Dráguló gépek, művelőeszközök a tavaszi munkákhoz, szigorodó permetező-ellenőrzések – itt a májusi gépes hírösszefoglaló

Áprilisban már nagyban dübörögtek a mezőgazdasági gépek, ehhez kapcsolódóan a Magro.hu agrárhírei között is nagy számban érkeztek a gépes anyagok. Volt szó arról, hogy egy legendás John Deere traktorsorozat gyártását kezdte újra egy brit cég, valamint arról is, hogy a Nébih komolyan ellenőrzi a permetezőgépeket ellenőrző állomások munkáját. Több hazai gépgyártó és gépkereskedő is komoly ajánlatokkal, erőgépekkel és munkaeszközökkel készült a tavaszra, ezeket a cikkeinket is nagyon érdemes elolvasni annak, aki épp vásárlás előtt áll. Szeretettel ajánljuk olvasásra hírösszefoglalónkat!

Újra piacra dobják a legendás John Deere 3050 traktort – videókkal

A John Deere 3050 traktorsorozat legendásan megbízható volt. A cég 1986 és 1993 között gyártott modelljei nagy kedvence volt a gazdáknak. Európa legidősebb, agrárjáték és ereklye készítésével és forgalmazásával foglalkozó cége, a Britains ezért úgy döntött, felidézi a dicső múltat és a szép emlékeket. Három 1:32 méretarányú modellsorozatot ad ki az egykori legendás 3040 és 3050 John Deere traktorokból idén áprilisban. A modellekre a korlátozott darabszám előrendeléseket is felvesznek. Az új modellsorozat darabjai a 40-es és 50-es traktorcsalád 5,88 literes, hathengeres motorral szerelt szériájának kicsinyített másai. Hazánkban a rendszerváltást követően, a gyártásuk utolsó 3 évében érkeztek az 3050-es sorozat 3350, 3650 típusai. 1993-tól ezt a legendás traktorcsaládot váltották fel a 6000-es sorozat, hathengeres motorral szerelt tagjai – írták. A játékokat ezen a weboldalon lehet megtalálni.

Az 1:32 méretarányú John Deere 3050 makett - Fotó: britainsfarmtoys.co.uk
Az 1:32 méretarányú John Deere 3050 makett – Fotó: britainsfarmtoys.co.uk

A John Deere után a Same, a Deutz Fahr, a Lamborghini és a Hürlimann is távol marad az Agritechnica kiállítástól

A koronavírus okozta járványhelyzet miatt a John Deere után újabb meghatározó gépgyártók jelentették be, hogy visszalépnek az Agritechnica és EIMA kiállításoktól. Ezúttal az SDF cégcsoport véglegesítette távolmaradását, így nem lesznek ott a mezőgazdasági gépek németországi szakkiállításán a Same, a Deutz Fahr, a Lamborghini és a Hürlimann termékek sem. Sőt, a Kramp BV cég is távol marad a hannoveri rendezvénytől, amit egyelőre 4 hónappal halasztottak el az eredeti, 2021. novemberi időponthoz képest.

Több nagy cég is lemondta a részvételét a németországi Agritechnica mezőgazdasági gépkiállításon
Több nagy cég is lemondta a részvételét a németországi Agritechnica mezőgazdasági gépkiállításon

A koronavírus járvány csökkentésére irányuló intézkedések világszerte átalakítják a megszokott, hagyományos programokat. A nyitást már több ország helyezte kilátásba, sőt, rövid távú terveik között már nyári engedélyezés is szerepel. Ebbe a szakmai kiállítások is beletartoznak. Ennek ellenére a jövő továbbra is bizonytalan. Az SDF továbbra is jelentős összegeket fektet be digitális és marketingkommunikációs csatornáiba, új termékek és szolgáltatások bevezetésébe, de a személyes találkozókon alapuló valós kiállítást már hivatalosan is lemondta. Így Hannoverben Same, Deutz Fahr, Lamborghini és Hürlimann standokra már biztos nem mehetnek az érdeklődők.

