2016 a felgyorsuló felmelegedés éve?

Már az idei évben is sokszor dőltek meg a melegrekordok. Az angol meteorológiai szolgálat szerint nem lesz ez másképp 2016-ban sem. Jön viszont az El Nino, ami mindent felboríthat, és erre elég nagy, 85-90% az esély.

Nem csak 2016, de az elkövetkező évek is megdönthetik majd a legmelegebb rekordokat. Várhatóan megváltozik a természetes klímaciklus a Csendes-óceánon és Atlanti-óceánon. A változó tengeráramlások pedig jelentős felmelegedést okoznak. A tipikusan száraz vidékek csapadékossá válhatnak, az esős területeken tartós szárazság jöhet, és sok lehet a hőhullám. Szakértők szerint nincs már messze, hogy elérjük a felmelegedés eddig tapasztalt legmagasabb szintjét, és a növekedés mértéke is fel fog gyorsulni.

Korábban csapadékos területeken szárazság is lehet.
Korábban csapadékos területeken szárazság is lehet.

 

2015 novemberében ült össze Párizsban az ENSZ-klímacsúcs, hogy megállapodjanak a klímaváltozás kezeléséről. Elsődleges céljuk, hogy a Föld átlaghőmérséklete maximum 2 Celsius fokkal legyen magasabb, mint volt az ipari forradalom előtt. Ehhez pedig csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsájtását. Magyarország 2020-ig 20%-kal, 2030-ig pedig 40%-kal kívánja csökkenteni a mértékét.

Még több kár, még több biztosítás
Köszönhetően az egyre gyakoribb szélsőséges időjárásnak, megszaporodhat az agrárkárok száma. Bár a mezőgazdasági területek felére sem kötnek növénybiztosítást, de idén is túllépték a növénybiztosításokra szánt 3 milliárdos keretet a biztosítást kötők. Várhatóan 2016-ban még többen élnek a lehetőséggel, és talán több forrás jut majd a biztosítási díjtámogatásokra is, jövőre ugyanis újra uniós forrás áll majd rendelkezésre. A sok kérelem, igény, dokumentumok benyújtása mellett az idei évtől kezdve üdítő megoldást kínál az Agrisk.hu növénybiztosítási portál. Az oldal segítségével könnyen összehasonlíthatóvá váltak az egyes biztosítók ajánlatai az általunk meghatározott káreseményekre vonatkozóan. Miután kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót, a szerződést online meg is tudjuk kötni, így egy teendővel máris kevesebb!

Az El Nino hosszabb távon hűvösebb légáramlatokat küldhet Nagy-Britannia és Észak-Európa felé. Emiatt hidegebb, szárazabb nyár jöhet az említett térségekben. A világ más részein viszont melegítő hatása lehet, így minden idők legmelegebb mért nyara következhet.

Mi várható Magyarországon?

Amilyen a kezdete, olyan lesz az idei tél – állítólag – végig a Kárpát-medencében. Enyhe. Viszont tavasszal úgy tűnik, nem kell átlag feletti hőmérsékletekre készülni. A hosszú távú időjárást vizsgáló intézetek többsége szerint átlagos, vagy annál valamivel több csapadékot jósol télire, de vannak, akik csak a tél második felére és tavasszal várják az esősebb időszakot.

Több nemzetközi intézet előrejelzései 2015-2016 telére, tavaszára
Több nemzetközi intézet előrejelzései 2015-2016 telére, tavaszára

 

Persze minél hosszabb távra próbáljuk meg előre jelezni az időjárást, annál nagyobb a hibalehetőség. A főként európai meteorológiai szervezeteket tömörítő ECMWF tovább kívánja pontosítani előrejelzéseinek pontosságát. Ez sűrűbb rácspontokat és sűrűbb bemenő adatot jelent. Hazánk 7 másik európai országgal együtt az elsők között csatlakozott a fejlesztéshez, és nagy felbontású csapadékadatokkal segíti az előrejelzést. Konkrét dátum még nincs, de az újítás várhatón idén tavasszal debütál. Sokat profitálhat belőle a mezőgazdaság.

Forrás: Esőtánc, Időkép, Origo

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Aszály miatt drágul a cukor Ismét az El Nino jelenség hatásai vannak terítéken, ezúttal a cukorpiac sínyli meg a szélsőséges időjárást. A legnagyobb cukortermelő vidékeken ugyani...