Csak egy napig éltek, majd elpusztultak a Holdon a kínai növények

Szárba szökkent a Csang-o 4 szonda által a Holdra vitt magok egy része – számolt be róla a kínai média. A legnagyobb ázsiai ország január elején juttatott szondát a Hold sötét oldalára, ahol korábban még nem járt ember alkotta szerkezet. A szonda több növény, így repce, krumpli és gyapot magjait is magával vitte. Egy nappal később viszont a kikelt gyapot már el is pusztult, mert nem bírta a hőmérséklet-ingadozást.

A magok csírázása és kihajtása jelenthetné az első alkalmat, hogy bármilyen szerves anyagnak sikerüljön ez a teljesítmény a Holdon. A Nemzetközi Űrállomáson már megtették ezt, de a Holdon eddig még nem próbálkoztak. A szakértők szerint ugyan kis lépés a haszonnövényeknek, de hatalmas ugrás lehet az emberiségnek – írta a 444.hu a Guardian cikkére hivatkozva. Ha ugyanis sikerül a Földtől távol is jelentős mennyiségben növényeket termeszteni, az akár a világűr meghódításának első lépcsője is lehet. Ez még azért elég messze van, a kínaiak növényei is egy kis minilaborban cseperedtek csupán.

Nem sikerült túl jól az űrkertészet: egy nap alatt elpusztultak a kínai növények a Holdon
Nem sikerült túl jól az űrkertészet: egy nap alatt elpusztultak a kínai növények a Holdon

A növények a Hold felszínét érő napsugár hatására keltek ki. Azonban ahogy beköszöntött a holdi éjszaka, a külső hőmérséklet -170 fokra csökkent, ezt pedig a palánta már nem bírta. Hszie Keng-hszin, a kísérletet kidolgozó kínai tudós szerint ezt az eredményt várták a próbálkozástól.

“A bedobozolt élet nem élheti túl a holdi éjszakát” – mondta.

A kínaiak holdmissziója több szempontból is történelmi

A Csang-o az első ember alkotta űreszköz, ami a Hold a Földről mindig láthatatlan, távoli oldalán landolt, és a kikelt palánták voltak az első organizmusok, amelyek a Hold felszínén sarjadtak – írták.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Űrkertészettel kísérletezik a NASA A Mentőexpedíció című film főhőse egy botanikus, aki a tervezett 4 hét helyett kénytelen hosszú időn keresztül gondoskodni magáról a Marson lévő bázis...