Zöldségeket beszélnek

Évek óta elő-előjön a „mi zöldség, és mi gyümölcs” kérdéskör. Több éve ugyanis a botanikusok bejelentették, hogy a paradicsom gyümölcsnek tekintendő. Sokan fogták a fejüket zavarukban, hogy nem minden zöldség számít zöldségnek. Íme, összeszedtük a különböző álláspontokat.

Hogy lehet a paradicsom gyümölcs, amikor az egyértelműen zöldség? – kérdezték sokan. A biológia órákon tanultakat dobhatjuk a kukába a biológia tankönyvekkel együtt. Az interneten is tömegével jelentek meg kérdések, új fórum témakörök a megállapítással kapcsolatban. Arról nem is beszélve, hogy hány termelő hüledezett a megállapításról tudomást szerezve.

„A paradicsom zöldség vagy gyümölcs?
„Mitől
függ, hogy valami gyümölcs vagy zöldség?
„Most
akkor a tök gyümölcs vagy zöldség?

A paradicsom, amellett, hogy a köznyelvben egyértelműen zöldségként él, a burgonyafélék családjába tartozik (egy időben még dísznövénynek is tartották). Így távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak is. A burgonyát pedig továbbra is zöldségként tartják számon. Cikkünk végére az is kiderül, hogy lehet akkor mégis gyümölcs.

Nem csupán a paradicsom az egyetlen zöldség, amelyet gyümölcsként értelmez a botanika. Az uborka, a cukkíni, az avokádó, a paprikafélék, a hüvelyesek és a tökfélék is gyümölcsök, mivel az adott növény érett magházairól van szó.

A magyarországi ellenállás bizonyára abból ered, hogy gyümölcsnek azt tekintjük, ami édes. Zöldségnek pedig, ami nem. Mi a helyzet akkor az édeskés koktélparadicsommal?

Se zöldség, se gyümölcs

Csak az eper külső felszínén lévő magok számítanak gyümölcsnek?
Csak az eper külső felszínén lévő magok számítanak gyümölcsnek?

Az eper és az ananász azonban se nem gyümölcs, se nem zöldség, mivel mindkét termés több virágrészből tevődik össze. Az eper külső felszínén elhelyezkedő magok számítanak csak gyümölcsnek. A gomba sem tartozik sem a gyümölcsök, sem a zöldségek közé, mivel helyváltoztatásra képes. Ezen tulajdonságával azonban már nem tekinthető növénynek, de ahhoz sem elengedő még, hogy az állatok közé sorolhassuk.

A valódi mogyorófélék (mogyoró, makk, gesztenye, földimogyoró) meghatározás szerint száraz, egymagvú, általában olajos gyümölcsök. Ugyanez igaz a földimogyoróra (amerikai mogyoró) is, ez a termés viszont a hüvelyesek közé tartozik, melyek szintén gyümölcsnek tekintendők. A gabonafélék magjai gyümölcsnek számítanak tudományos szempontból. Innen nézve már kevésbé meglepő, hogy a pálinkakészítés szempontjából a gesztenye átmenetet képez a gyümölcs és a gabona között, a gyümölcsökhöz hasonlóan tartalmaz cukrot, és akárcsak a gabonafélék, keményítőt is.

Ha egy újabb szempontot, a termesztést is figyelembe vesszük, tovább bonyolódik a helyzet. Innen nézve ugyanis a dinnyét is nevezhetnénk zöldségnövénynek, mert palántázni kell és télen elfagy – akárcsak a paradicsom. Azonban, ha megérett, akkor már gyümölcsként tekintünk rá. További csavar, hogy az egyik kertészeti főiskolán a paradicsomot a zöldségtermesztés, az epret a gyümölcstermesztés keretein belül oktatják.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

És mi a helyzet a gombával?)
És mi a helyzet a gombával?

Mi tekinthető gyümölcsnek? A növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magháza vagy magházai. Az, aminek a termését esszük.

Mi tekinthető zöldségnek? A növény ehető részei, így a gyökere, a gumója, a szára, a levele, vagy a bimbója.

Azonban a problémát az okozz, hogy: A botanika … nem foglalkozik olyan kérdésekkel, ami egy adott növény hasznosságát, fogyaszthatóságát érinti, márpedig a zöldség/gyümölcs kérdés pontosan ilyen. … A botanika szemszögéből vannak növények, azoknak vannak szaporító képleteik, és a nagyon sokféle szaporító képlet közül egy a termés. Hogy ez ehető-e, vagy sem, finom-e, vagy sem, … nem tudományos szempontok – szögezte le még tavaly Kósa Géza, az MTA Vácrátóti Botanikus Kertjének osztályvezetője.

Egyszóval minden attól függ, hogy termelői, botanikus, vagy biológus szemmel nézzük a dolgot. A köznyelvben, a kereskedelemben és a mezőgazdaságban minden marad a régiben. Ami zöldség volt, zöldség marad. Ami pedig gyümölcs, azt ezt követően is gyümölcsnek tekinthetjük.

Forrás: National Geographic, Házipatika, Deluxe Magazin, Origo

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Tényleg gyümölcs a paradicsom – videóval! Már több mint 1 éve, hogy összefoglaltuk a „Mi számít zöldségnek és mi gyümölcsnek?” kérdéskört. Miért merülhet fel egyáltalán, hogy a paradicsom gyüm...