Rossz híreket kaptak a gabonatermesztők, nem várható ugyanis komolyabb elmozdulás a búza és a kukorica árában. A 2015-ös árszinthez képest 15-20 százalékkal olcsóbban jegyzik a két terményt, egyaránt 40 ezer forint körül alakul az áruk tonnánként. Azért tudnak tartósan ilyen alacsonyan maradni országos és globális szinten is, mert árubőség van búzából és tengeriből is. Változást csak a dél-amerikai betakarítás hozhat.

Az árak csökkenése hazánkban az aratás után nem volt drasztikus. A gazdálkodók tartósan 40 ezer forint felett tudták tartani a búza árát, mert ennél olcsóbban nem hajlandóak megválni a terménytől. Viszont kizárólag csak azok a gazdálkodók tudnak magasabb áron búzát értékesíteni, akiknek az átlagosnál jobb minőségű terményük van raktáron.

Már csak a dél-amerikai aratás hozhat változást a gabonapiacon

Már csak a dél-amerikai aratás hozhat változást a gabonapiacon

 

A legnagyobb probléma az exporttal van, a kivitel ugyanis akadozik. Ez annak köszönhető, hogy a magyar búza nem tud versenyezni az ukrán terménnyel, főleg az unión kívüli országokban. Sőt, már az olasz piacról is kiszorította az ukrán búza a magyart.

Az ukránok ugyanis alacsonyabb áron tudják eljuttatni termésüket az olaszokhoz. Az alacsony vízállás pedig a dunai kiszállást is jelentősen megdrágítja, a kereskedők beszámolója szerint november óta alig volt hajóberakás.

A vg.hu információi szerint nem is várható változás a piacon addig, amíg nem kezdődik meg a dél-amerikai betakarítás. Ez ugyanis megmozgatja majd az árupiacot Európában is. Szakértők szerint a nemzetközi árszintek alakulására rövid távon az olajár van a legerősebb hatással, hosszabb távon pedig az átmenő készletek méretének változása lehet a legfontosabb tényező.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről,
támogatásokról, rendeletekről!

Név:

Email cím:

A Feliratkozás gomb megnyomásával elfogadom az ÁSZF-et és az Adatkezelési Szabályzatot.