25 milliárd forinttal segíti a kormány a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások működését a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében. Az agrárminiszter elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar stabil működésének fenntartását, és ezzel az élelmiszerellátás folyamatosságának biztosítását prioritásként kezelik. Nagy István szerint az Agrárminisztérium a gazdaságvédelmi akcióterv részeként dolgozta ki a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programot.
A Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő program keretében vissza nem térítendő támogatás formájában juttatnak 25 milliárd forintnyi többletforrást a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került cégeknek. A program egyes ágazatokban a már meglévő támogatási konstrukciók keretösszegének növelésén, más ágazatokban pedig új átmeneti támogatási programokon keresztül valósulhat meg – közölte az agrárminiszter. Az új támogatási konstrukciók kidolgozását a minisztérium megkezdte. Az agrártárca a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárású jóváhagyása után azokat mielőbb meghirdethessék – tette hozzá.
Cél az élelmiszertermelési kapacitások fenntartása és a járványügyi védekezés megerősítése
Az új intézkedések tartalmáról, a szükséges tudnivalókról az Agrárminisztérium és a Magyar Államkincstár is folyamatosan tájékoztatja az ágazat szereplőit – mondta Nagy István. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar élelmiszergazdaságot mintegy 174 ezer vidéki vállalkozás tartja életben. Ezek jó része 10 fő alatti, vagy önfoglalkoztató. A program célja az élelmiszertermelési kapacitások fenntartása, a járványügyi védekezés megerősítése, ezzel együtt az élelmezésbiztonság és exportpotenciál megőrzése – mondta.