A jó búzaterméshez elengedhetetlen a minőségi alaptrágya

Új márka, új név, változatlan csapat és változatlan termékek. A Borealis L.A.T mostantól LAT Nitrogen: látogasson el az új honlapunkra és olvasson a változásokról!

A korszerű búzafajtákban és hibridekben rejlő magas terméspotenciált csak megfelelő termesztés-technológiával lehet kibontakoztatni. Az intenzív termesztési körülmények alapja pedig kétségkívül a megfelelő tápanyagutánpótlás. Amennyiben magas hozamot és jövedelmezőséget szeretnénk elérni, feltétlenül szükséges lesz a jól megtervezett NPK-alaptrágyázás, és a megfelelő időben, illetve adagokban kijuttatott tavaszi fejtrágyázás.

Miért fontos az NPK+S alaptrágyázás?

  • A talajban a foszfor és a kálium gyakran a növények számára nehezen felvehető formában van jelen (szerves vegyületekben, vagy talajásványokhoz kötötten), ezért célszerű a tápanyagokat műtrágyákkal biztosítani, amelyek a fiatal növények számára azonnal felvehető formában tartalmazzák ezeket a tápelemeket.
  • Különösen alacsony humusztartalmú talajokon van jelentősége a foszfor kijuttatásának, mert ezekben a talajokban a foszfor nagyobb része szerves formában, a növények számára nem felvehető alakban van jelen, a műtrágya viszont azonnal felvehető foszfort biztosít.
  • A nitrogént is csak megfelelő foszfor-ellátottság esetén tudják hasznosítani a növények, ezért fontos a 4:1:1-es optimális N:P:K tápanyagarány betartása, mely több év szántóföldi kísérleti eredményei is alátámasztanak.
  • A káliumnak a télállóságban van kiemelt szerepe, hiszen számos funkciója közül az egyik leglényegesebb, hogy javítja a növények vízgazdálkodását, ezáltal fokozza a stressz- és fagytűrést.
  • Kén: A növényeknek már egészen fiatal korban is szükségük van kénre a fotoszintézisben szerepet játszó klorofill felépítéséhez és a fehérjeképződéshez. A kén hiánya a tél végén sárga elszíneződés formájában látható a gabonákon.
  • Termesztett növényeink közül a búza reagál legérzékenyebben a nitrogénre, mely elsősorban a búza vegetatív tömegének kialakításában jelentős, főleg a bokrosodás és a szárba indulás fázisában. Az őszi búza különösen érzékeny a nitrogén adagolásával szemben. Mind a szükségesnél kevesebb, mind a szükségesnél több nitrogén károsan hat a különböző időszakokban.
  • Az ősszel kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyiségét befolyásolja a fajta. Fajtabúzáknál 45-55 kg/ha az ajánlott dózis, hibridbúzáknál ez az érték magasabb, akár 50-60 kg/ha is lehet.

Az őszi búza kiegyensúlyozott tápanyagellátást igényel. Optimális fejlődéséhez feltétlenül szükséges az őszi NPK+S, vagy NP+S alaptrágyázás ahogy azt kísérleteink is bizonyították (ide kattintva megtekintheti szántóföldi kísérleteink eredményét).

Tápanyagellátás-tervezés digitálisan

A műtrágyaigényt rengeteg tényező befolyásolja, például a talaj tápanyagtartalma, az elvárt hozam, az elővetemény, a növényi maradványok (szalma), a termesztett fajta, stb. A kijuttatás idejét is a növény aktuális fejlettségi állapotához kell igazítani, hogy a növények fel is tudják venni a kijutattott mennyiséget. Ennyi tényezőt figyelembe venni a tervezésnél nem könnyű feladat, ezért érdemes a digitális eszközök segítségét igénybe vennünk.

A LAT Nitrogen (korábban Borealis L.A.T)által kifejlesztett NutriGuide® egy digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazás, amely kiszámolja a kívánt termésátlaghoz szükséges összes tápanyagot, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legjobb LAT Nitrogen termékeket ajánlja.

Összefoglalva: Búza alá feltétlenül tegyen NPK-műtrágyát! A LAT Nitrogen a következő költséghatékony, kiemelkedő minőségű és kiváló szórásképpel rendelkező termékeit javasolja: COMPLEX 15/15/15 +8SO3+Zn, COMPLEX 14/10/20 +11SO3 ,COMPLEX 20/20 +7SO3+Zn. Műtrágyáink foszfortartalmának 80%-a és káliumtartalmának egésze vízben oldódó, így azonnal a növények rendelkezésére áll, biztosítva ezzel a gyors és erőteljes kezdeti fejlődést. Nitrogén kijuttatáshoz pedig a mésztartalmú NAC 27N termékünket javasoljuk.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Miért kell a kalászosoknak ősszel is tápanyag? A kalászos növények tápanyag-utánpótlása során kétségtelenül a tavaszi fejtrágyázásoknak van a legnagyobb szerepe. A magasabb termésátlagok elérésével...
Biztos alapot a jó termésnek! A tavalyi kiváló termésből kiindulva a termelők az új szezonban ismét nagy kedvvel készültek a repce vetéséhez. Azonban az augusztus végén jelentkező ...
Miért kell a kalászosoknak ősszel is tápanyag? A kalászos növények tápanyag-utánpótlása során kétségtelenül a tavaszi fejtrágyázásoknak van a legnagyobb szerepe. A magasabb termésátlagok elérésével...
Biztos indítás Agroblennel – szőlő- és gyümö... Ültetvényeink első 1-2 évében a legfontosabb cél, hogy a növények minél jobban megerősödjenek, begyökeresedjenek a talajba, erős gyökérzetet fejlessz...
Alaptrágyák minden helyzetre A mezőgazdaság eredményességének egyik legmeghatározóbb tényezője a talaj, amely számos tulajdonságán keresztül alapjaiban határozza meg a termesztet...
Hogyan terem talajművelés és inputanyagok nélküli ... Sok magyar gazdában él sok kérdés a talajmegújító gazdálkodással kapcsolatban. Megéri-e, milyen gondokat okoz, mennyivel javítja a talajállapotot és ...