Ne várjon, próbáljon!

Úgy gondolom, hogy minden gazdaságnak érdemes hangsúlyt fektetnie az új fajták kipróbálására. Abban ugyanis biztos vagyok, hogy előbb-utóbb mindenkinek le kell majd cserélnie az adott termesztéstechnológia mellett jól bevált fajtáit, és akkor az a gazda lesz helyzeti előnyben, aki előre gondolkodott és folyamatosan kereste a gazdasága számára jól alkalmazható, új genetikákat. Nézzük, hogy ehhez a próbához az Agromag Kft. milyen új fajtákkal tud hozzájárulni!

Az Agromag őszi búza kínálata a piaci trendeknek megfelelően, a nagy termőképességű és az euro-malmi minőség határán lévő fajtákkal bővült. A korai NS Obala ideális szárszilárdságú, jó ellenálló és alkalmazkodóképességű búza. Kiváló télállóságának és szárazságtűrésének köszönhetően jó a termésbiztonsága. Kitűnő a betegség ellenálló képessége, különös tekintettel a lisztharmatra. Az átlagnál kevésbé érzékeny a termőhelyre, ezért a gyenge és a jó talajokra egyaránt ajánljuk. Intenzív körülmények között rendkívüli terméseredményekre képes. 2017-ben Kaposváron 8,58 t/ha, Kompolton 10,28 t/ha termésátlagot ért el a kisparcellás kísérletekben.

Az Agromag őszi búza kínálata a nagy termőképességű és az euro-malmi minőség határán lévő fajtákkal bővült

A szintén korai Antille jó bokrosodási képességgel rendelkező, közepes magasságú, jó szárszilárdságú szálkás búza. Kiemelkedő ellenállóságot mutat a lisztharmat, a vörösrozsda és a szeptória ellen. 2018-ban Jánoshalmán több nemesítőház 35 búzafajtáját felsoroltató fajtasorban a 2. legnagyobb termést érte el 8,53 t/ha hozammal, 13,3% fehérje- és 27,5% sikértartalom mellett.

A középérésű Steffi kiváló bokrosodású, 110 cm körüli szármagasságú, megfelelő szárszilárdságú fajta. Intenzív viszonyok között, valamint jobb termőhelyeken morforegulátor alkalmazása szükséges a sikeres termesztéshez. Fagytűrő képessége közepes. Kimagasló ellenállóságot mutat a lisztharmattal, szeptóriával, a sárga- és fekete rozsdával és a fuzáriummal szemben. Nagyon jó az alkalmazkodóképessége az eltérő talajtípusokhoz és időjáráshoz, a hozamok szezonális ingadozása minimális. 2018-ban Székkutason a kisparcellás kísérletben 7,22 t/ha termésátlaggal és euro minőséggel az első helyen végzett.

Jövőre köztermesztésben is elérhető a Princessz, ami képes a hibridbúzák szintjén teremni. A fajta korai kalászolású, alacsony-középmagas növésű, megfelelő állóképességgel és télállósággal rendelkezik. A NÉBIH által lebonyolított fajtajelöltek kísérletében kiemelkedően teljesített, a három vizsgálati év átlagában 9,9%-al haladta meg a sztenderd fajták termésátlagát. A kísérletsorozat első évében 9 hely átlagában 9,08 t/ha termésátlagot produkált, így 19,3%-al szárnyalta túl a sztenderdek hozamát. Legnagyobb termését Szombathelyen érte el 11,15 t/ha-ral. Betegség-ellenállósága figyelemre méltó, különösképp a rozsdákkal szemben kitűnő. Lisztharmatra közepesen fogékony. A kiemelkedő termőképességéhez közepes minőségi mutatók társulnak.

A korai Antille jó bokrosodási képességű, közepes magasságú, jó szárszilárdságú szálkás búza

Az Agromag őszi árpa kínálata három nagyon ígéretes fajtával bővült. A KH Rudolf korai, hatsoros takarmányárpa. Az elismerés évében a sztenderd fajták átlagát 7,6 % terméstöbblettel múlta felül. Ezt a különbséget a következő évben 13,6 %-ra növelte. A KH Rudolf 2018-ban jól szerepelt a kisparcellás kísérletekben, 6,99 t/ha-os átlagtermése (5,03-9,56 t/ha) az élmezőnybe sorolta. Legnagyobb termését Szalántán érte el 9,56 t/ha-os hozammal. Lisztharmatra az átlagosnál kevésbé fogékony.

A Faktor középérésű, hatsoros takarmányárpa. Kimondottan nagy szemei vannak. Termése kiváló takarmány. Habitusa alapján inkább az extenzív területeken vagy költségtakarékos technológiával javasoljuk a termesztését. A fajta átlag feletti szárazságtűréssel rendelkezik, alkalmazkodóképessége kiváló. A Faktor ezermagtömege magas (48,7-51,4 g), ehhez egy nagyon jó hektolitertömeg társul (62,7-64,9 kg), ez a legmagasabb a 2018-as kísérleteink átlagában. Télállósága kiváló, dőlésre kevésbé hajlamos, szárszilárdsága nagyon jó, pedig a magasabb árpák közé tartozik, magassága 75-98 cm között változott a 2018-as év során.

A Faktor középérésű, hatsoros takarmányárpa
A KH Rudolf korai, hatsoros takarmányárpa

Az Eger korai, kétsoros takarmányárpa, amely a beltartalmi értékeinek köszönhetően söripari célokra is alkalmas lehet. Jó termő- és alkalmazkodóképességű fajta, gyenge és jó talajokon egyaránt termelhető. Betegségekkel szemben közepesen ellenálló.  A szem nyersfehérje tartalma N-trágyázással jól befolyásolható. Osztályozottsága kiváló. Télállósága a jászboldogházi kísérlet alapján kimagasló. Alacsony termetű árpafajta, magassága 65-85 cm között alakul, alacsony méretéhez kiváló szárszilárdság társul.

Remélem, hogy tényleg hozzá tudunk majd járulni ezekkel a remek genetikákkal a sikeres termesztéshez és mindenkinek sikerül majd megtalálnia a hozzá legközelebb álló fajtát. Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű fajtái közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres termesztést kíván az Agromag Kft.

Árajánlatot a lenti elérhetőségeken kívül itt kérhet!

Farkas-Csamangó Tamás
30/471-9874
www.agromag.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hűvösben mozdul, aki teheti: poloskák & Co.... Amint hűvösebbre fordul az idő, a természetben - így a kertben is - mozgó jószágok téli menedéket keresnek maguknak. Egerek, pókok, katicák, poloskák ...
Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból!... Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból, adja hozzá szakértelme legjavát, és betakarításkor ne csodálkozzon az átlagon felüli eredményeken! Nézz...
Tippek a sikeres szójatermesztéshez A hosszú évek során különböző okokból átalakult vetésszerkezetnek köszönhetően, mostanra a gabonafélék jelentős mértékben dominálnak a termesztésben. ...
Duplán jó duó Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. Az Agrom...
Hol bujkáltak eddig? Három kivételes búza, három átlagon felüli teljesítmény, három felejthetetlen név. Az Agromag Kft. portfóliójából bemutatok három olyan búzafajtát, am...
Végre a reflektorfényben? Érdekes végignézni egy értékesítési szezon során, hogy egy cég portfólióján belül melyik kukorica hibridek lesznek a felkapottak és melyek szorulnak ...