“Ha rajlik a muslica februárban, lesz még zimankó márciusban.”

Február hónap régi magyar neve Böjtelő hava. A karácsonyt követő és a farsangot megelőző időszakot jelöli ez a név, ugyanis a katolikus vallásban ez az időszak böjti időszak. Olvasson tovább és megtudhatja milyen népi jóslatok és megfigyelés kötődnek ehhez a hónaphoz!

Február másodika Gyertyaszentelő boldogasszony napja. Sokan mennek el ezen a napon állatkertbe, kicsik és nagyok egyaránt, sőt, a média munkatársai is, mivel ha ezen a napon a medve kibújik a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor még 40 napig tartani fog a tél.

Úgy tartja a népi hiedelem, hogy ha Dorottya napján (február 6.) csikorog a fagy, nemsokára abbahagy, vagyis ha ezen a napon fagy, akkor már közeledik a tavasz.

Február 14. nem csak a szerelmesek napja. Ha ezen a napon hideg és száraz az idő, akkor jó lesz a termés. Azt is tartották őseink, hogy ha ezen a napon a verebek hangosan csivitelnek, az a jobb idő közeledtét jelenti.

Julianna napján (február 16.) ha esik a hó, enyhülni fog az időjárás, közeledik a tavasz.

Február 19-én, Zsuzsanna napján, ha magasan repülnek a pacsirták, már nem kell sokáig kibírni a hideget, közeleg az enyhülés. Amennyiben a magasban repkedő pacsirták még énekelnek is, akkor biztosra vehető, hogy megérkezett a tavasz! Őseink kedvező jelnek vették azt is, ha csorgott az eresz, ugyanis ez jó termést jelzett előre.
Mezőgazdasági munkák is fűződnek ehhez a naphoz, sok helyen, ha szép volt az idő, e napon már elkezdték a tavaszi szántó-vető munkálatokat, és trágyát is lehetett már hordani a földekre.
A szőlőmetszést is ezen a napon lehet elkezdeni, mert korábbi metszés esetén könnyen lefagyhatnak a rügyek.

Üszögös Szent Péter napján (február 22.) nem végeznek semmilyen munkát a gazdák, ugyanis a hiedelem szerint ez egy szerencsétlen nap, és amibe belefognak, minden üszkös lesz. Időjósló nap is, mert azt tartják, hogy amilyen idő van ezen a napon, olyan lesz József napján is.

Február 24-én, Jégtörő Mátyás napjához több megfigyelés is tartozik.  A néphit szerint Mátyás megkönyörül az embereken, a bárdjával megtöri a jeget és elűzi a hideget. Innen ered a következő népi szólás: “Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál.” Mátyás napja a halászoknak is jósló napnak számít, ugyanis az ezen a napon fogott csuka az év további részére is bőséges halfogást ígér.
Ha ezen a napon hideg van, jó termés várható, viszont ha fúj a szél, kevés tojást fognak tojni a tyúkok. A Mátyás napi libatojást sok helyen nem költették ki, mert úgy tartották, hogy ebből a tojásból kikelt liba szerencsétlenséget hoz.

Végül egy utolsó népi megfigyelés: ha Mátyás éjszakáján fagy, még 40 fagyos éjszaka következik.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mit hoz Sándor, József, Benedek? Az időjárás és a mezőgazdaság kapcsolatára valamint a termés előrejelzésre sok népi hiedelem épül. Megtudhatjuk belőlük, mikor várható jó búzatermés é...
A szeszélyes április, mint időjós Áprilisról sokaknak a szeszélyesség jut eszébe, mégis számtalan mezőgazdasággal és időjárás előrejelzéssel kapcsolatos népi megfigyelés jellemzi ezt a...
Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség... Az iskolásoknak vakáció. A turizmusnak főszezon. A mezőgazdaságban az aratás kezdete. Június, a naptári év első nyári hónapja mindenkinek mást jelent....
Ha július nem főz, szeptember éhen marad Áldás hava, Szent Jakab hava, Tehéntor, Aratás hava – Sok névvel illetik júliust, amely az agrárszektor számára nagy jelentőséggel bír. A hónap azonba...
„Sűrű eső augusztusban, jó mustot ád a hordóba”... Augusztus hónapra több népi jóslás és megfigyelés is jut, melyek megpróbálják megjósolni, mennyi és milyen termés várható. Mi fűződik Szent Lőrinc, va...
„Olyan lesz egész szeptember, milyen idő jön Egyed... Elérkezett az ősz első hónapja, szeptember. Régi nevén emlegetik, mint a Földanya hava, vagy Szentmihály hava, de van, aki Tigrisként vagy Almaszüret ...