Egy kedvelt széria megújulása – az MTZ 50 története

Nincsen olyan gazda hazánkban, aki ne ismerné az MTZ-t. Nem véletlen ez, ugyanis az egyik leggyakrabban használt mezőgazdasági gépmárka a mai napig ez Magyarországon. Számtalan széria gördült le a gyártósorokról, de az egyik legnagyobb számban gyártott MTZ traktorok kétség kívül az MTZ 50/52 típusok voltak.

Már az 1950-es években volt egy olyan MTZ-széria, ami itthon is meg lehetett vásárolni, sőt, szerettek a gazdák. Az itthoni szakértők csak 45-ös MTZ-nek nevezték az ebbe a szériába tartozó traktorokat, melyek külföldön MTZ-5M, MTZ-5L, illetve LC és MC néven futottak. A Belarus/MTZ gyár egy ilyen alapról próbált előre lépni, így teremtette meg a máig népszerű 50/52-es sorozatot.

Első körben a motort fejlesztették tovább a gépekben. 4 hengeres, örvénykamrás kivitelben készült el, amely 55 lóerő leadására volt képes. Miután elfogadták az új motor terveit, 1958-ban megkezdődött a prototipus MTZ 50 gépek legyártása. Természetesen nem csak a motor változott a traktorokban a 45-ös széria óta. Sőt… szinte minden alkatrész innováción ment keresztül.

Nagyobb sebesség és szervókormány

A legnagyobb durranás az új, erősebb motor mellett kétségkívül a tolófogaskerekes sebességváltó volt. Ez a megoldás az eddigieknél több sebességi fokozatot, valamint nagyobb sebességet eredményezett az 50-es széria gépeinek.

Az MTZ 50 egy korábbi, kedvelt széria továbbfejlesztett erőgépe
Az MTZ 50 egy korábbi, kedvelt széria továbbfejlesztett erőgépe

 

Új, az eddigieknél könnyebben kezelhető kormányművet is kapott az 50-es széria, amely még szervóval is fel volt szerelve. A szervóberendezéshez egyébként a motor vezérműkerekétől hajtott szivattyú szállította az olajat.

Emellett új, korszerűbb vezetőfülkét is szereltek a gépekre. A zárt vezetőfülke acéllemezből készült, amelynek mindkét oldalára szereltek ajtót. A megfelelő szellőzést elöl-hátul nyíló ablak, valamint tetőre szerelt ventilátor biztosította. Ezen túl megemelkedett a traktor hasmagassága, csökkent elődjéhez képest a fordulási sugara, és légfékberendezéssel, valamint légsűrítővel is rendelkezett.

Visszatérve kicsit a meghajtásra. A dízelmotort egy 12 voltos indítómotor hozta működésbe. Hogy hideg időben is könnyen induljon a motor, minden hengert egy izzítógyertyával láttak el a tervezők, amelyek az örvénykamrát melegíti. Tengelykapcsolója egytárcsás, száraz dörzskapcsoló. Sebességváltóműve tolófogaskerekes, mechanikus rendszerű, differenciálműve négybolygókerekes kivitelű, ívelt fogazású kúp- és tányérkerékkel, valamint differenciálzárral szerelt. A hátsó kerekek a meghajtást az egyenes fogazású, homlok-fogaskerekes véglehajtáson keresztül kapták. A 6 bordás, szabványos TLT tengely hajtását a sebességváltó előtéttengelyéről egy bolygómű közbeiktatásával kapta, amelynek segítségével a kapcsolt TLT üres, üzemi és fékezett állapotba volt helyezhető. A TLT-t motorfordulattól vagy haladási sebességtől függően lehetett kapcsolni.

A traktort a szabványos 3-pontfüggesztő-berendezésen kívül a függesztőszerkezethez erősített lengővonórúddal látták el. Az egytengelyes pótkocsi vontatásához a függesztőrudakhoz rögzített alsó vonóhorog szolgált, amely a traktor hidraulikájával vezérelhető.

Egy gép több kivitelben

1963-ban mutatták be az 50-es sorozat következő tagját, a gyapottermesztés gépesítésére szánt MTZ-50H típust. A 90 cm sortávolságban telepített gyapotültetvények művelésére szolgáló erőgép hasmagasságát jelentősen megnövelték, és az első kormányzott tengely egy szóló, vagy két keskenyebb ikerkerékből állt mindösszesen, rendkívüli fordulékonyságot biztosítva a speciális rendeltetésű erőgépnek. A minszki gyár, más traktorgyártókhoz hasonlóan, elkészítette az MTZ-50-es féllánctalpas változatát, amit hernyótalpasnak is hívtak akkoriban. Ezt a megoldást a későbbiekben további MTZ típusokon is használta. 1965-ben az új traktorsorozat külföldi országokba történő exportja is megkezdődött, így ezek a gépek többek között hazánkba is megérkeztek 1966-ban az első MTZ-50-esek, majd egy évvel később már az MTZ-52 segédmellsőkerék-hajtású traktor vizsgálata is megkezdődött.

Hazánkban gyorsan kedveltté vált az MTZ ezen szériája, még a mai napig is találni működőképes darabokat a gazdáknál. (Fotó: bright-cars.com)
Hazánkban gyorsan kedveltté vált az MTZ ezen szériája, még a mai napig is találni működőképes darabokat a gazdáknál. (Fotó: bright-cars.com)

 

Az MTZ-50-es típus behozatala rendkívül nagy darabszámban indult meg. 1968-ban már 3000 darab új 50-es MTZ állt munkába a hazai szántóföldeken. A segédmellsőkerék-hajtású változatból is került itthonra, bár jóval szerényebb mennyiségben, mint az alaptípus 50-esből.

1971-ben összesen több mint 3500 darab 50-es MTZ állt munkába a hazai nagyüzemekben. Az exportért felelős Traktoroexport Vállalat a fejlettebb nyugat-európai és skandináv országokba, illetve a tengerentúlra fülke nélkül szállította a traktorokat, és az ottani behozatallal foglalkozó cégek szerelték fel az új erőgépeket honi gyártású vezetőfülkékkel. Ezek a fülkék messze jobb munkakörülményeket biztosítottak, mint az eredeti gyári kivitelű vezetőállás.

1978-tól a Belarus gyár az új, saját tervezésű, biztonságos és jóval kényelmesebb munkakörülményeket nyújtó, nálunk panorámafülkének is emlegetett vezetőfülkével is szállította a fentebb említett térségekbe az MTZ-50/52 traktorokat, Belarus 500/520 jelzéssel. A hazai forgalmazó, az Agrotröszt az MTZ-80/82 típussorozat fokozatos bevezetésével egy időben lassanként csökkentette az MTZ-50/52 traktorok behozatalát, annak ellenére, hogy a gyártó a széria előállítását nem fejezte be.

A gyártás befejezése körülbelül az 50/52 típusok bázisán kialakított MTZ-550/552 változatok bevezetésével egy időre tehető. A gyári adatok szerint 1961 és 1985 között összesen 1 256 800 darab MTZ-50/52 traktort szereltek össze a Minszki Traktorgyár különböző üzemeiben.

Annak ellenére, hogy a traktor magyarországi forgalmazása a gyártás befejezésénél jóval korábban véget ért, még ma is számos gazdaságban és nagyon sok egyéni gazdálkodónál üzemelnek hazánkban MTZ-50-es és 52-es traktorok, amelyek közül már a legfiatalabbak is betöltötték a veteránkort.

Forrás: gepmax.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...