1945 óta nem takarítottak be ilyen kevés szőlőt a francia gazdák. Néhány vidéken a termés a felére csökkent a tavalyi mennyiséghez képest. Ennek megfelelően a francia bortermés is kevés lesz, de legalább jó minőségű.
A francia szőlészek országszerte azon csodálkoznak, hogyan lehetett ilyen kegyetlen az anyatermészet – kezdi tudósítását a Wine Spectator, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy bár az idei kiszámíthatatlan időjárás igencsak megterhelte a szőlészeteket, a gazdák mégis optimisták a minőséget illetően. A francia borhelyzetről a Syngenta blogja számolt be.
A derűlátásra szükség is van, hiszen Bordeaux régió fele annyi szőlőt tudott leszedni, mint az elmúlt esztendőben. A borászok amiatt aggódnak, hogy nem fogják tudni ellátni a piacot, és más termelők foglalják majd el boraik helyét az üzletek polcain. Mert nem Bordeaux az egyetlen régió, amit az időjárás alaposan próbára tett. Az áprilisi fagyot Chablis, Mâcon, Châtillon, és a Loire-vidék is nagyon megszenvedte. Ez utóbbit, valamint a dél-francia borvidékeket ezen felül a nyári szárazság is sújtotta. Az áprilisi fagy egy hét alatt kétszer is lecsapott az országban, ami különösen nagy károkat okozott a szőlőkben.
Az egyetlen kivételt Burgundia jelenti. Ebben a régióban a tavalyi rossz termésnél idén 12 százalékkal több jött le a tőkékről. Ráadásul Burgundiában kiváló minőségű borszőlő termett.
A fentiek alapján a mezőgazdasági minisztérium statisztikai irodája, az Agreste úgy számol, hogy az idei francia bortermés 18 százalékkal elmarad majd a tavalyitól, és 17 százalékkal lesz az elmúlt öt év termésátlaga alatt.
Franciaországban összesen 17 borvidék van, ezen a hivatkozáson az egyes régiók nevére kattintva részletesen is olvashat az egyes szőlővidékekről.
A 17 francia borvidék listája
Franciaország egészét nézve a 2017-es évjáratot a korai szüret jellemzi. A nyári forróság következtében a szokásos idő előtt 10-15 nappal meg lehetett kezdeni a szüretet. A szőlő érettsége és egészséges állapota alapján a gazdák abban bíznak, hogy ez az évjárat nemcsak a ritkasága, hanem a minősége miatt is emlékezetes lesz.