3 pályázaton sokmilliárd forintért folyamodhatnak a gazdálkodók

Október elsején három, a gazdálkodók számára kiírt pályázat nyílik meg. A kertészeti üzemben dolgozók, az állattartók és a kistermelők folyamodhatnak támogatásért. Ezek részleteit Szalontai Jenő, pályázati tanácsadó osztotta meg velünk.

Milyen támogatásokra lehet pályázni az ősszel?

Három pályázat várható.

Az első az állattartó telepek fejlesztését célozza. A pályázat 2020. október 1-től benyújtható.
Az első szakasz: 2020. október 1-től 2020. november 2-ig tart. Ezen időszak alatt a benyújtott projektek együttesen kerülnek elbírálásra és pontozással rangsorolva. Várhatóan itt elfogy a keret, tehát lezárul a pályázat november 2-a után.

Itt 6000 euró STÉ-s üzemmérettel lehet elindulni, legalább 50%-os mezőgazdasági árbevétel mellett. Az önállóan támogatható tevékenységek közé az építéssel járó, technológiák beszerzése, fejlesztése, továbbá állattartó telep, létesítmények, épületek építése, kialakítása és bővítése tartozik. Öt célterületet különböztet meg a kiírás, attól függően, hogy milyen állatról van szó. Eszközt csak akkor lehet vásárolni, ha a pályázó emellé az építést is vállalja, de az állattartáshoz kapcsolódó eszközbeszerzés, szervestrágya-kijuttatás munkagépe maximum 25%-a lehet a teljes projektnek. Erőgép beszerzését nem támogatják.

Szalontai Jenő, pályázati tanácsadó
Szalontai Jenő, pályázati tanácsadó

A támogatás összege a tartott állatfajtától függ. Baromfi- és sertéstartás esetén minimum 100 millió forint, szarvasmarhánál minimum 50 millió forint, juh-, kecske és egyéb állat tartása estén pedig minimum 5 millió forint a támogatás összege. A maximum 2 milliárd forint lehet. A támogatás mértéke Pest megyében 40%, egyéb helyeken 50%, amihez a fiatal termelőknek még plusz 10% jár.

Az említettekből is látszik, hogy a kiíró a nagyobb állattartó telepekre próbál célozni, akik komplexebb beruházást valósítanak meg. Az energiahatékonyság, a megújuló energia használata és a létszámbővítés pontokban mérhető előnyt fog jelenteni. Azt gondolom, hogy ezeket mindenkinek be kellene vállalni. Állattartóknál 50 milliárd forintos lesz az összkeret, ami elég kevés, ha azt nézzük, hogy az összes állatfajra együttesen jut ennyi.

Melyik a második?

Az második a kertészeti üzemek fejlesztésére, korszerűsítésére nyújt lehetőséget. A pályázat 2020. október 19-től benyújtható. A rendelkezésre álló keret 30 milliárd forint.

Első szakasz 2020. október 19-től 2020. november 20-ig tart. Ezen időszak alatt a benyújtott projektek együttesen kerülnek elbírálásra és pontozással rangsorolva. Várhatóan itt elfogy a keret, tehát lezárul a pályázat november 20-val.

Azok pályázhatnak, akik 6000 euró STÉ-s gazdasággal rendelkeznek, és legalább 50%-ban mezőgazdaságból származik az árbevételük.

A támogatható tevékenységek körébe a kertészeti termelőtevékenységet szolgáló fólia- és üvegborítású növényház építése, korszerűsítése, a kertészeti termelőtevékenységet szolgáló hűtőházak, hűtőtárolók, zöldség- és burgonyatárolók, valamint a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló létesítmények, például, osztályozók, manipulálók létrehozása, korszerűsítése tartozik. Prioritást élvez az energiahatékonyság javítása, a megújuló energia felhasználása és a létszámbővítés, amik az értékelésnél plusz pontokat érnek. Aki ezeket bevállalja, előnyt élvez.

Az önállóan nem támogatható tevékenységek közül kiemelném a növényházban használható gépek, speciális eszközök beszerzését.
Nem támogatott viszont a mezőgazdasági erőgépek, tehergépkocsik beszerzése. A támogatásnak nincsen minimuma, a maximuma 2 milliárd forint. A mértéke Pest megyében 40%, egyéb helyeken 50%, amihez a fiatal termelőknek még plusz 10% jár.

És melyik a harmadik lehetőség, amit a gazdálkodók figyelmébe ajánlana?

A harmadik nyíló pályázat a mezőgazdasági kisüzemeket támogatja, egyenlőre ennek a tervezete érhető el. Ez is októbertől lesz beadható. A 3000 és 6000 STÉ közötti termelőknek nyújt segítséget, ami 800 ezer és 1,7 millió forint közötti éves árbevételnek felel meg. Őstermelők és mezőgazdasággal foglalkozó egyéni vállalkozók számára lesz elérhető. Feltétel még továbbá, hogy életvitelszerűn 10 ezer fő alatti településen éljen a pályázó. Átalányösszegre, 15 ezer euróra, tehát körülbelül 5 millió forintra lehet pályázni. Számlákkal ugyan nem kell leigazolni, de rögzíteni kell, hogy mire költi az összeget a pályázó, Tömören a gazdaságát fejlesztheti belőle. Az összeg 75%-át már a pályázat sikeressége után, azonnal kiutalják, a maradék 25%-ot pedig miután elérte a 6000 STÉ-t. A pályázónak azt kell vállalnia, hogy növeli a gazdasága méretét, teljesítményét úgy, hogy legkésőbb a negyedik év végére legalább 1,7 millió forintos árbevétele lesz. Itt is előnyt jelent, ha valaki kertészetben dolgozik vagy állattartással foglalkozik.

