Asszonyélet: falusias gombás receptek

Közeleg az ősz, egyre többen indulnak el az erdőkbe gombaszedő körútra. A gondosan átválogatott gombákból ilyenkor finomabbnál finomabb ételek készülnek. Nézzünk néhány kifejezetten falusias receptet.

Gombás tojásrántotta – kicsit továbbgondolva

Hozzávalók 2 személyre

  • 10 dkg csiperkegomba
  • 6 db tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 dl tejföl
  • néhány szál petrezselyem
  • bors

Elkészítés

A vöröshagymát vékony szeletekre, vagy éppen kockákra vágjuk és forró olajon üvegesre pirítjuk. Amíg a hagyma pirul, a gombákat megmossuk, felszeleteljük, majd a hagymához adjuk és tovább pároljuk. A párolás addig kell tartson, míg a gomba meg nem puhul. A párolás közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Ha a gomba megpuhul, levesszük a tűzhelyről. A tojásokat felverjük, sózzuk és hozzáadjuk a tejszínt és a tejfölt, majd alaposan összekeverjük. Ezt követően ráöntjük a hagymás gombára és az egyszerű rántottánál megszokott módon tologatva keverjük addig, amíg a megfelelő állagot meg nem kapjuk. Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadjuk az összevágott petrezselymet.

Gombapaprikás

Hozzávalók 2 főre

  • 50 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • bors
  • paradicsom
  • zöldpaprika
  • 2 evőkanál tejföl
  • 0,5 evőkanál finomliszt

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát forró olajon megdinszteljük. Ha üvegessé vált a hagyma, lehúzzuk a tűzről és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a pirospaprikát. Beledobjuk a felvágott gombát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a paprikaszeleteket és a paradicsomszeleteket. Lefedve, saját levében, néha megkeverve puhára pároljuk a gombát.

Mikor megpuhul, levesszük a fedőt és magas hőfokon így forraljuk, hogy elfőlje a levét. Közben a lisztet elkeverjük a tejfölben és ezzel behabarjuk a paprikást. Néhány percig még így főzzük, hogy a liszt ne maradjon nyers. Nokedlivel tálaljuk!

Forrás és fotók: nosalty.hu

Share Button