Újabb csavar a már régóta húzódó ügyben. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a következő években a kaszálásos gyomirtás egy részét újra kiválthatja a glifozátos permetezés. A glifozát engedélyezése a küszöbön áll.
Az Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság (EFSA) közleményt adott ki, amely szerint nem találtak arra bizonyítékot, hogy a glifozát gyomirtószer kártékony hatású lenne az emberi szervezetre. Ez lehet az utolsó szó az évek óta húzódó ügyben, ami az egyik legelterjedtebb vegyszer-hatóanyag esetleges káros hatását vizsgálja ki. Az unió hatósága, több, más kutatási eredményekkel összhangban kijelentette, hogy a glifozát emberre nem veszélyes, pontosabban: nem károsítja az emberi hormonrendszert – írta a brit Farmers Weekly anyagára hivatkozva a Szabad Föld.
A glifozát, amely a Monsanto vállalat több gyomirtó termékében is megtalálható, egy totális hatású gyomirtó szer. Gyenge szerves sav, színtelen, kristályos, szilárd vegyület, vízben jól oldódik. Elterjedt gyomirtószer gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztésénél, vízi és szárazföldi termesztésben egyaránt. A GMO-k terjedésével a glifozát felhasználása az elmúlt években radikálisan megnőtt, főleg a génmódosított glifozátrezisztens kukorica alkalmazása miatt. A vegyszer irritációt okoz bőrön, szemben, lenyelés esetén a felső emésztőszervekben, belégzés után a tüdőben és a légutakban, köhögést, tüsszögést okozva.
Szigorított szabályozás bevezetésével, de Kanadában már májusban újra engedélyezték a glifozát használatát. Korábban az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) kockázatértékelési bizottsága azt közölte, hogy a glifozát nem minősíthető rákkeltőnek. Ezt az információt támasztják alá a korábbi, állatokon végzett kísérletek is. Ennek ellenére például az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének rákkutató intézete, továbbra is úgy véli, hogy a szer „valószínűleg rákkeltő”.
A glifozáttartalmú gyomirtó szerek további tíz évre történő engedélyeztetéséről még nem született uniós döntés. Ez azonban minden bizonnyal már az idén megtörténhet.
A Greenpeace környezetvédő szervezet más véleményen van, és megakadályozná az engedélyezést. Szerintük a szer maradékai kimutathatóak az élelmiszerekben, italokban, sőt az emberi vizeletben is.
Úgy vélik, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal és az Európai Vegyianyag-ügynökség értékeléseiből több olyan eset hiányzik, amelyek tumort és rákos megbetegedéseket mutattak ki a glifozátnak való kitettséget követően.