Otthon is termeszthető a drága szuperédesítő élelmiszer

A stevia vagy sztívia egy rendkívül alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként robbant be az élelmiszerpiacra, és gyógynövényként is számos kedvező hatást gyakorol az emberi szervezetre. Ennek köszönhetően nagyon drága. Sokan nem tudják viszont, hogy a növény akár otthon is egyszerűen termeszthető. Magról vagy palántáról nevelve, a leveleket jókor begyűjtve, kis odafigyeléssel és törődéssel magunknak is előállíthatunk belőle.

A stevia az őszirózsafélék családjába tartozó, nagyjából 240-260 fajt számláló növénynemzetség. Az Észak-Amerika nyugati felén és Dél-Amerikában őshonos fajok lágy szárú vagy fás szárú, cserje termetű növények. A jázminpakóca (S. rebaudiana) nevű faj leveleit édesítésre használják, mivel a benne található szteviol glikozid a cukornál 300-szor édesebb ízű.

Otthon is eredményesen termeszthető a szuperédesítő stevia
Otthon is eredményesen termeszthető a szuperédesítő stevia

A Kiskertblogger írta meg, hogy a stevia sütéshez és főzéshez is kitűnően használható, mert édes íze ellenére gyakorlatilag nem tartalmaz kalóriát, valamint nem emeli a vércukorszintet sem. Ezáltal a sztíviával édesített ételeket és italokat a cukorbetegek és a diétázók is fogyaszthatják. Továbbá antioxidáns hatású, véd a fogszuvasodástól, valamint támogatja az immunrendszer megfelelő működését, és segít a koleszterinszint normalizálásában. A cikk összefoglalta, hogyan termeszthető otthon a sztívia.

Így érdemes magról nevelni a növényt

A magról nevelt növénynél figyelni kell arra, hogy korán, március elején érdemes őket kicsíráztatni, hogy szép palánták legyenek belőlük. A magokat nem szabad túl mélyre tenni a földbe. A legoptimálisabb a föld felszínén tartani őket. Kicsírázásukhoz 10-15 nap szükséges, majd amikor a palántán 5-6 levél már megjelent, akkor ki is ültethetőek a szabadba. A növények a hidegre nagyon érzékenyek, ezért csak akkor szabad kirakni őket, ha a föld hőmérséklete 8-10 fokra melegszik. A növényeket egymástól 50 centiméterre, tápanyagban gazdag talajba kell ültetni. A növényt kertészetben is be lehet szerezni, így nem kell a magokkal foglalkozni. Fontos, hogy a stevia tavasztól késő őszig napos helyen legyen, illetve, hogy rendszeres öntözést, de egyszerre mindig csak kevés vizet kapjon. Mivel érzékeny a fagyra, télen a szobában, egy világos helyre érdemes tenni.

Két módszer a szüretre

Az egyik szerint az őszi virágzás előtt kell learatni, mert a levelek ilyenkor a legédesebbek. A másik vélemény az, hogy minél később aratjuk le a növény, annál jobb, mert így nő a stevia növények szteviozid koncentrációja. A leveleket akár egy kifeszített szúnyoghálón is meg lehet szárítani.

Így néz ki a stevia ipari betakarítása
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Piramisok helyett számítógép vezérelte fóliasátrak... Összesen 50 ezer, egyenként 2,5 hektáros modern fóliasátor épül meg Egyiptom területén. A 10 milliárd dolláros beruházás tengervíz-sótalanító berendez...