Görögdinnye-termesztésben még tényezők vagyunk Európában, de …

Az EU vezető görögdinnye-termesztő tagországai Spanyolország, Görögország, Olaszország és Magyarország. Spanyolországban szakértők szerint 10 százalékkal csökkent a termés, a magszegény és a mini dinynye a meghatározó. A sárga- és a görögdinnye fogyasztásösztönzésére kampányt indítottak, amelyet elsősorban a közösségi médián keresztül hajtottak végre. Az Eurostat adatai szerint Spanyolország 2020 első öt hónapjában 1 százalékkal több, 192,9 ezer tonna görögdinnyét értékesített az unió belső piacán, mint az előző év azonos periódusában.

Görögország 2020 első fél évében 2 százalékkal kevesebb, 114,3 ezer tonna görögdinnyét értékesített az unió belső piacán, mint egy évvel korábban.

2020-ban a termőterület mintegy 20%-kal 4 ezer hektárra csökkent és 160 ezer tonna görögdinnye termett (Fotó: Pixabay, LoggaWiggler)
2020-ban a termőterület mintegy 20%-kal 4 ezer hektárra csökkent és 160 ezer tonna görögdinnye termett (Fotó: Pixabay, LoggaWiggler)

A közösség nettó importőr görögdinnyéből. Az unió évente 350-370 ezer tonna görögdinnyét importál a harmadik országokból. Az unió görögdinnye-kivitele a harmadik országok felé 160-170 ezer tonna körül alakult az előző években.

A KSH adatai szerint Magyarországon 5 ezer hektár termőterületről 174,6 ezer tonna görögdinnyét takarítottak be 2019-ben, ami 4,2 ezer tonnával haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A szaktárca tájékoztatása szerint az idén a termőterület mintegy 20 százalékkal 4 ezer hektárra csökkent és 160 ezer tonna görögdinnye termett.

A görögdinnye volumenében az egyik legjelentősebb exportzöldségféle, külkereskedelmi egyenlege évek óta pozitív. A KSH adatai szerint Magyarország görögdinnyeimportja 8 százalékkal 13,2 ezer tonnára emelkedett 2020 első fél évében az előző esztendő azonos időszakához képest. A görögdinnye vezető beszállítója az előző évhez hasonlóan Görögország maradt, ahonnan 9 százalékkal több, 4,06 ezer tonna görögdinynye érkezett. Az importőrök sorában Olaszország került a második helyre 2,48 ezer tonnával (2019. január–június: 1,10 ezer tonna). Németországból 5 százalékkal több, 2,08 ezer tonna, Spanyolországból viszont 14 százalékkal kevesebb, 1,03 ezer tonna görögdinnyét szállítottak Magyarországra a megfigyelt időszakban.

Az export elsősorban júliusra és augusztusra koncentrálódik. Szakértők szerint az idei termés jó minőségű, amelynek hatvan százaléka exportra kerül, főként Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba.

A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a hazai szezont megelőzően a 17. héttől a görögországi, valamint a marokkói és az olaszországi görögdinnye volt jelen a kínálatban. Idén a belföldi görögdinnye két héttel korábban, a 25. héten jelent meg a kínálatban (gömb alakúból a csíkos 300 forint/kilogramm áron). A görögdinnye ára 44 százalékkal 193 forint/kilogrammra emelkedett a 27–37. héten az előző év azonos időszakának átlagárához viszonyítva. A görögországi termék a 33. héten futott ki a kínálatból.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A belföldi zöldségek bruttó termelői ára a Budapes... Jelentősen és időnként váratlanul változott a belföldi zöldségfélék termelői ára a 26. héten a Budapesti Nagybani Piacon egy hét alatt. A részleteket ...
Csíkkal vagy csík nélkül – görögdinnyefajták... Csíkos, vagy egyszínű, magvas vagy magnélküli. Sokféle görögdinnyét termesztenek ma a gazdák, mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. Lássunk ...
Dinnyeszezon – még 2 hét! Két hét múlva indul az igazi magyar dinnyeszezon, 220-240 ezer tonna görögdinnyére számítanak idén. Magyarországon jelenleg körülbelül 5800 hektáron t...
Csíkkal vagy csík nélkül – görögdinnyefajták III.... Nagysikerű, görögdinnyékkel foglalkozó cikksorozatunkból még kimaradt néhány, ismertebb dinnyefajta. Ezeket szeretnénk most bemutatni Önöknek. Korai ...
Vidéken csökkent a zöldségek ára 3 százalékos árcsökkenést figyelhettek meg a vásárlók a vidéki nagybani piacok belföldi zöldségeket árusító standjain. A legnagyobb árcsökkenést a pri...
A 2015-ös dinnyeszezon számokban A külföldit már lehet kapni, lassan a hazai görögdinnye is megjelenik a piacokon. Lássuk, mik a kilátások a dinnyetermesztőknek és a fogyasztóknak az ...