Az agrárnagyhatalom – piaci körbetekintés

Úgy tűnik, nem telik el hét, hogy hazánk ne nyitna újabb nemzetközi piacok felé, vagy ne próbálná szorosabbá fűzni az agrárkapcsolatait. Néhányan már Magyarország mezőgazdasági nagyhatalmi státuszát vizionálják. A héten az orosz-magyar, és a tunéziai-magyar mezőgazdasági kapcsolatok kerültek előtérbe a héten megnyílt OMÉK kapcsán.

Az orosz és tunéziai mezőgazdasági és élelmiszeripari exportunk évről-évre növekszik. A kereslet növekedését Nyikolaj Fjodorov, orosz mezőgazdasági miniszter azzal magyarázta, hogy a magyar termékek jó minőségűek, és megfelelnek a piaci követelményeiknek. Oroszországban, Moszkvában 2013-ban nyílt meg az első magyar kereskedőház, ám a közeljövőben további kereskedőházak létesülnek majd Rosztovban, Krasznojarszkban, Irkutszkban, és Novoszibiriszkben is. A két ország között szorosabb kapcsolat alakulhatna ki az áruszállítás, és oktatás terén, illetve Fjodorov szerint az országuk szívesen exportálna tengeri halat számunkra.
Tunézia vörös húst, gabonát vásárolna, hazánk olívaolajat, datolyát importálna, ezen kívül lehetőség kínálkozik a nyers foszfát behozatalára, és állattenyésztési együttműködésre is.

Szakértői megjelenés az Origo-n
Szakértői megjelenés az Origo-n

A napokban indul a kukorica betakarítása, a terméshozam nem tűnik rossznak, ám az árak csalódottsággal töltik el a gazdákat. A tavalyi 60-65 ezer forintos tonnánkénti ár nagyon messze van a mostani 46-50 ezerhez képest, áremelkedésre pedig nem igazán lehet számítani – mondta Németh István, a Magro.hu ügyvezetője, gabonakutatási szakértő az Origo.hu cikkében. A legfrissebb, 38. heti gabonapiaci információkért pár nap múlva térjen vissza MagroBlogunkra.

A tendenciát a Magro.hu mezőgazdasági piactér is visszaigazolja. Az utóbbi pár nap legfrissebb kukorica ajánlatai 44-48 ezer forint között mozognak, míg a nagyobb mennyiségű (1000 tonnás) vételi ajánlatok a 40.000 forintos tonnánkénti árnál ragadtak meg. Ezzel párhuzamosan megjelent a kukorica törtszem iránti kereslet, már több ezer tonnányit keresnek belőle megvételre. Egyre változatosabbá válik a Magro.hu gabonafélék kategóriája, a több mint 110 élő ajánlat között már tönköly búza, étkezési rozs, vető árpa, vető búza is található.

A baromfi- és sertéshúsok áfacsökkentéséről már régóta hallani, most a tojáspiaci szereplők is felemelték hangjukat. Véleményük szerint a csökkentéssel megállítható lenne az ágazat leépülése, és a kereslet növekedése a termelési kedv növekedését eredményezhetné. A termelők vesztesége egy-egy tojáson 6-8 Ft; a termelői ár 14-16 Ft körül (piacterünkön is ezt tükrözik a tojásajánlatok), az önköltség 20-22 Ft között mozog. Mindezen a magas takarmányárak és az alacsony felvásárlási árak csak még inkább rontanak. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter 5%-os áfáról beszélt a héten a sertés- és baromfihús, és a belőlük készült húskészítményekre vonatkozóan.

A véletlenekben nem hiszünk, a Magro.hu-n is egyre kevesebb lett az utóbbi hetek során a baromfi ajánlatok száma, jelenleg egyetlen élő ajánlat sincs belőle. Viszont az elmúlt héten megerősödtünk a sertés, szarvasmarha, ló, kecske és juh ajánlatok terén, mely ajánlatok az élő állat kategóriában találhatók.

Áfacsökkentést sürgetnek
Áfacsökkentést sürgetnek

A húságazathoz hasonlóan, a zöldség-gyümölcs ágazatban is áfacsökkentésre lenne szükség a FruitVeb szerint – itt ráadásul nagyon magas, 40%-nyi a feketegazdaság aránya, ami a legjobb esetben is 55-60 milliárd Ft adókiesés. Az alacsonyabb áfa-szinttel az európai és keleti piacokon is versenyképesebbek lehetnénk.

Eközben piacterünkön a szőlőszezon miatt továbbra is a különböző fajtájú szőlő ajánlatok dominálnak, emellett alma, szilva, burgonya, körte ajánlatok is szép számmal kerülnek feltöltésre a zöldség-gyümölcs kategóriába.

Rosszul jártak azok a repcetulajdonosok, akik a tavalyi árakban reménykedve idén is várták a 13.000 Ft-os mázsánkénti árat – magyarázza piacterünk egyik használója. Az utóbbi hetekben egyértelműen látszik a Magro.hu-n is, hogy a felvásárlók már 100.000 Ft-ot sem akarnak adni egy tonna repceéért. A napraforgónál is az árak csökkenése figyelhető meg, az utóbbi egy hétben már itt sem kínálnak százezret sem egy-egy tonnáért. Az összes olaj- és ipari növény ajánlat megtalálható piacterünkön, ebben a kategóriában.

Heti újdonságok a piactéren:

Zárásként felhívjuk figyelmét, hogy szeptember 30-ig kell megtennie a földhasználati bejelentést a legközelebbi földhivatalban vagy postai úton a földhivatal honlapjáról letöltött, megfelelő formanyomtatványok elküldésével. A bejelentés díjmentes. A bejelentés a pontos földhasználati adatbázis létrehozásához szükséges.

Forrás: hvg.hu, agrarszektor.hu, origo.hu, szabadfold.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Felhúzta a gabona a mezőgazdasági exportot, vissza... A mezőgazdasági termelés 2010-ben még csak a harmadát tette ki a nemzetgazdaság külkereskedelmi többletének, idén az első félévben már több mint a fe...