Mutatjuk hogyan használja a folyékony műtrágya adapterrel felszerelt kultivátorát

A szélsőséges időjárás következtében rendszerint a napraforgó, de főleg a kukorica érési időszakában, egyre nagyobb a szárazság, és ilyenkor az osztott tápanyag kijuttatás – vagy az egymenetes kijuttatás is lényegében életet jelent. Vannak kutatók, akik azt állítják, hogy a műtrágya ilyenkor vizet is pótol. Megnéztük, hogy egyesek hogyan vélekednek erről, és miként használják a gépeket. Boconádon a Pap Gazdaság telephelyén jártunk, ahol a hagyományos kapásnövényeken kívül, repcében is használják az Omikron Kft. által gyártott folyékony műtrágya adapterrel szerelt kultivátorát. (x)

Így működik a folyékony műtrágya adapterrel felszerelt kultivátor

Kulcsot ad a sikerhez a KITE

A jövőbe tekintő gazda számára fontos, hogy ne csupán egy “vasat” vásároljon, amikor beruház egy mezőgazdasági gépbe vagy technológiába. A KITE Zrt. hivatalos márkakereskedőként nem csupán egy gépet ad át a vevőnek, hanem kulcsot ad a partnerei kezébe a magasabb jövedelemhez. Ez a hivatalos márkakereskedő garanciája. A KITE Zrt. komplex műszaki kereskedelmi kínálatának részeként új és használt traktorok, kombájnok, permetezők, szálastakarmány-gépsorok, mezőgazdasági logisztikai megoldások és munkagépek forgalmazásával foglalkozik. Hivatalos magyarországi forgalmazóként képviseljik a John Deere, a JCB, a Joskin, Köckerling, Rabe, Valmont, Valente és Pellenc márkákat, valamint a precíziós gazdálkodást támogató gépek és kiegészítő berendezések teljes választékát kínálják. (x)

A hivatalos gépforgalmazótól történő vásárlás előnyei

Új, 3 és 4 hengeres kompakt traktorsorozat: a Deutz-Fahr 5D TTV

Az 5D sorozat minden modelljében az SDF Csoport saját FARMotion motorjait alkalmazzák. Az erőforrások a Stage IIIB kibocsátási szabványt tudják, DOC katalizátorral és kipufogógáz-visszavezetéssel, SCR katalizátor és AdBlue nélkül. Az 5090-es és 5100-as modellek 3, vagy 4 hengeres motorokkal rendelhetők, míg az 5110 D TTV csak 4-hengeres változatban érhető el, 113 lóerő maximális teljesítménnyel. A kompakt traktorok 40 km/h-s maximális sebességet 1730/perc csökkentett motorfordulatszám mellett érik el. a Deutz-Fahr 5D sorozat kompakt traktorai erős blokk-kialakítással és alacsony menetkész tömeggel rendelkeznek. Semelyik más traktorkategória sem ajánlja ugyanezt a minőséget, megbízhatóságot és komfortot szélesebb típus- és funkcióválaszték mellett. Az Ecoline verziótól a csúcstechnológiás modellekig, az innovatív technológia az alapfelszereltség részét képezi. A négyoszlopos kabin 4-es kategóriájú szűrőrendszerrel felszerelt. A független kerékfelfüggesztésű mellső tengely minden modellhez elérhető.

A Deutz-Fahr 5D TTV 5 modellből áll, amelyek 88 és 113 LE közötti maximális teljesítményt tudnak - Fotó: Deutz-Fahr
A Deutz-Fahr 5D TTV 5 modellből áll, amelyek 88 és 113 LE közötti maximális teljesítményt tudnak – Fotó: Deutz-Fahr

A jó ár-érték arányú termékeikkel megbízható partnere a gazdáknak a Szal-Agro Kft.

