Autonóm traktor – az akkumulátorok alkonya?

Az OXE-E olasz vállalat egy 100%-ban elektromos, önvezető, kötegelt elektromos kábellel táplált traktort fejleszt nehéz mezőgazdasági feladatokra. Az akkumulátorokat nem tartották életképes megoldásnak a korlátozott energiatárolási kapacitásuk és a hosszú feltöltési idő miatt, nem is beszélve az elhasználódott akkumulátorok ártalmatlanításának környezeti hatásáról.

Az akkumulátorok nélküli elektromos traktor fontos lépés lehet a fenntarthatóbb, körforgásos gazdaság felé.

Az EXE-E traktort 7 soros fordítható ekével tesztelték, akkumulátorok nélkül – Pillanatkép az OXE-E videójából
Az EXE-E traktort 7 soros fordítható ekével tesztelték, akkumulátorok nélkül – Pillanatkép az OXE-E videójából

Forgó kupola függőleges orsóval

A háromfázisú tápkábelt egy belső függőleges orsón keresztül vezetik és tekerik fel egy forgó kupolán keresztül, amely egy tank tornyához hasonlít.

Ez a kialakítás nemcsak vezeti a kábelt a fordulatok során, hanem lehetővé teszi a rendezett feltekercselést is. Ennek a kábeles áramellátásnak és az autonóm vezetési képességeknek köszönhetően a traktor a nap 24 órájában precízen működhet.

Gumi- helyett robusztus acéllánctalpak

Az olasz mérnökök a ma általánosan használt gumilánctalpak helyett a nagy kotrógépekéhez hasonló, robusztus acéllánctalpak mellett döntöttek. A közúti szállításhoz ez a kötött rendszer külön szállítást igényel, például egy hagyományos traktorra szerelt pótkocsival.

Ezenkívül az acél lánctalpak csúszós, nedves körülmények között is kiváló tapadást biztosítanak. Egy érdekes részlet: szűk kanyarokban a gép közepén elhelyezett hidraulikus támasztóláb kissé megemelkedik, hogy csökkentse a súrlódást a lánctalpakon.

Az EXE-E útvonaltervező szoftvernek elsősorban az elektromos kábel ellátását és feltekercselését kell figyelembe vennie, hogy az ne sérüljön meg.

Elektromos meghajtású munkagépek

Az elektromos traktor teljesen önállóan is képes működni, részben az optimális útvonaltervezéshez szükséges mesterséges intelligenciának köszönhetően. Az EXE-E traktort tesztelték egy 7 soros fordítható ekével,  valamint egy hátsó vetőgép és egy forgóborona kombinációjával az első lengőkarban.

Ez utóbbihoz az EXE-E-nek nincs szüksége elülső erőleadóra, mivel a módosított rotációs eke saját villanymotorral működik, az áramot a bekötött kábelről veszi.

Gyártási részletek és árképzés

Az EXE-E traktor gyártási ütemtervére és árára vonatkozó részleteket nem hozták nyilvánosságra. Érdemes megjegyezni, hogy a kötegelt kábellel hajtott elektromos traktor koncepciója nem teljesen új; a John Deere 2019-ben mutatta be a GRIDCON-t, egy kötegelt kábellel hajtott elektromos traktor prototípusát. Hogy teljesen lehetetlen-e a nagy traktorok akkumulátorokkal történő meghajtása, azt tovább lehet vizsgálni.

Műszaki adatok

 • Vontatási elektromos teljesítmény: 50-100 kW
 • Elektromos teljesítmény külső munkagépekhez: 150 kW
 • Kábelhossz: 1 500 m
 • Hagyományos módszerrel történő feldolgozás zélessége: 225 hektár
 • OXE-E módszer feldolgozási szélessége: 450 hektár
 • 1 óra alatt felszántott terület: 13 000 m²
 • Súly (felszerelés nélkül): 20 tonna
 • Méretek: 4,50L x 3,00W x 3,40H
 • Autonómia: Korlátlan

  (Forrás: futurefarming.com)
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Programok a veterán traktorokat szeretőknek Évről-évre rendeznek országszerte programokat, amelyek középpontjában a veterán traktorok állnak. Már tavasszal elkezdődtek a programok, de tartogat m...
Traktoros Forma-1 Eddig is elkényeztették az autó-motorsport rajongókat az idei programok, igaz, ebből a főváros környékiek részesülhettek igazán. A Forma-1 mezőgazdasá...
Harlem Shake traktorokkal – lehetséges! Hallott már a Harlem Shake őrületről? Lényege, hogy valaki egyedül kezd mozogni, majd egy képvágással többen csatlakoznak hozzá, minél képtelenebb ...
Nagyon örült a német győzelemnek Az idei foci VB győztes német csapat tiszteletére készítették ezt a művet, traktorral. Elismerésünk az olasz traktorosnak, nem semmi, amit csinált! ...
A legidősebb, még létező traktorok a világon Tudta, hogy a legidősebb traktor magyar? Pedig ez olvasható az agriculture.com-on. 1896-ban építették, jelenleg egy német múzeumban tölti nyugdíjas év...