Virágok, amelyeket gondozni nem nagyon kell, csak gyönyörködni bennük

Akár új valaki a kertészkedésben, akár csak meg akarja kímélni magát a stressztől, olyan alkalmazkodó virágokkal képzeli el az életét, amelyek anélkül varázsolják el a tájat, hogy állandóan foglalkozni kellene velük.

1.    Bazsarózsa

Hihetetlenül szívós növények. Ezek a kevés karbantartást igénylő virágok szeretik a napsütést, és napi hat vagy több órát is könnyedén kibírnak a tűző napon. A könnyű nevelés mellett a bazsarózsa a legnagyobb, legszebb és legkellemesebb illatú virágok közé tartozik. Vágott virágként is pár szál nagyon jól mutat egy vázában.

A rézvirágok egynyári növények, ezért nagyon hamar átalakulnak magból virággá, és a virágzásukban egész nyáron át gyönyörködhetünk
A rézvirágok egynyári növények, ezért nagyon hamar átalakulnak magból virággá, és a virágzásukban egész nyáron át gyönyörködhetünk (Fotó: Pixabay)

2.    Petúnia

Ha a petúniák teljes vagy részleges napfénynek vannak kitéve, egész tavasszal, nyáron és ősszel virágozni fognak. És a legjobb? Hetente csak egyszer kell öntözni őket. Ezeknek a virágoknak a bőséges, elbűvölő virágzáshoz csupán minimális odafigyelésre van szükségük. 

3.    Begónia

A begónia jól viseli az árnyékot, így, ha kertünknek egy kevésbé napsütötte részére szeretnénk virágot ültetni, ideális választás lehet. Könnyen tűri a sok napsütést és a szárazságot is. Szép fejlődést mutatnak mind közvetlenül a kertbe ültetve, mind konténerekben.

4.    Rézvirág

Ha ezeket a különleges virágokat teljes napsütésnek tesszük ki, akár közel egy méter magasra is megnőhetnek. Emellett árnyékban is szépen fejlődnek. Szárazságtűrőek és gyors fejlődésűek. Egynyári növények, ezért nagyon hamar átalakulnak magból virággá, és a virágzásukban egész nyáron át gyönyörködhetünk.

5.    Bársonyvirág

Ezek a nagyon minimális gondozást igénylő virágok jobban kedvelik a teljes napsütést, és kevés szárazság mellett egészen őszig virágoznak. Azonban a ritka öntözéssel is beérik. A bársonyvirág kártevőmentes növény, ezért nyugodt szívvel ültethetjük virágos kertjeinkbe, a káros rovarok el fogják kerülni.

6.    Árvácskák

A hűvös évszak egyik legnépszerűbb virága az árvácska. Igénytelen, minimális törődést igényel, és cserébe egész tavasszal virít. Kedvelt alkotóelemei a virágágyásoknak, mivel a növekedéshez a 7-18°C-os talajhőmérséklet tökéletesnek bizonyul. Napra és jó vízelvezetésű talajra van szükségük.

7.    Oroszlánszáj

Ezek a virágok energikusan virágoznak tavasszal és ősszel is, tátogó virágaik fürtökben és változatos színekben nyílnak. Teljes napfényt és jó vízelvezetésű, termékeny talajt igényelnek az egészséges fejlődéshez. Ha folyamatosan eltávolítjuk az elnyílott virágokat, egészen őszig gyönyörködhetünk bennük.

Energikusan virágoznak tavasszal és ősszel is, tátogó virágaik fürtökben és változatos színekben nyílnak
Energikusan virágoznak tavasszal és ősszel is, tátogó virágaik fürtökben és változatos színekben nyílnak (Fotó: Pixabay)

8.    Gumós selyemkóró

Ezek a növények szinte bármilyen típusú talajban tökéletesen fejlődnek, lehet az szegényesebb, kavicsos is. Ami fontos, hogy jó vízáteresztésű legyen a föld, lehetőleg napos fekvésű helyre ültessük. Jól tolerálja a szárazságot, elültetése után kevés vízre van szüksége. Hajtáscsúcsain nyíló apró virágai élénk narancssárga, illetve sárga színben pompáznak. Kiválóan alkalmas lepkék, méhek és más beporzók kertünkbe vonzásához. Kártevőkre különösebben nem érzékeny, esetleg a levéltetvek okozhatnak problémát időnként.

9.    Pillangóvirág

Ezek az igénytelen egynyári növények még rossz minőségű talajban is jól érzik magukat. Szeretik a teljes napsütést, de meleg éghajlaton inkább a délutáni árnyékot kedvelik. Tűrik a szárazságot, és nem várnak el sok törődést. Mivel kevés kártevő pályázik a pillangóvirágra, egész nyáron nyugodtan viríthat, és különféle varázslatos színekkel tölti meg a tájat.

10.    Gólyaorr

Ezek az alacsony gondozást igénylő virágok a teljes napsütést részesítik előnyben, de a délutáni árnyékot kedvelik jobban a forró területeken. Vízigényük alacsony, szárazságálló, szívós növények, és a legtöbb példány bőségesen virágzik kora tavasztól egészen a fagyokig. Alacsony termete, gyors növekedése miatt kiváló talajtakaró növény. Megtámadhatják gombás megbetegedések, ezért erre figyelni kell. Virágai kisméretűek, fehér, rózsaszín és világos lila színekben díszelegnek.

11.    Kasvirág

A kasvirágok pillangókat, méheket és madarakat vonzanak kertünkbe. A teljes napsütést kedvelik, de ha kell, az árnyékos körülményeket is jól viselik. Kora tavasszal virágoznak, és az év első fagyáig folyamatosan virítanak.

(Forrás: agraroldal.hu)
 

Share Button