélbaktérium-közösségre gyakorolt hatás

Törzsszinten a ko-takarmány-kiegészítésben részesülő sertések és a kontrollcsoportban lévő sertések baktériumközösségében a Firmicutes dominált, majd a Bacteroidetes, a Spirochaetes és a Proteobacteria következett. Családi szinten a Prevotellaceae, Ruminococcaceae, Clostridiaceae, Lactobacillaceae és Spirochaetaceae volt a leggyakoribb mind a kontroll-, mind a ko-takarmányozási csoportban.

Továbbá a Prevotella, a Clostridium, a Lactobacillus és a Treponema nemzetségek voltak a leginkább képviselve mind a kontroll-, mind a takarmányozási csoportokban.

A diverzitási mérőszámok azonban arra utaltak, hogy a ko-takarmány-kiegészítés hatással volt a bélsármikrobióta néhány alfadiverzitási indexére (a fajok gyakoriságának eloszlására).

Leginkább pozitívan módosított

A ko-táp csoportban a legpozitívabban modulált nemzetségek a Bifidobacterium, Parasutterella, Oxalobacter, Lactobacillus, Cellulosilyticum, Ruminococcus, Petrimonas és Rubrivirga voltak, amelyek megelőzték a hasmenést, javították a növekedést, szabályozták az immunműködést, és ellensúlyozták a potenciális patogén állapotokat.

A legtöbb negatívan modulált

A legnegatívabban moduláltak a Mogibacterium, Faecalibacterium, Collinsella, Oribacterium, Mediterranea, Gemmiger, Coprococcus, Sutterella, Slackia, Butyricicoccus és Corynebacterium. A differenciális abundanciaelemzés  jelentős különbségeket mutatott ki a különböző nemzetségek esetében, ami arra utal, hogy a folyékony tejsavóval való kiegészítés idővel potenciálisan befolyásolta a baktériumközösség egy részét.

A teljesítményre és a fiziológiai paraméterekre gyakorolt hatás

A sertések testtömege, átlagos napi hízása, átlagos napi takarmányfelvétele és takarmányátalakítási aránya mind a kontroll-, mind a társított takarmányozási csoportban nőtt. Ez arra utalt, hogy a folyékony tejsavós kiegészítés nem befolyásolta negatívan a sertések súlyát a hízási szakaszban. A ko-takarmány-kiegészítés csökkentette a haptoglobin és a C-reaktív fehérje szérumkoncentrációjának értékeit, valamint a fehérvérsejtszámot az idő múlásával.

A bőséges nemzetségek és az élettani paraméterek közötti kapcsolat

A testtömeggel pozitívan korreláló egyes nemzetségek, köztük a Bifidobacterium, Corynebacterium, Petrimonas és Oxalobacter, negatív korrelációt mutattak a C-reaktív fehérjével, a haptoglobinnal és a fehérvérsejtszámmal, valamint egyes nemzetségek, köztük a Collinsella, Slackia, Mediterranea, Mogibacterium, Oribacterium, Faecalibacterium, Gemmiger és Sutterella, amelyek negatív korrelációt mutattak a testtömeggel, pozitív korrelációt mutattak a C-reaktív fehérjével, a haptoglobinnal és a fehérvérsejtszámmal. Ami arra utal, hogy ezek a nemzetségek szerepet játszanak a sertések immunrendszerében és gyulladásos állapotában.

Következtetés

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a folyékony tejsavó kiegészítése befolyásolja a sertések bélsármikrobiótáját a hasznos baktériumok pozitív modulációja és a káros baktériumok potenciális csökkentése révén.

(Forrás: pigprogress.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
Czerván György: megfordult a sertésállomány évek ó... Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ez...
Változó eredményesség a Tolna megyei sertéstenyész... Általában nullszaldóval vagy kisebb nyereséggel zárták a tavalyi évet a Tolna megyei sertéstenyésztő vállalkozások. 2014 második felében az oroszorszá...
Olcsó a hízó Szerbiában! Évek óta nem volt ilyen alacsony Szerbiában a hízósertés ára, mint az idei év elején. Jelenleg 255-270 forintnak megfelelő dinárért adják a hízókat ki...
Folyamatosan növekszik a sertéslétszám Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-...
2014-es sertéspiac az Európai Unióban Bár még Anglia és Belgium adatai hiányoznak, az eddig nyilvánosságra hozott információkból az látszik, hogy az Európai Unió sertésállománya, noha csak...