A jövő technológiája Magyarországon: gyomfelismerő okospermetezés

Miért kezeljük gyomirtó szerrel az egész hatalmas területet, ha egyébként csak néhány foltban lenne szükséges? A helyspecifikus gyomirtásnak köszönhetően, az eddigi módszertől eltérően, csak ott kerül felhasználásra herbicid, ahol valóban szükség van rá. A technológiának köszönhetően egyszerre spórolhatjuk meg a gyomirtó szer költségeit és a vizet, ezzel javítva a gazdasági eredményt.

„Intelligens megoldásainkkal már ma alakítjuk a holnap mezőgazdaságát – világszerte és a gazdálkodókkal szoros kapcsolatban – a nagyobb hatékonyság és fenntarthatóság érdekében, beleértve az Ön gazdaságát is.” Közösen fejlesztett tehnológiájuk bemutatását kezdi így a BASF és a Bosch.

Ügyfeleiknek a digitális termék és az automatizált gyomirtás hardveres megoldásának egyedülálló kombinációját kínálják
Ügyfeleiknek a digitális termék és az automatizált gyomirtás hardveres megoldásának egyedülálló kombinációját kínálják (Fotó: Pixabay)

Okos permetezés – a gyomirtó szerek pontos kijuttatása

A kameraszenzorok érzékelő technológiája és a Bosch mesterséges intelligencia kombinációjának, valamint a BASF xarvio® Digital Farming Solutions agronómiai intelligenciájának köszönhetően intelligens permetezési technológiájuk felismeri a gyom- és kultúrnövényt, és megkülönbözteti őket egymástól.

A herbicid kijuttatása csak a szükséges helyeken történik. A xarvio® mezőgazdasági döntéshozó motorja (ADE) meghatározza az ideális időzítést és a pontos adagolást, és a permetező a másodperc törtrésze alatt alkalmazza azt. Az összegyűjtött adatokat visszaküldik az ADE-nek dokumentálás és optimalizálás céljából. Ügyfeleiknek a digitális termék és az automatizált gyomirtás hardveres megoldásának egyedülálló kombinációját kínálják, amely csak ott alkalmazza a gyomirtó szert, ahol valóban szükséges.

Az intelligens permetezés előnyei

Költségmegtakarítás*

Éjszakai használat is lehetséges

Posztemergens gyomirtásra alkalmazható technológia

A növénykultúra állapotfelmérése

* 2020-ban végzett kísérletek kimutatták, hogy az intelligens permetezés – ha helyesen alkalmazzák – költségmegtakarítást eredményez a gyomirtó szeren. A megtakarítás az adott tábla gyomnyomásától függően eltérő lehet. Az eredmények kísérleteken alapulnak.

Hogyan működik az okos permetezés

1. Előkészítés Szakértőként a terület művelője adja meg az információkat a terményeiről, majd a xarvio® Agronomic Decision Engine (ADE) tájékoztatja őt az ideális kijuttatási időzítésről. A táblaspecifikus paraméterek alapján javasolja a tankkeveréket és a gyomirtó szerek megfelelő adagolását is. Az eredmény a maximális hatékonyság és a gyomirtó szerek költségének csökkenése.

2. Szkennelés

A Bosch több kamerája folyamatosan rögzíti a talajt a permetezőgép teljes munkaszélességében. Teljes és pontos képet alkotnak a tábláról, beleértve a növényeket és a gyomokat is.

3. Döntéshozatal

Az intelligens képfeldolgozó algoritmusok valós időben elemzik a képeket, felismerik a gyomokat, és meghatározzák a hozamra és a táblahelyzetre gyakorolt ​​jövőbeli hatásokat.

4. Alkalmazás

Permetezés – de csak ott, ahol szükséges. A kamera és az ADE automatizált bemenetei alapján a permetező fúvókái aktiválódnak, és a célzott kijuttatás elindul. Így csak néhány száz milliszekundum telik el a gyomnövények észlelése és kezelése között.

