Szolgáltatási csomagot válasszon a termelő, ne csak egy hitelt – tanácsolja az Erste Bank

Aki megteheti, annak most kell beruházni, mert aki a válság múlásával emelkedő kereslet idején versenyképes termékkel rendelkezik, az nyertes lesz, illetve, mert most olcsó a külső forrás bevonása – tanácsolja Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Az alábbiakban az ő gondolatait osztjuk meg a hazai agrárium jelenlegi és a közeljövőben várható időszakáról.

Az őszi kalászosok és a repce már a raktárakban van. Most mindenki a piacot figyeli és taktikázik: eladjam-tároljam. Ez nyilván nem vonatkozik azokra, akik a kombájnról adják el az árut. Ők az aktuális piacnak kitéve kénytelenek értékesíteni. Az egyértelműen méretfüggő, hogy kinek éri meg raktárt bérelni, illetve sajátot építeni. De felhívom a figyelmet, hogy a raktározás egy külön szakma. Nagyon sok hibát követhetnek el a termelők a raktározás során, ami súlyos veszteségek forrása lehet. Csak egyetlen példát említve: tavaly a fuzárium nem csak a szántóföldön, hanem bizony a rossz raktározási gyakorlat miatt is terjedt. Meggyőződésem, hogy a professzionális raktározás a szántóföldi növénytermesztés egyik leggyengébb pontja és fejlesztendő területe. Az előttünk álló években ezt mind többen fogják felismerni a szakmában. Nem elég modern raktárt építeni, a szaktudást is meg kell szerezni. Az ezzel kapcsolatos információ- és tapasztalatcsere és képzés sok pénzt tarthat a magyar mezőgazdaságban. Ez is csak egy példa arra, hogyan tud egy agrárbank, mint az Erste, partnereinek hasznára lenni.

Fórián Zoltán az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője
Fórián Zoltán az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője

Agrárszakértőink nem csak a hitelezési folyamatokat támogatják, hanem az ügyfelek irányában stratégiai és taktikai tanácsadást is végeznek. Az Erste Agrár Kompetencia Központ piaci elemzésekkel, előrejelzésekkel is szolgál kiadványain és személyes jelenlétén keresztül. Ezek a hozzáadott értékek, plusz szolgáltatások a banki versenyben folyamatosan felértékelődnek. A kamatok és díjak már olyan mélyen vannak, hogy nehéz az árazás szintje alapján döntéseket hozni. Az okos gazda szolgáltatási csomagok alapján dönti el kivel bankol. Ebben a csomagban az Ersténél a versenyképes díjak mellett bizalom, gyorsaság, rugalmasság, szakmai ismerek, modern informatikai eszköztár szerepelnek a személyes kapcsolattartás fontossága mellett. A csomagból hadd emeljük ki az agrárszakmai felkészültséget! Az Erste Bank ügyfelei ugyanis ezekben a napokban is folyamatosan egyeztetnek velünk. Azért kérik tanácsainkat a várható piaci árakról, hogy megalapozottabb döntéseket tudnak hozni a korábbi kérdésben. Mi nem csak a hazai, hanem a térség, a kontinens és a világ piacait is naprakészen követjük, így teremtünk hozzáadott értéket ügyfeleik számára. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy kialakuljon az a kölcsönös bizalom, ami a hosszú távú partnerség alapja.

Visszatérve a gabonapiacra: a nemzetközi búzapiacokon hetek óta lecsorgást látunk. Ez az aratási eredményeknek köszönhetők, amelyek világszerte jellemzően jobbak, mint a várakozások voltak. Nálunk sincs ez másképp. A tavaszi aszály, a hűvös és csapadékos május és június után a közepesnél jobb képet mutatott mind az őszi árpa, mind a búza. Idén nincs gond a fuzáriummal, a minőség azonban ha átlagosan jobb is, mint tavaly volt, igen nagy szórásokat mutat. Ezért mi azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy a legjobb minőségű tételeiket raktározzák, mert az ára a jelenleginél sokkal jobban el fog válni a takarmánybúzáétól, amiből jelentősen nagyobb a kínálat a térségben. Tisztában kell lenni azzal, hogy a világ idei búzatermése eléri a tavalyi szintet, miközben a felhasználás nem, így a készletek emelkedni fognak. Különösen izgalmas, hogy Ukrajna és Oroszország termése jobb lesz még a tavalyinál is, ami komoly nyomást gyakorol a piacra. Fontos azonban hozzátenni, hogy az EU-ban több mint tíz százalékkal kisebb búzatermésre számítunk, mint tavaly. Szóval, folyamatosan képben kell lenni, amiben mi partnerséget ajánlunk.

