Helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés: könnyít az agrártárca

Az agrártárca kiemelten támogatja a hazai kistermelőket, és ennek érdekében könnyíti a kis mennyiségű élelmiszer-előállítás, valamint -értékesítés higiéniai feltételeit – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető arra emlékezetett, hogy az elmúlt időszakban reneszánszukat élik a helyi termelői piacok, a kézműves termékek ugyanis egyre keresettebbek a vásárlók körében.

Az agrártárca éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a hazai kistermelők támogatására és az értékesítési lehetőségeik kibővítésére.

 A kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit - az uniós rugalmassági rendelkezések adta lehetőséget kihasználva - minisztériumi rendeletben könnyítik
A kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit – az uniós rugalmassági rendelkezések adta lehetőséget kihasználva – minisztériumi rendeletben könnyítik (Fotó: Pixabay)

Több mint 23 ezer őstermelő

Jelenleg országosan 321 termelői piac működik, és már több mint 23 ezer ember foglalkozik őstermelői tevékenységgel – tette hozzá. Kifejtette, a rövid ellátási lánc a felelős és környezettudatos vásárlás alapja.

A felmérések szerint az árérzékenység mellett ma már  a fenntarthatóság az egyik legfontosabb szempont az élelmiszer-vásárlásban. A rövid ellátási láncok lehetővé teszik a termékek gyors és hatékony szállítását a termelőtől a fogyasztóig. Ennek eredményeképpen a gazdálkodók képesek gyorsan reagálni a piaci változásokra, és versenyképesebb árakat kínálnak a fogyasztóknak.

Ez a folyamat pedig ösztönzőleg hat a helyi gazdaságra, a magyar munkahelyek megőrzésére és a vidéki életforma fenntartására.

Nagy István kiemelte, az uniós rugalmassági rendelkezések adta lehetőséget kihasználva minisztériumi rendeletben könnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit.

Családi gazdaságok és szociális farmok is végezhetik

Így már nemcsak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer-előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is.

Továbbá az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételei is egyszerűsödtek. Korábban hentesüzlet nem vehetett át és dolgozhatott fel friss vadhúst. Kizárólag csak fagyasztott vadhúst vásárolhatott és értékesíthetett.

Az új szabályozás azonban lehetővé teszi a friss vadhús átvételét és az abból származó húskészítmény előállítását is – sorolta a tárcavezető. A könnyítések célja, hogy a vásárlókhoz minél több friss és biztonságos élelmiszer juthasson el közvetlenül a termelőktől – fűzte hozzá Nagy István.

(Forrás: kormany.hu)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A Közös Agrárpolitika 2014-2020-as időszakának kil... Agrár helyzetértékelés – új KAP-támogatások címmel indult az AgromashExpo csütörtöki napján a szakmai programok sora 10 órakor. A programot Petőházi T...
Közel 600 milliárd Ft-tal több támogatás Magyarors... A Magyarországra jutó uniós agrártámogatások 1,9 milliárd euróval (587 milliárd forinttal) nőnek a 2014 és 2020 közötti időszakban, ezen belül elsősor...
Csak mezőgazdászoknak! Az agrárágazat szereplőit érintő fontos témákról lesz szó a szeptemberi Gazdag Gazda Roadshow 4 állomásán. Tudja, hogy hogyan változik a támogatási, p...
Néhány nap múlva startol a Gazdag Gazda roadshow! ... Négy helyszínen szervezünk konferencianapot arról, hogyan használható a leggyümölcsözőbben az e-kereskedelem az agráriumban. A menün marketingfogások,...
Teltház Hajdúböszörményben Útjára indult szeptember 2-án a Gazdag Gazda Roadshow, Hajdúböszörményben. A csodálatos terem megtelt érdeklődő és információra éhező gazdákkal, amine...
Kevesebb pénzre számítanak a gazdák, mint amennyit... A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint 2014-2020 között a mezőgazdaság kevesebb pénzt kap, mint amennyit a kormány...