A kiszámíthatóságot, a megbízhatóságot és a stabilitást tartja a legfontosabbnak a Szal-Agro Kft. az üzleti életben. Ennek a cégfilozófiának, na meg a gazdálkodók körében rendkívül népszerű és jó ár-érték arányt képviselő, forgalmazott termékeiknek, a lengyel mezőgazdasági gépek és a dél-koreai TYM traktoroknak köszönhetően egy markáns szereplővé nőtték ki magukat a hazai mezőgépek piacán. Szalai László ügyvezető és Szalai Andor kereskedelmi igazgató a kezdetekről, a jelen sikereiről és a terveikről beszélt. (x)

Hektáronként 20 mázsa többletet eredményez az Omikron folyékony műtrágya adapterrel szerelt kultivátora

A szélsőséges időjárás következtében rendszerint a napraforgó, de főleg a kukorica érési időszakában, egyre nagyobb a szárazság, és ilyenkor az osztott tápanyag kijuttatás – vagy az egymenetes kijuttatás is lényegében életet jelent. Vannak kutatók, akik azt állítják, hogy a műtrágya ilyenkor vizet is pótol. Megnéztük hát, hogy egyesek hogyan vélekednek erről, és miként használják a rendelkezésünkre álló gépeket. Hosszúpályin ifjabb Bostyán János telephelyén jártunk, ahol már 20 évvel ezelőtt is Omikron sorközművelő kultivátorral dolgoztak. A 2019-es évtől egy új 6 soros folyékony műtrágya adapterrel szerelt gép segíti a gazdaság munkáját. (x)

Sorközművelés Nitrosol kijuttatással

VICON Andex rendképzők a minőségi szálastakarmány szolgálatában

A VICON zöldtakarmányos gépek 110 éves múlttal rendelkező gyártója a hosszú évek folyamán a gazdákkal együttműködve és ötletelve alakította az Andex rendképző családját, amely a legkisebb egyrotoros rendképzőtől egészen a négyrotoros, akár 15 méteres munkaszélességgel rendelkező gépeket is kínál a legkisebbtől a legnagyobb gazdaság számára. Ezekkel a gépekkel a Készenlét Zrt. biztosítja a gyors és minőségi rendképzést és a megfelelő minőségű szennyezésmentes szálastakarmány előállításának lehetőségét. A táblaméretekhez, a domborzati viszonyoknak és az erőgép teljesítményéhez illesztve mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb rendképzőt a minőségi és gyors szálastakarmány-előállítás érdekében. (x)

Teljessé vált a Start Agro mezőgazdasági munkagéppalettája

A Massey Ferguson, a McHale és a Versatile után a Kverneland márka forgalmazásával vált teljessé a Start Agro Kft. szántóföldi erő- és munkagép portfóliója. Ráadásul új telephelyen várják a potenciális vásárlókat. A kezdetekről, az azóta végzett tevékenységekről, valamint a közeljövő terveiről Petróczki Gábor ügyvezető-tulajdonossal beszélgettünk. Az országban szinte minden márka termékei elérhetők. Idén viszont már a mezőgazdasági gépgyártásba is begyűrűzött a más iparágakra már korábban jellemző hiány. Egyrészt az emberállományban, mert a cégeknek nagyon nehéz a pandémia miatt átmenetileg kieső kollégákat pótolni, ami visszaveti a gyártási kapacitásokat. Illetve vannak olyan komponensek, amiknek a beszállítása sokkal nehezebbé vált. A chip- és az általános acélhiány a traktorgyártást is elérte. Bizonyos márkákra idén már nem is lehet rendelést felvenni új gépre. Ez igaz az egész piacra. (x)

Agro-Tom APSP RS 3.0 féligfüggesztett szántóföldi kultivátor
Agro-Tom APSP RS 3.0 féligfüggesztett szántóföldi kultivátor

A traktorok mellett immár munkaeszközök nagy választékát is kínálja a Kubota

Kevesen tudják, hogy jelenleg a Kubota a második legnagyobb mezőgépgyártó a világon. Ma már a traktorgyártás mellett a munkaeszközök piacán is domináns szerepet töltenek be, mivel 2012-ben megvásárolták a Kverneland-csoportot, és ennek keretében nyolc gyáregységet Európában. Napjainkra a Kubota az általa forgalmazott minden lóerőkategóriájú traktorához tud munkaeszközt is biztosítani. Azok a Kverneland eszközök, amelyek a japán minőségi kívánalmaknak megfelelnek, Kubota márkanév alatt is forgalmazásra kerülnek. Kiss Dávid, a márkát Magyarországon forgalmazó Két-KATA Kft. üzletkötője beszélt nekünk az aktualitásokról. (x)