5. Dokumentáció

Az ADE segítségével minden folyamat automatikusan dokumentálva van. Az ADE-t folyamatosan fejlesztik, figyelembe véve a generált adatok korábbi számításait (zárt visszacsatolási hurkok).

A Bosch több kamerája folyamatosan rögzíti a talajt a permetezőgép teljes munkaszélességében. Teljes és pontos képet alkotnak a tábláról, beleértve a növényeket és a gyomokat is
A Bosch több kamerája folyamatosan rögzíti a talajt a permetezőgép teljes munkaszélességében. Teljes és pontos képet alkotnak a tábláról, beleértve a növényeket és a gyomokat is (Fotó: Pixabay)

További előnyök

Elégedettség: A gyomkezelés teljes automatizálását kínálják. A xarvio® digitális eszközeinek segítségével digitális kísérőt biztosítanak a gyomirtás minden lépéséhez. Így minimalizálják a hibaforrásokat, és több időt hagynak a gazdaságban végzett munkára.

Fenntartható gazdálkodás: A gyomirtó szerek használatát csak azokra a területekre korlátozzák, ahol valóban szükséges. Ennek eredményeként csökken a sodródás és a kimosódás kockázata is.

Rezisztens gyomok elleni védelem: Minden termelő számára előnyös megoldást kínálnak a specifikus, rezisztens gyomok elleni küzdelemben.

Holisztikus rendszerek

Agronómiai know-how-jukkal és hardveres szakértelmükkel holisztikus rendszereket hoznak létre. Kombináljuk a mesterséges intelligenciát a kifinomult technológiával, és valódi hozzáadott értéket biztosítanak. Ügyfeleik gazdálkodók és gépgyártók a világ minden tájáról, akik egy lépéssel előre gondolkodnak. Legyen szó döntéshozatali segédeszközökről a gyomszabályozáshoz, vagy intelligens rendszerekről a gyomirtó szerek optimalizált felhasználására, egyszerűen használható rendszereik növelik a vállalkozás hatékonyságát. Vegyes vállalatukkal – a Bosch BASF Smart Farminggal – állításuk szerint ők jelentik a változást a mezőgazdaságban. Ahogy fogalmaznak: „velünk a jövő ma kezdődik”.

A SmartSprayer Magyarországon

A SmartSprayer magyarországi szántóföldi körülmények közötti adaptálására két gazdaság került kiválasztásra, és mindkettő az Amazone UX 5201 SmartSprayer permetezőjét fogja üzemi körülmények között, nagy területen használni. A kísérleteket a BASF Hungária Kft. technikai csapata – azon belül is egy okospermetezésre szakosodott szakértő – támogatja, a hardveres támogatást a Bosch és az Amazone biztosítja, valamint csatlakoznak hozzájuk a xarvio® digitális szakemberei is, hogy valamennyien tudásuk legjavát építhessék be a termékbe.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Hatékony védekezés a parlagfű ellen A parlagfű elleni  hatékony védekezéshez legalább háromszori kaszálás szükséges. Az első kaszálás ideje már el is érkezett, célszerű azt ezen a héten ...
Vetik a kukoricát – de mi lesz a gyomokkal?! Nagyon jól haladnak a kukoricavetési munkálatok hazánkban – legalábbis az ország egyes területein biztosan. A vetést követően azonban (de még azt mege...
Mit kezdjünk a napraforgógyilkos Mezei acattal? A szántóföldeken tevékenykedő napraforgós és kukoricás gazdák biztosan ismerik ezt a gyomnövényt. A Mezei acat (Cirsium arvense) az egyik legnagyobb v...
Parlagfű – közeleg a második kaszálás ideje!... Egyre több az allergiás beteg, közülük a legtöbben épp a parlagfűre allergiásak. Ez az egyik oka annak, hogy jogszabály kötelezi a földtulajdonosokat ...