Ha a tenyésznyulak hőstressznek vannak kitéve, az kedvezőtlen hatással lehet a szaporasági mutatókra. A nyúltenyésztésben leginkább a meleg égövi országok kutatói kezdték intenzívebben vizsgálni a magas hőmérsékletnek az anya és növendéknyulakra gyakorolt hatását. Az eddigi eredmények alapján megállapítható, hogy a magas hőmérséklet részben közvetlenül okoz változást több élettani folyamatban, részben a csökkent takarmányfogyasztáson keresztül fejti ki közvetett hatását.
A Magyar Mezőgazdaság cikkét szemléztük. Amennyiben a tenyésznyulak hőstressznek vannak kitéve, az kedvezőtlen hatással lehet a szaporasági mutatókra;
- az ivarérésre,
- a szexuális aktivitásra,
- a vehem nevelő képességre,
- a fialási arányra,
- az alomlétszámra és alomsúlyra,
- a tejtermelésre,
- a szopós kori elhullásra,
- az anyanyulak kondíciójára.
Növendéknyulaknál a kisebb takarmányfogyasztás következtében főként a súlygyarapodás romlik, a hústermelés és a testsúly csökken.
Jelentősen csökken a takarmányfogyasztás
A Kaposvári Egyetemen is vizsgálták a magas hőmérséklet nyulakra gyakorolt hatását. Nem csak arra voltak kíváncsiak, hogy a meleg hatására hogyan romlik a termelés, hanem ezt a hatást egy másik tényező figyelembe vételével vizsgálják. Jelen esetben a korábban már több alkalommal bemutatott sovány és zsíros nyulakkal végezték el a kísérletet, vagyis öt generáción keresztül alacsony vagy magas teljes- test zsírtartalomra szelektált nyulakat állítottak kísérletbe Kaposváron.
Nehezebben tűrik a meleget a soványabb nyulak
A termelő szempontjából az egyes tulajdonságokban elért eredményeknél fontosabb, hogy az állománya összességében milyen teljesítmény elérésére képes. Ezt fejezi ki a száz termékenyítésre jutó 3 hetes nyulak száma vagy súlya. Ezekben a mutatókban – a fialási aránytól a tejtermelésig – minden résztulajdonság benne van. A száz termékenyítésre jutó választott nyulak számát és súlyát vizsgálva megállapítható, hogy a zsíros anyanyulak kevésbé szenvedték meg a meleg hatását – írják. A teljes cikket ezen a hivatkozáson találja meg.
Arról pedig itt számoltunk be korábban, hogy hosszú távú stratégiai megállapodást kötött a Cargill Takarmány Zrt. és a bajai Tetrabbit Kft. A takarmánygyártásban is komoly szerepet vállaló Cargill, illetve a nyúlhús-előállítással és kereskedelemmel foglalkozó Tetrabbit együttműködésében olyan takarmányokat fejlesztettek ki, amivel jelentősen csökkentették a felhasznált antibiotikum mennyiségét.