Milyen támogatásokra számíthatnak a gazdák még idén?

Számtalan mezőgazdasági pályázatot írtak már ki idén, sokan már meg is kapták az elnyert összeget, azonban itt még nincs vége. A legjobban várt Fiatal Gazda pályázat még csak most jön, valamint több egyéb támogatásra is lecsaphatnak a szemfüles gazdák. Összeszedtük, mi várható még idén támogatásos fronton! 

Ha szeptember, akkor érkezik a Fiatal Gazdák indulását támogató pályázat, amelyre rengetegen várnak már. A támogatásra pályázók között összesen 37,73 milliárd forintot fognak szétosztani, ami óriási összegnek számít. A továbbra is vissza nem térítendő támogatás személyenként 12,5 millió forint lehet maximálisan. Érkezik azonban néhány újítás a kiírással kapcsolatban, erről egy korábbi írásunkban olvashat bővebben. Azonban a támogatás folyósításának módja nem változik: az elnyert összeg 75 százalékát előlegként kapják meg a fiatal gazdák, míg a fennmaradó 25 százalékot az első részlet után 3 évvel igényelhetik meg.

A megjelenés ugyan szeptemberre várható, de a pályázatokat benyújtani várhatóan csak a megjelenést követő 1-2 hónap múlva lehet majd. Azonban még sok sötét folt van a pályázati követelményekkel kapcsolatban: a pontszámítás sem világos még teljesen, valamint az állatállományok meglétének idejével kapcsolatban is sok kérdés van még a pályázók részéről.

A fiatal gazdák nagyon várják már az új kiírást
A fiatal gazdák nagyon várják már az új kiírást

 

Ugyancsak szeptemberben várható a minőségrendszerek tájékoztatási és promóciós tevékenységeit támogató pályázat megjelenése is. Erre összesen 2,4 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére, pontosabb részletek azonban még nem érkeztek a kiírással és a feltételekkel kapcsolatban.

A harmadik, szeptemberre várható pályázat az erdészeket érinti. Részükre érkezik ugyanis egy támogatás, amely az erdő-környezetvédelmi célok elérésének érdekében többlet tevékenységek elvégzését támogatja. A pályázat keretében több célterület is a gazdák rendelkezésére áll, bővebb információkat ITT olvashat ezzel kapcsolatban.

Októberre egy pályázat kiírása várható. Ennek neve ’Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság’, amelyre összesen 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre. Konkrétumok még itt sem jelentek meg a pályázattal kapcsolatban, várhatóan szeptember végén, október elején lehet majd tisztán látni ez ügyben.

Novemberben is várható még pályázati kiírás. Ekkor a LEADER csoportok együttműködését fogják támogatni összesen 1,92 milliárd forinttal.

A fent leírtakon túl az Agrár- és Vidékfejlesztési Államtitkárság több új pályázati lehetőséget is meghirdet az elkövetkező időszakban. Szakértők szerint a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációjával kapcsolatos pályázatra lehet majd jelentkezni, ősszel pedig a termelői csoportok, termelői szervezetek indulásának támogatására kiírt felhívás is meg fog jelenni.

Az ősz egyik legnagyobb durranása kétség kívül az Agrár Környezetgazdálkodási (AKG) támogatás második fordulója lehet. Pontos megjelenésről még nem tudni, az azonban már biztos, hogy összesen 40 milliárd forintra lehet pályázniuk a gazdáknak. Az összegből 15 milliárd forint jut a kertészeti ágazatnak, azon belül a csonthéjas- és a szőlőültetvényeknek, míg az állattartóknak 25 milliárd forint juthat horizontális szántóterületek létesítésére.

Ön melyik pályázatot várja leginkább? Írja meg hozzászólásban a cikk alatti részben.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kinek érdemes indulni a fiatal gazda pályázaton és... A fiatal agrárvállalkozók indulását támogató pályázat a csábító feltételek miatt sokak érdeklődését felkeltette, de hasonlóan sokan bizonytalanok is, ...
Támogatások fiatal gazdáknak, vállalkozóknak Nem könnyű manapság vállalkozni, új dolgokba belefogni, ezért is próbáljuk segíteni a fiatalokat információkkal az egyes nekik szóló pályázati, támoga...
Hogyan legyen Ön is nyertes a fiatal gazda pályáz... Tudta Ön, hogy melyek voltak a fiatal gazda pályázatok benyújtásakor leggyakrabban elkövetett hibák? Tudja Ön, hogyan védje ki ezeket, és mivel készül...
Figyelem! Lejár a határidő! Már CSAK 1 NAPJUK maradt a gazdáknak a FIATAL MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐK indulásához nyújtott támogatás igénybevételére. Ne maradjon le róla! Az Egységes...
2016-tól új hitel az agráriumban A Vidékfejlesztési Minisztérium 2016-tól új hiteltípus bevezetését tervezi, hogy a mezőgazdasági szereplők finanszírozási igényére segítséget nyújtson...
Éljen a lehetőségekkel! – legújabb MVH közlemények... Tudta, hogy szárított takarmány előállításához, vagy vaj, sajt, sovány tejpor magántárolásához is igényelhet támogatást? Ha eddig nem találkozott a kü...