Három AGRYA-kezdeményezés segíti a Vidéki élet, fiatalok vidéken Programot

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA tevékenységében az agrár szakmai érdekképviseleten kívül mindig kiemelkedően fontos volt a gazdák munkájának és a vidéki életformának a bemutatása és népszerűsítése. Az évek során több különböző tartalmú programot dolgozott ki és indítottak el. A programok egy része az elmúlt 2 évben szünetelt, de elérkezett az idő az újraindításukra. Így 3, a vidéki élettel foglalkozó programot összekapcsolva az AGRYA partnerei, támogatói segítségével elindítja a „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagot.

A ReCity portál anyagát szemléztük. A programcsomagban 3 kezdeményezés kapott helyet, a Vidék Kaland Program, a Vesd bele magad! Program és a Virtuális Falu Program. Mindhárom kezdeményezés más-más célcsoportnak szól.

A Vidéki élet, fiatalok vidéken Program három régi-új elemmel bővül 2019-ben
A Vidéki élet, fiatalok vidéken Program három régi-új elemmel bővül 2019-ben

A célja mindhárom programnak közös; a hagyományos falusi, kistelepülési életforma támogatása, népszerűsítése a szélesebb közvéleményen keresztül.

Az AGRYA reményei szerint együttesen kezelve a három programot azok kommunikációs hatásukban egymást is erősítik. A három program csomagként kezelve a kapcsolódó adminisztrációt is hatékonyabban lehet megszervezni, mivel azokhoz egységes menedzsment-struktúra kapcsolódik. A „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomag egyes önálló programjai más-más üzenetet hordoznak a vidéki társadalomról.

Vesd bele magad!

A Vesd bele magad! Programon keresztül az AGRYA 2011-2015 között 93.000 vetőmag csomagot osztott ki általános iskolák közvetítésével. Ez a kezdeményezés annyiban különbözik más vetőmagosztó akcióktól, hogy a célja az élményszerzés, a szemléletformálás, és főleg kisiskolás korú gyerekeket nevelő családokat szólít meg.

Ez a program kifejezetten nem szociális szempontok szerint válogat a vetőmagok kiosztásakor, hanem az érdeklődésre, kíváncsiságra, valamint a már meglevő motivációkra épít. A célja az, hogy a gyerekek kedvet kapjanak értékteremtő, valós kétkezi tevékenységekhez. Hogy friss levegőn legyenek, mozogjanak, jobban odafigyeljenek a táplálkozásukra és az életmódjukra. A Program arra is felhívja figyelmet, hogy kevés befektetéssel, munkával, és sok odafigyeléssel megtermelhető a szezonális friss zöldség egy család számára.

 

A vetőmag csomagból az adott család egy hozzávetőleg 30 m2 alapterületű zöldségeskertet tud létrehozni. Ez az a méret, amit a szüleik, nagyszüleik segítségével kisgyerekek is meg tudnak művelni, anélkül, hogy gyorsan elunnák azt. A kertészkedésen keresztül a gyerekek sok mindent észrevétlenül meg tudnak tanulni, ráadásul nagyon gyorsan látszik a tevékenységük kézzelfogható eredménye. Sőt, természetesen meg is lehet kóstolni a saját termesztésű salátát, hónapos retket, sárgarépát, cukkinit, céklát, zöldborsót, csemegekukoricát, paradicsomot, vöröshagymát, ami sikerélményt nyújt.

A kertészkedő családokat növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakértő segíti, hogy egészséges, szép zöldségeik teremjenek.

Az ingyenes vetőmag csomagokra pályázni kell, és a vetőmag csomagot a család kisgyermek tagja kapja. A pályázatnak nagyon fontos része, hogy a későbbi „kiskertész”, a kisgyermek valamiféle általa készített rajzzal, kézzel írt történettel mutassa be, hogy miért szeretne kertészkedni, és hogy mit gondol a kertészkedésről. A programba elsősorban azoknak a családoknak a jelentkezését várják, ahol 6-12 éves korú gyermekek vannak.

A Programmal kapcsolatos jelentkezést a családok 2019. február 15-ig küldhetik el. Az eredményhirdetés 2019. március 8-ig megtörténik, a vetőmag csomagokat március 20-ig kapják meg közvetlenül az érintett családok. A részletes pályázati felhívás és a pályázati űrlap a www.agrya.hu weboldalon érhető el.

