Mikor vessük el a különféle borsófajtákat?

A borsó vagy veteményborsó, kerti borsó, kultúrborsó, termesztett borsó (Pisum sativum) a pillangósvirágúak családjába tartozó növényfaj. Tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrásnak számít az emberi táplálkozásban, manapság elsősorban zöldségként és állateledelként kerül felhasználásra.

A borsó világos, napos helyen, mélyrétegű, jó tápanyag-ellátottságú, meszes, vályogtalajokon fejlődik legszebben, de annyira nem válogatós a talaj típusát tekintve. A gyökereken élő baktériumok segítségével gyűjti a nitrogént, ennek ellenére meghálálja a nitrogén és foszfát műtrágyát is.

Ahhoz, hogy a magok szépen csírázzanak, valamint hogy bőséges hüvelyhozamra számíthassunk, mindenképpen öntözni kell
Ahhoz, hogy a magok szépen csírázzanak, valamint hogy bőséges hüvelyhozamra számíthassunk, mindenképpen öntözni kell (Fotó: Pixabay)

Tolerálja a szárazságot

Az idén senki sem maradt el a borsó vetésével, mivel az elmúlt egy hónap hideg és száraz időjárása igencsak vontatottá tette a kelését, fejlődését. A borsó tolerálja a szárazságot. Ha a virágzás és a kötődés idején, öntözéssel ellensúlyozzuk a szárazságot, szinte biztos, hogy bőséges termésre számíthatunk.zságot, de ahhoz, hogy a magok szépen csírázzanak, valamint hogy bőséges hüvelyhozamra számíthassunk, mindenképpen öntözni kell.

A borsófajtákkal kapcsolatban sok téves információ lát napvilágot, ezért indokolt a fajták csoportjait áttekinteni – figyelmeztet a szabadfold.hu Gazdanet rovatának írása.

Velőborsó 

Ebbe a csoportba a magas cukortartalmú, kiváló ízű borsók tartoznak. A cukortartalmuk lassabban alakul át keményítővé, azonban a termés szedésével ne várjunk sokáig. A borsó szemei nagyok, sima felületűek, az érett szemek lisztesek. Jellemző a fajtakör tagjaira, hogy lassan vénülnek: a szem az érése során lassabban adja le a nedvességtartalmát, ezért hosszabb ideig marad zsenge, friss.

Ennek eredményeként a betakarítására hosszabb idő áll a rendelkezésre. Nyersen fogyasztva a zsenge velőborsó édes és puha, ezért tévesen „cukorborsónak” is mondják. Vetőmagja ráncos felületű, szabálytalanul szögletes alakú, csírázásakor az alacsony hőmérsékletet megsínyli. Másodvetésre is alkalmas fajtakör, de a hozama ekkor kisebb, mint a tavaszi vetés esetén. Fajtái például: Oskar, Korvin, Tiara, Sommerwood.

A cukortartalmuk lassabban alakul át keményítővé, azonban a termés szedésével 
ne várjunk sokáig
A cukortartalmuk lassabban alakul át keményítővé, azonban a termés szedésével
ne várjunk sokáig (Fotó: Pixabay)

Kifejtőborsó

E csoportba a korán, akár február-márciusban is vethető fajták tartoznak, mert bírják a fagyos tavaszi időjárást, már 3-4 Celsius-fokon is csíráznak. A kikelt növények pedig a mínusz 4-5 fokot is elbírják. A termésükben lévő cukortartalom a betakarítást követően gyorsan átalakul keményítővé, így elveszti frissességét, finomságát. Ezért a leszedés után nem várhatunk sokáig a feldolgozásukkal. A száraz mag formája gömbölyű. Fajtái például: Rajnai törpe, Debreceni sötétzöld, Debreceni világoszöld.

Cukorborsó

E fajták cukortartalma a legnagyobb, a hüvelyükkel együtt fogyasztjuk. Nem várjuk meg, hogy a hüvelyben a szemek kifejlődjenek, mert a hüvely nem tartalmaz pergamenszerű hártyát, így nem szálkás, rövid párolás után már ehető. A fajtákat tekintve ebbe a csoportba a középérésűek tartoznak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Jól megöntözik a földeket az égiek Beért a gazdák imája, országos szintű esőzésekre kell számolni, kiteljesedik a tegnapra berahangozott ciklon. Az előrejelzések szerint mindenhol legal...
Igazi tavaszi idő, néhol nagy mennyiségű esővel... Szombatra nem egészen érnek véget a nagy esőzések. Úgy tűnik, a pénteki nap csak helyenként hozott felüdülést. A Balaton térségében és ettől délre jel...
Csökkenő esők, növekvő hőmérséklet Vasárnap már csak kisebb esőzések fordulhatnak elő, 1-3 mm csapadék várható. A hőmérsékletek kezdenek kiegyenlítődni az egész országban, nem lesznek n...
Nyár van, a földek is jól járnak már Itt van az igazi nyár, kellemes meleg lesz holnap. Hajnalban még 9-12 fok lesz. Az ország északi részén esetenként még 6 fokra ébredhetnek az itt élők...
Még több eső Holnap országos szintű esőzésekre kell készülni. Vas, Győr-Moson-Sopron megyékre és a Dunától keletre elsőfokú, a többi megyére másodfokú figyelmeztet...
Marad a csapadékos időjárás Lesz okuk panaszra a gazdáknak, ugyanis marad a csapadékos időjárás. Péntekre az ország összes megyéjére riasztást adott ki az Országos Meteorológiai ...