Végleges terméseredmények még nincsenek, de mi az Erste Agrár Kompetencia Központban azzal számolunk, hogy 5,1-5,2 t/ha-os átlaghozam mellett, 4,5 millió tonnás termés lesz az idei búzatermés. Az őszi árpa is hozza a tavalyi termésátlagokat, míg a tavaszi még jobbat is annál.

Agrártanácsadó banki modellünk, amelyről az első kérdés kapcsán már beszéltünk, jól működik, amit a piaci átlagot messze meghaladó piaci növekedésünk is bizonyít. Ha csak az éppen futó NHP Hajrá programban való részvételünket emeljük ki, akkor azt látjuk, hogy az egész programban és a mezőgazdaságban is piaci részesedésünket jelentősen meghaladó arányban vesszük ki részünket. Ez számunkra megfelelő visszajelzés arra, hogy jó az irány, amerre tartunk. A szakmaiságra és személyességre alapozott finanszírozás tetszik az agrárium szereplőinek is.

Az aratásra készülve növekszik nálunk az igény a forgóeszköz finanszírozásra, de úgy látjuk, hogy a beruházások sem estek vissza olyan mértékben, mint amit a járvány kitörésekor vártunk. Mi azt mondjuk ügyfeleinknek, hogy aki megteheti, annak most kell fokozni a beruházásokat. Egyrészt azért, mert aki a válság múlásával emelkedő kereslet idején versenyképes termékkel rendelkezik, az nyertes lesz; másrészt azért, mert most igen olcsó a külső forrás bevonása (lehet, hogy soha többé nem lesz ilyen olcsó!). Ezzel összefüggésben hozták meg ügyfeleink már a moratóriumban való részvételükről a döntést. Büszkék vagyunk arra, hogy első között oldottuk meg a moratóriummal kapcsolatos irtózatosan nagy adminisztratív feladatot, és egyúttal stratégiai partnerként segítettük át bajba jutott ügyfeleinket is a nehéz időkön.

A KSH adatai szerint az idei és első három hónapjában a mezőgazdaság beruházásainak teljesítményértéke 40 százalékkal haladta meg egy évvel korábbi szintjét. Ezzel összefüggésben a mezőgazdaság hitelállománya is tovább emelkedik. Az első negyedév végén a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hitelállománya 1292,3 milliárd forint volt, ami 11,4 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Csak példaként: az NHP Hajrá programból július végéig 231 milliárd forint értékben szerződtek, ennek közel negyede a mezőgazdaságban történt!

Ahogy azt már korábban is említettem, az Erste Bank piaci részesedésénél jóval nagyobb arányban tud ebben a programban is részt venni. Általában is kijelenthető, hogy minden olyan konstrukció elérhető nálunk, amely a mezőgazdasági termelők és feldolgozók számára releváns. Ezekben a napokban például egy sor állattenyésztési és kertészeti pályázat előkészítésében veszünk részt, de a többi agrárszektorból is folyamatosan érkeznek a beruházási igények.

Üzenetünk tehát a termelők felé: A jelenlegi, rendkívüli helyzetben egy sor kamattámogatott, könnyített hitel között választhatnak. Ezt fogják fel akciós terméknek, és használják ki az alkalmat, ha engedi a financiális hátterük! Ne feledjék kétszer ad, aki gyorsan és hosszan ad. Szolgáltatási csomagot válasszanak, ne csak egy hitelt! És persze olvassák az Erste Agrár Szemlét, amit az alábbi linkről tudnak minden hónap végén letölteni, illetve a három évfolyamot böngészni!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Merre tart a búza ára? A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, ...
Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
A kukorica és a búza felvásárlási árának mozgása... A kukorica átlagos felvásárlási árának emelkedése az 51. héten megállt, sőt enyhe (-1%) esés, korrekció volt tapasztalható a piactéren. A kereskedés i...
Stagnáló kukoricaárak, emelkedik a búza ára A kukorica átlagos felvásárlási ára 2%-ot esett a múlt év utolsó hetében, majd idén az első hét végére visszatért az 51. hét kiindulási szintjére. A f...
Kevesebb búza várható a világban Az USA agrárminisztériuma (USDA) publikálta a következő szezonra vonatkozó prognózisát a gabonapiacról. Eszerint világviszonylatban a tavalyinál keves...
Repcetermesztés Európában – kik termelnek a legtöb... Európában a repcetermesztés nagy teret hódított magának az elmúlt években. Az olajos növények termőterületének több mint 60 százalékát a repce szolgál...