Emelkedett a napraforgó ára – Gabona és olajnövény világpiaci információk

A chicagói árutőzsdén nem változott a búza és a kukorica legközelebbi határidőre szóló jegyzése, továbbá a repcemag ára is stabilizálódott. Egyedül a napraforgó ára emelkedett az ukrajnai kikötőkben. További részletes világpiaci és hazai információkért és trendekért olvassa el cikkünket.

Búza

Az USA agrárminisztériuma 720 millióról 722 millió tonnára korrigálta a 2014/2015. gazdasági évi globális kibocsátásának mértéket, de ezt követően sem módosult jelentősen a búza legközelebbi határidőre szóló jegyzése. A felhasználás mértéke növekedett, mégis, 10 millió tonnával több termény maradhat raktáron, mint az előző évben. Így az összes raktárban lévő termény mennyisége elérheti a 195 millió tonnát!

Az Európai Unió 3,5 millió tonnával (összesen 29 millió tonna terményt értékesíthet külpiacra) felülmúlja az USA búzaexportját, így versenyképes minőségű terményének köszönhetően valószínűsíthetően megőrzi vezető exportőri szerepét.

A párizsi árutőzsdén is változatlan maradt a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése (185-190 euró/tonna) annak köszönhetően, hogy a növekvő kereslet és a nagy mennyiségű kínálat egyensúlyban tudta tartani egymást.

Hazánkban ugyanekkor a malmi búzát 52 ezer forint/tonna, a takarmánybúzát 45 ezer forint/tonna áron jegyezték a tavalyi év 52. hetében. A fizikai piacon a malmi búzát 48 ezer forint/tonna, a takarmánybúzát 41 ezer forint/tonna áron tudták adni-venni a gazdák.

A Magro.hu piactéren december végén az étkezési búza 49.150 forinton, a takarmánybúza 43.800 137 forinton állt.

Kukorica

A chicagói árutőzsdén szeptember végén mélyponton volt a kukorica, ezt követően 150 USD/tonna környékén stabilizálódott a termény legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése. A párizsi tőzsdén ugyanígy alakult a trend, 155 euró/tonna áron állt meg a kukorica.

Magyarországon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2014.december 9-i adatai alapján az 1,2 millió hektár kukorica-termőföld 94 százalékáról 9 millió tonna terményt sikerült a raktárakba vinni. A bőséges termés ellenére 41 ezer forint/tonnára emelkedett a termény fronthavi jegyzése. Ennek okai a minőséggel, a nedvességgel és a betakarítással kapcsolatos aggodalmak voltak. Az AKI PÁIR adatai szerint a takarmánykukorica termelői ára 36 ezer forint/tonna volt novemberben.

A Magro.hu piactéren december végén a kukorica átlagára 38.706 forint volt tonnánként. Legfrissebb gabonapiaci elemzésünket IDE kattintva olvashatja el!

Repce
Az Európai Unió idei repceterméséből bőségesen fog jutni még exportra is
Az Európai Unió idei repceterméséből bőségesen fog jutni még exportra is

Annak ellenére, hogy az Európai Unió a világ első három repceimportőre közé tartozik (Kína és Japán mellett), az idei rekordtermésből bőségesen fog jutni még exportra is! Az előzetes becslések szerint 600 ezer tonna termény külső piacon kerülhet értékesítésre. 470 ezer tonna termény már gazdára is talált a világpiacon július és október között. Ez a mennyiség 124 százalékkal több az előző évihez képest. A legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 330-345 euró/tonna között mozgott a párizsi tőzsdén október és december között. A párizsi tőzsdén történő változásokat a Budapesti Értéktőzsde is követte, november közepétől 101 ezer forinton állt a legközelebbi határidőre vonatkozó jegyzés.

A fizikai piacon 99 ezer forint/tonna termelői áron lehetett a repcemagot adni és venni.

Napraforgó

Az ukrajnai kikötői árak a szeptemberi, igencsak alacsony szintről (350-360 USD/tonna) december elejére 445 USD/tonnára ugrottak fel. Ez a növekedés a magyar árakra is hatást gyakorolt. December első felében 103 ezer forint/tonna ár szerepelt a legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzések mellett. A fizikai piacon alacsonyabb volt az ár, 94 ezer forint/tonna áron kereskedtek egymással az eladók és a vevők.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Merre tart a búza ára? A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, ...
Az ukrán válság hatása a magyar mezőgazdaságra... Az Ukrajnában zajló krízisnek nemcsak a politikai vonulatait érdemes nyomon követnünk a híradásokban, hanem nem árt odafigyelni a mezőgazdasági követk...
Csökkent az olajmagvak ára a határidős piacokon... Mind Magyarországon, mind a világpiacokon csökkenő trend figyelhető meg az olajos magvak határidős piacán. A chicagói árutőzsdén 524 USD/tonnáig csök...
Több és jobb minőségű búza lesz idén A tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabona várható idén az előzetes termésbecslések alapján, a betakarítás az ország déli és középső részén már e...
Meghosszabbították a Kukorica Termésverseny regisz... Az elhúzódó aratási munkák miatt meghosszabbították a VI. Kukorica Termésversenyre szóló regisztráció határidejét. Idén 2014. augusztus 15-ig lehet je...
Uniós segítséget kaphat Lengyelország az orosz gaz... Ahogyan arról a múlt héten beszámoltunk, Oroszország nem fogadja a Lengyelországból érkező zöldség és gyümölcs szállítmányok nagy részét. Ebből az ügy...