A falevéllel fűtés energiatermelési módját fejlesztik egy kisvárosban

A magas energiaárak miatt Németországban olyan fűtési alapanyagot próbálnak minél hatékonyabbá tenni, amely az európai és az észak-amerikai éghajlati régióban szinte mindenhol elérhető és még biztosan nem terjedt el széles körben. Egy német önkormányzat és egy kutatócsoport is azon dolgozik, hogy minél gazdaságosabban fűtéshez használható pelletet állítsanak elő az ősszel lehullott falevelekből. A kutatás igen ígéretes, azonban gyerekcipőben jár. Magyarországon eközben elektromos fűtéssel spórolnának a háztartások.

A Haszon írta meg, hogy a levélpelletek megújuló fűtőanyagnak számítanak. Német kísérletek szerint az ősszel lehullott falevelekből készült pellet fűtőértéke 10 százalékkal alacsonyabb, mint a fapelleté, de a hamuja mennyisége valamivel magasabb. A kutatók növelni szeretnék a fűtőanyag hatékonyságát, és csökkentenék az égetésével járó káros kibocsátást.

Egy német önkormányzat és egy kutatócsoport is azon dolgozik, hogy minél gazdaságosabban fűtéshez használható pelletet állítsanak elő az ősszel lehullott falevelek elégetéséből - Fotó: Magro.hu, CSZS, Vácrátót
Egy német önkormányzat és egy kutatócsoport is azon dolgozik, hogy minél gazdaságosabban fűtéshez használható pelletet állítsanak elő az ősszel lehullott falevelek elégetéséből – Fotó: Magro.hu, CSZS, Vácrátót

Falevelek fűtésre

Jelenleg úgy kalkulálnak, hogy egy köbméternyi tömörített levélből 100-120 kg pellet nyerhető. A fűtési hatása körülbelül 50 liter fűtőolaj elégetésének felel meg.

Azonban a kutatások gyerekcipőben járnak. Ennek ellenére elkezdte a település néhány épületének a fűtését az ősszel lehullott levelekkel a németországi Reichenbach önkormányzata.

A fűtőpelleteket úgy állítják elő, hogy előbb két lépésben kiszárítják, majd levegőztetik a faleveleket, aztán őrlik és pelletté préselik, amely aztán a kazánokba kerül – írta a Magyar Mezőgazdaság.

Norbert Döring, a kutatócég vezetője szerint ez akár megfelelő kiút lehet az energiaválságból. A betakarított leveleket két lépésben szárítják, levegőztetik, őrlik, majd pelletté préselik, amely a kazánokba kerül. Mindezt egy olyan gazdaságban végzik, ahol erre a célra egy kisérleti feldolgozósor épült.

Egyelőre még hiányoznak ennek a nyersanyagnak a feldolgozására szánt erőforrások és a speciális berendezések. Reichenbach önkormányzata pályázott a projekt fejlesztésére, és a lakosok drukkolnak, mert remélik, hogy olcsóbban fűthetnek majd.

A fűtési technológia még tökéletesítésre szorul, az eddigi kísérletek azt mutatták, hogy a levélpellet fűtőértéke 10 százalékkal alacsonyabb, mint a fapelleté, és a hamu mennyisége valamivel magasabb.

A kutatók olyan technológiát szeretnének kifejleszteni, amely növeli ennek az fűtőanyagnak a hatékonyságát, és egyúttal csökkenti a levélpellet elégetésével járó káros kibocsátás mennyiségét.

Tekintettel arra, hogy az elszáradt levelek eltakarítása és ártalmatlanítása jelenleg csak kiadás az önkormányzatok költségvetésében, a levelek teljesen megújuló fűtőanyaggá alakítása úttörő eredménynek számít.

„Megrohamozták” a webshopot a rezsi miatt aggódó magyarok

Mindeközben az ősszel a megszokottnál kevesebben kerestek hagyományos radiátorokat, azonban megsokszorozódtak az elektromos fűtőberendezések, például hősugárzók, radiátorok és konvektorok eladásai az eMAG-on. A tendencia azzal magyarázható, hogy sokan ezekkel az eszközökkel próbálják kiegészíteni otthon a gázfűtést Magyarországon, így maradnának a kedvezményes gázfogyasztási zónában. A kereskedelmi portál közleménye szerint ezt támaszhatja alá, hogy a dizájnban erős, de drágább elektromos kandallókat kevesebben keresik, és inkább a funkcionalitásban erős modellek fogynak.

Az eMAG szerint 2022. nyarán kezdődött az elektromos radiátorok eladásainak megugrása. Júliusban és augusztusban is többszörös növekedést mértek ezen termékek értékesítésében az előző év azonos időszakához képest. Az elektromos hősugárzókból háromszor annyi fogyott szeptemberben, mint 12 hónappal korábban, valamint tízszer több mint idén augusztusban. Továbbá nagyon keresettek lettek az egyszerű, konnektorba dugható fali hősugárzók is.

Az elektromos fűtőeszközt vásárlók 52 százaléka vett hősugárzót szeptemberben, 36 százalékuk elektromos radiátort/konvektort, 12 százalékuk pedig klímaberendezést. Október első három hetében viszont az elektromos radiátorok/konvektorok fogytak leginkább (47 százalék), a hősugárzóké lett a második (40 százalék), valamint ismét a klímáké a harmadik hely (13 százalék) – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Alternatív energia – a mezőgazdaságban is A mezőgazdasági termelés során nagyon sok „hulladék” energia keletkezik, legyen szó akár az állattenyésztésről, akár a növénytermesztésről. Az a válla...
Vegyen szenet közvetlenül a bányából szállítva!... Manapság mindenki kétszer meggondolja, mit és mennyiért vásárol, nincs ez másképp a fűtőanyagokkal sem. A szén az egyik legjobb alternatíva a gáz kivá...
EXPO 2017: Százezres látogatószámmal zárt a NAIK a... Véget ért Kazahsztán fővárosában, Asztanában az „EXPO 2017” világkiállítás, amit a jövő energiája jegyében rendeztek. A három hónapig tartó rendezvény...
A legjobb megoldás a gázfűtés kiváltására Hamarosan itt a tél és sokan csak az utolsó pillanatokban döntenek arról, mivel fognak fűteni a hideg hónapokban. A gáz drága, ezért egyre többen kere...
A tűzifahiány oka nem a faapríték használata A faapríték-előállítás hátteréről, jelenlegi technológiájáról és a lehetséges jövőbeni fejlesztéseiről szólt az Egererdő Zrt. Vevői Nyílt Napja szepte...
Fűtsön okosan a tisztább levegőért! Hamarosan kezdődik a fűtési szezon, így érdemes feleleveníteni a kormány korábban elindult "Fűts okosan!" felvilágosító és tájékoztató kampányát, ami...