Kertészeti, állattartó telepi és kommunális traktorok az Odisys kínálatában – 3 márka egy kézben

Az elmúlt években már megismerhették a magyar gazdák az Odisys kínálatában a jól bevált Goldoni traktorokat, melyet az idei évtől új európai nagybefektető, a Keentech vesz át. Hamarosan visszatér az eredeti Goldoni értékekkel rendelkező traktor gyártása a régi kerékvágásba beleértve a jól ismert Goldoni vörös-narancs színt. A 20-110 LE-s tartományban lesznek elérhetők, a speciális vevői igények kielégítésére. A Goldoni mellett meg kell említeni a kategória piacvezető márkáját a Solis-t, mely szintén az Odisys gondozásába tartozik, hiszen mint exkluzív importőre, a lehető legnagyobb gondoskodást nyújtja a márkának. 20-90 LE teljesítménytartomány, változatos váltóvariációk és minőségi komponensek, kiváló ár-érték arány jellemzi. A kisgazdaságok vezérgépe a nagygazdaságok mindenese. (x)

Karcolásos talajművelést és a tarló mulcsozását ajánlja a Güttler

Soha nem látott nagy az érdeklődés a sekély talajművelés iránt a Güttlernél, ahol teljes az elköteleződés ezen technológia után és általában a modern mulcs-technológiák hazai elterjesztésében. Ebbe a sorba illeszkedik az általuk gyártott SuperMaxx sokoldalú kultivátor és a Müthing szárzúzó, amiket Vörös Endre, a cég értékesítési vezetője mutatott be nekünk.

Karcolással művelik a talajt

Mi mindig a technológián keresztül próbáljuk a gazdákkal megértetni, hogy milyen gazdálkodást kellene folytatniuk. Aki magáévá tudja tenni a sekély művelés gondolatát, annak a SuperMaxx vonzó opció lehet, mert tökéletesen alkalmas a 3-5 cm mélységben történő talajmunkára vagy tarlóhántásra. A talajmunkáknál azt ajánljuk, hogy sekélyen végezzék és több menetben, fokozatosan mélyítsenek. A tarlóhántás is maximum 5 cm mélységig javasolt. És lehetőleg ne hasogassuk fel a rögöket, mert ezzel magunknak okozunk a későbbiekben problémát. A SuperMaxxot azért ajánljuk, mert egész évben sokféle talajmunkára alkalmazható – mondta. (x)

A tavaszi munkákhoz a tárcsás fűnyírót, a tartálykocsit és a szervestrágyaszóró pótkocsit is kínál a Lakkos Kft.

A Bobruisk Agromach Holding Management Company 1974 óta van jelen a mezőgazdasági gépek piacán. Azóta a vállalkozás óriási tapasztalatokat szerzett a mezőgazdasági ágazat számára gyártott berendezések gyártásában és értékesítésében, ami lehetővé tette, hogy viszonylag alacsony költséggel kiváló minőségű termékeket állítsanak elő. A Bobruisk Agromach gyár által előállított mezőgazdasági gépek értékesítése széles kereskedői hálózaton keresztül zajlik. Ma már a világ több mint 50 országában vannak jelen, ahol sikeresen segítik az európai, ázsiai, afrikai, észak-, közép- és dél-amerikai gazdálkodókat. Hazánkban a Lakkos Kft. forgalmazza a gyár által előállított mezőgazdasági gépeket. Az alábbiakban az általuk gyártott tárcsás fűnyírót, tartálykocsikat és szervestrágyaszóró pótkocsit mutatunk be. (x)

Rászállt a feketézőkre a Nébih: a permetezőgépek felülvizsgálatával foglalkozó állomásokat ellenőrzik