Virtuális falu program

A Virtuális Falu Program első indulása még 2009-ben volt. Ekkor kezdett az AGRYA újra foglalkozni a falusi, kistelepülési ifjúsági közösségek ügyével. A jól működő közösségek ugyanis segítenek abban, hogy megmaradjon, vagy erősödjön a kötődés, amely a fiatalt a lakóhelyéhez köti. A kistelepülési közösségek életében is kulcsfontosságú, hogy legyen utánpótlás, legyenek fiatalok, akik tovább viszik a tevékenységet. A Virtuális Falu Program ebben kíván segíteni. Az elnevezés arra utal, hogy a helyben aktív fiatalokból, akiket összeköt, hogy kistelepülésen élnek, létrejön egy hálózat, egy közösség, egy „virtuális falu”. A köztük meglévő együttműködés segít a tudás, tapasztalatok megosztásában, elmélyítésében.

Az AGRYA, partnerével, a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetséggel együttműködve 2016-óta szervez képzéseket a közösségi tevékenységre nyitott fiatalok számára.  Felkészítve őket arra, hogy hatékonyan tudják az adott közösség, csoport ügyeit képviselni és szervezni. A képzéseken kívül a fiatalok által szervezett települési kisrendezvényekhez, ún. műhelytalálkozókhoz az AGRYA pénzügyi támogatást is ad. Ezeken a rendezvényeken a fiatalok kezdeményezésére különböző, helyben fontos ügyek megoldása érdekében gyűlnek össze a véleményformálók és döntéshozók. A programba az elmúlt 2 évben 43 település és helyben működő közösség kapcsolódott be.

A 2019. április 1. és július 31. közötti kisrendezvények szervezésére és a kapcsolódó képzésekre 2019. február 15-ig lehet jelentkezni. Az eredményhirdetés 2019. március 8-ig tart. A részletes pályázati felhívás és a pályázati űrlap a www.agrya.hu, az www.mhvisz.hu weboldalakon érhető el.

Vidék Kaland Program

A Vidék Kaland Programot korábban 2011 és 2016 között szervezte az AGRYA. A célja, hogy városlakó, nem mezőgazdász, de az agrárium iránt érdeklődő fiatalok betekintést kaphassanak a napi mezőgazdasági termelésbe. Az átlagemberekben jellemzően közhelyekre, általánosításokra alapuló kép alakult ki a gazdákról és magáról a mezőgazdasági termelésről. Ezt a képet szeretné ezzel a programmal kiegészíteni, árnyalni a szövetség. A pályázaton keresztül kiválasztott fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy gazdálkodói család életébe, a fogadó gazdaságok napi tevékenységébe. A résztvevőktől az AGRYA azt kéri és várja, hogy osszák meg az élményeiket a közösségi oldalakon, online felületeken. A programmal kapcsolatos pályázat, amin keresztül a résztvevők jelentkezhetnek, 2019. március közepén jelenik meg. 

Új programok, képzések és segítség a fiatal gazdáknak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége közös sajtóreggelin tájékoztatott a két szervezet között már meglévő, és a 2019-ben újonnan bevezetésre kerülő együttműködésekről, amelyek legfontosabb része a nemzedékváltást támogató programcsomag. Idén ősszel indulhat az “Apró léptekkel” és az „Így neveld az álmaidat” program. Erről itt írtunk korábban.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Támogatás a vidéki gazdaság és lakosság számára ny... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2013-tó...
MVH Közlemények – nov. 29 – dec. 2. Az erdei közjóléti létesítmények megvalósításához nyújtandó támogatás igényléséről szóló 159/2013. (IX.25.) MVH Közlemény módosításáról itt olvashat: ...
Konferencia a Virágzó Vidékért "Virágzó Vidékünk Európa Nap - Hogyan tovább agrár-környezetgazdálkodás?"címmel konferenciát szervez a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2014. május 22-én...
Kik lettek a kiválasztottak? Immáron negyedik alkalommal rendezi meg az AGRYA a Vidék Kaland Programot, amely keretein belül magyarországi és székelyföldi fiatal gazdák várják az ...
Már csak 4 napig jelentkezhet városi kertésznek!... Azon 18 és 40 év közötti városban élő emberek jelentkezhetnek a programra, akik rendelkeznek legalább 7 négyzetméternyi területtel, amin zöldséget sze...
Információs börzék fiatal gazdáknak! – Csalá... Az október 30-i Fiatal Kertész Konferenciával elkezdődött a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA őszi-téli rendezvény szezonja. A következő ...