Az október 1-jei indulásig már nincs sok idő. Hogyan készüljenek az indulni szándékozók?

Valóban nincs túl sok idő a felkészülésre. Addig fontos lenne, hogy a gazdálkodó konkretizálja, mit szeretne megvalósítani. Írja össze az elképzeléseit, és még az árajánlatok beszerzése előtt, érdemes ezeket egy szakemberrel, egy pályázatíróval átbeszélni, hogy kiderüljön, van-e értelme egyáltalán elindulni. Az előbbiekben csak a főbb feltételeket mondtam el, de vannak további olyan tényezők, amit érdemes tudni, mert kizáró okok lehetnek. Az építést igénylő beruházások esetén tervrajzokra és tételes árajánlatra lesz szükség. Gépek és eszközök vonatkozásában pedig árajánlatokat kell tudni bemutatni. Ezek már a pályázatkészítéshez szükségesek.

Hogyan tudnak Önök bekapcsolódni és segíteni ebben a folyamatban?

Ahogy említettem, már az ötlet megfogalmazásakor érdemes velünk beszélni. Elég pontosan meg tudjuk mondani, hogy az elképzelés támogatott lesz-e. Ha közösen úgy látjuk, hogy van értelme folytatni, akkor a kivitelező kiválasztásában tudunk segíteni, többekkel is van kapcsolatunk.

A következő lépés már a pályázat elkészítése. Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy sikergaranciával készítjük a pályázatokat. Ez azt jelenti, hogy ha nem nyer a pályázat, akkor az addig a pályázatírásért és tanácsadásért nekünk fizetett pénzt visszafizetjük. Ezt úgy tudjuk vállalni, ha az előnyt jelentő szempontokat (energiahatékonyság, megújuló energia használata, létszámnövelés), amire több pontot adnak, a pályázó bevállalja.

A pályázatot egy minimum 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársunk írja, illetve az ügyféltől elvárt dokumentumok, árajánlatok pontos, formailag is helyes beszerzését még egy projektasszisztens is segíti.

Még mielőtt a pályázatot beadjuk egy projektértékelővel is átnézetjük, aki a hasznos tanácsaival növeli a sikeresség valószínűségét. A projektértékelő az a személy, aki ezeket a pályázatokat elbírálja. A végeredményt azonban – természetesen – nem tudjuk befolyásolni,

Minden pályázatot egyébként két projektértékelő pontoz le, egymástól függetlenül. Ezt a két értékelést egy harmadik személy összesíti, és ebből jön létre egy bírálati eredmény. A kapott összpontszám alapján állítják sorrendbe aztán a pályázókat.

A pályázatok sorsát folyamatosan nyomon követjük. Ha nyert segítünk a további teendőkben, ha szükség van rá, akár a hitelezésben is, hiszen több bankkal kapcsolatban állunk. A pályázati elszámolást és a fenntartási jelentéseket is elkészítjük. Összefoglalva, a teljes projekt minden pontján jelen vagyunk és segítünk. A pályázatkészítés egyébként személyes kapcsolattartást nem igényel, a telefonos és emailes kommunikáció elegendő, bár szívesen látok mindenkit az irodámban. Magát a pályázatot is elektronikusan kell benyújtani.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A Közös Agrárpolitika 2014-2020-as időszakának kil... Agrár helyzetértékelés – új KAP-támogatások címmel indult az AgromashExpo csütörtöki napján a szakmai programok sora 10 órakor. A programot Petőházi T...
250 milliárd állattartó telepek korszerűsítésére!... Állattartó telepek korszerűsítésének támogatásra mintegy 929 millió forint kifizetését hagyta jóvá a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a héten...
Közel 600 milliárd Ft-tal több támogatás Magyarors... A Magyarországra jutó uniós agrártámogatások 1,9 milliárd euróval (587 milliárd forinttal) nőnek a 2014 és 2020 közötti időszakban, ezen belül elsősor...
Csak mezőgazdászoknak! Az agrárágazat szereplőit érintő fontos témákról lesz szó a szeptemberi Gazdag Gazda Roadshow 4 állomásán. Tudja, hogy hogyan változik a támogatási, p...
Néhány nap múlva startol a Gazdag Gazda roadshow! ... Négy helyszínen szervezünk konferencianapot arról, hogyan használható a leggyümölcsözőbben az e-kereskedelem az agráriumban. A menün marketingfogások,...
Teltház Hajdúböszörményben Útjára indult szeptember 2-án a Gazdag Gazda Roadshow, Hajdúböszörményben. A csodálatos terem megtelt érdeklődő és információra éhező gazdákkal, amine...