A paradicsom helyzete Magyarországon

Ugyan már itt a tél és a szabadföldi paradicsom szezonjának vége, de a boltok polcain folyamatosan elérhető a piros zöldség. Koktél, gömbölyű, fürtös, a lényeg, hogy finom legyen, na meg olcsó. Lássuk, milyen helyzetben van itthon a paradicsom.

Sok fajta paradicsom létezik a világon, de hazánkban, de ezekhez igen korlátozottan juthatunk hozzá. Csak néhány fajta van, ami megfordul a kereskedelmi forgalomban, bár sokak ennek nem örülnek. Pedig a nemesítők dolga nem nehéz, révén, hogy már alapesetben is számtalan fajtájú paradicsom megtalálható a piacon.

A nemesítési munkák már az 1800-as évektől beindultak. Mára mintegy 500 fajta paradicsom van törzskönyvezve és ez a szám a folyamatos nemesítői munkának köszönhetően csak növekszik. A magyar boltok polcain mégis kevés fajta van jelen. Vaojn miért lehet ez?

A válasz rendkívül egyszerű: konzervatív ember a magyar. Piros legyen és gömbölyű, mert az a paradicsom és csak az lehet finom. Pedig sokan, ha tudnák, hogy mennyire ízletes a Zöld zebra paradicsom, ami zöld csíkos színű, vagy éppen a korom fekete Black Krim, esetleg a citromsárga Goldie, lehet, hogy mernének nyitni az újdonságok felé.

Magyarországon a paradicsom termesztése még viszonylag jól működik. 2014-ben 1,88 ezer hektárról összesen 153,1 ezer tonna paradicsom került le. A hajtatott paradicsom termőterülete ugyan csökkent, 400 hektárra, de a termésmennyiség folyamatosan növekszik, hála az egyre modernebb technológiák megjelenésének. 2014-ben már 110 ezer tonna került le erről a 400 hektárról. Idén ugyan a nagy hőség miatt 20-30 százalékkal kevesebb bogyó volt a töveken, de az üvegházak hathatós közreműködésével ez nem okozott gondot a paradicsom iránt érdeklődők ellátásában.

Sokan el sem tudják képzelni, mennyire ízletes a zöld zebra paradicsom
Sokan el sem tudják képzelni, mennyire ízletes a zöld zebra paradicsom

 

Az ipari paradicsom termesztésünk is növekszik. Idén 54 százalékkal emelkedett a mennyisége, így 105 ezer tonnaányit tartósíthattak a konzervgyárakban.

A hazai paradicsom külkereskedelmi egyenleg negatív. Augusztusig 9 százalékkal nőtt az import. A legtöbb paradicsom Spanyolországból került be hozzánk, mintegy 4 ezer tonna. A kivitelünk is emelkedett 2 százalékkal, így összesen 1,89 ezer tonnát exportáltunk augusztus végéig.

Sokoldalú a hazai termesztési paletta: szabad földön, fóliában és üvegházban egyaránt találkozhatunk a paradicsom termesztésével. Ebből adódik, hogy szinte egész évben kapható a hazai gömb és fürtös változat a boltok polcain. A hazai koktélparadicsom azonban csak márciustól novemberig kapható.

Az árak idén némiképp növekedtek a 2014-es árakhoz képest. Az első és a 48. hét között 4 százalékkal drágult a gömb paradicsom (436 Ft/kg), 10 százalékkal drágult a fürtös paradicsom (542 Ft/kg), míg a koktélparadicsom ára 10 százalékkal csökkent (822 Ft/kg).

Fürtös kontra nem fürtös

Ha 10 embert megkérdezünk, hogy melyik paradicsomnak van jó íze, 9 embernél biztosan a fürtös paradicsom a favorit. Van is benne logika, de egyet tisztázni kell: a fürtös nem azért jó ízű, mert fürtös, hanem azért fürtös, mert jobb ízű.

A legízesebb paradicsomok még mindig a saját kertben megtermeltek
A legízesebb paradicsomok még mindig a saját kertben megtermeltek

 

Ez onnan ered, hogy régen, a hetvenes évek végén az egyik fő piacunkon, a németen, egész évben kapható, jól elálló paradicsom iránt volt kereslet. Ekkor került nemesítésre a manapság is kapható, vastag héjú, de kevésbé ízes paradicsom. Ebben az esetben fel kellett áldozni az ízt annak érdekében, hogy egy egész évben teremni képes fajta jöjjön létre.

Nem tartott azonban sokáig a fajta népszerűsége a német piacon, pontosan az íz hiánya miatt. Ezért a nemesítők egy újabb fajtával álltak elő, ami külsőre ugyan úgy nézett ki, mint a silányabb fajta. Ahhoz, hogy meg lehessen különböztetni a két fajtát, kezdték el a finomabbat fürtökben árulni, ami máig így maradt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az import zöldségek nagykereskedelmi ára a vidéki ... A 26. héten az import görögdinnye, a kelkáposzta és a vöröshagyma ára csökkent a legnagyobb mértékben. További érdekességekről az alábbiakban olvashat...
A Szegedi a legolcsóbb zöldségpiac – Belföld... A Szegedi Nagybani Piacon érdemes a 26. héten zöldséget vásárolni, mert a vizsgált termékek messze ott a legolcsóbbak. Hogy a többi piac hogyan teljes...
A belföldi zöldségek bruttó termelői ára a Budapes... Jelentősen és időnként váratlanul változott a belföldi zöldségfélék termelői ára a 26. héten a Budapesti Nagybani Piacon egy hét alatt. A részleteket ...
Még mindig a szegedi a legolcsóbb vidéki nagybani ... Továbbra is a Szegedi Nagybani Piacon érdemes belföldi zöldséget vásárolni, mert a múlt héthez képest a 27. héten itt találtuk a legalacsonyabb átlagá...
Vidéken egyre olcsóbbak a zöldségek – Belföl... A 28. hétre átlagosan 15 százalékot csökkentek a nagybani zöldségárak a vidéki piacokon múlt héthez képest. Különösen a zöldbabé, a karfiolé és a sárg...
Átlagosan 7 százalékot csökkent a belföldi zöldség... Átlagosan 7 százalékot csökkent a belföldi zöldség bruttó termelői ára a 30. héten a Budapesti Nagybani Piacon. Legnagyobb mértékben a csemegekukorica...