A kezdeti lendület után némileg visszaesett a tavaly óta kötelező permetezőgép-felülvizsgálatok száma Magyarországon. A Nébih szakemberei arra számítanak, hogy a koronavírus járvány enyhülésével újra többen vizsgáztatják majd a gépeket. A hatóság nyomába eredt a tevékenységet szabálytalanul végző vizsgaállomásoknak is. Egyes gépállomásokon ugyanis nem végeznek érdemi felülvizsgálatot, hanem anélkül kiadják a matricát, a tanúsítványt. Jelentősen nőtt a permetezőgépeket kötelező felülvizsgálatra bejelentők száma 2020-ban. Miután tavalytól a felülvizsgálat kötelező, a Növényvédelmi Gépnyilvántartó Rendszerben regisztrált 19126 gépből már mintegy 11 ezer átesett a felülvizsgálaton. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság munkatársai ugyanakkor elismerték, hogy a koronavírus járvány kibontakozása visszavetette az első nagy felülvizsgálati hullámot. Azonban úgy vélik, hogy a korlátozások enyhítése után idén ismét nő majd a gépfelülvizsgálatok száma.

Nem minden gazdaságban őrzik meg így a régi permetezőgépek jó műszaki állapotát - Fotó: Magro.hu, CSZS, Kiskunmajsa
Nem minden gazdaságban őrzik meg így a régi permetezőgépek jó műszaki állapotát – Fotó: Magro.hu, CSZS, Kiskunmajsa

Amennyiben a járványvédelmi korlátozások engedik, megrendezi a Szántóföldi Napok programot a NAK

Amennyiben az akkor érvényben lévő járványvédelmi előírások lehetővé teszik, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megrendezi a 2021. június 9-10-re tervezett NAK Szántóföldi Napok szabadtéri agrárszakmai kiállítást. Az ország rendre legnagyobb területen, több mint 400 ezer négyzetméteren megvalósított szántóföldi rendezvényének a tervek szerint ezúttal is a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldek adnak majd otthont, az aktuálisan érvényes járványügyi előírások betartásával.

Amennyiben a járványvédelmi korlátozások lehetővé teszik, megrendezi a Szántóföldi Napok programot a NAK
Amennyiben a járványvédelmi korlátozások lehetővé teszik, megrendezi a Szántóföldi Napok programot a NAK

NAK Szántóföldi Napok immáron több éve az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata tekinthető meg, szántóföldi környezetben. Az állógépes kiállításon közel 10 ezer négyzetméteres területen a hazai mezőgazdaságigép-forgalmazás 80 százalékát képviselő cégek mutatják be gépeiket és eszközeiket. Rendszerint 15 ezer négyzetméteres demópályán próbálhatók ki a gépek, illetve a gépkapcsolatok. Továbbá a rendezvény középpontjába az évszaknak megfelelő fajtabemutatók, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók kerülnek.

A MEGFOSZ szerint fel kell készülni a mezőgazdasági gépek drágulására

A koronavírus járványnak nem csak az egészségügyben vannak súlyos következményei, hanem mostanra elérte az ipart is, amiből a mezőgépgyártás sem maradt ki. Az elmúlt időszakban jelentős alapanyagár emelkedést tapasztaltak a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) tagvállalatai. Az acél ára több mint 50 százalékkal nőtt, a Kínából szállított konténerek szállítási költsége a korábbinak több mint négyszeresére emelkedett. Ennek hátterében az áll, hogy óriási igény van a távol-keleti logisztikára.

Az elmúlt időszakban jelentős alapanyagár emelkedést tapasztaltak a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) tagvállalatai, így a mezőgazdasági gépek is drágábbak lesznek - Fotó: Magro.hu, CSZS, Bábolna
Az elmúlt időszakban jelentős alapanyagár emelkedést tapasztaltak a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) tagvállalatai, így a mezőgazdasági gépek is drágábbak lesznek – Fotó: Magro.hu, CSZS, Bábolna

Nehezíti a helyzetet, hogy a szállító-kapacitások csökkentek, az alapanyagellátás akadozik, a szállítmányozók sokszor nem tudják tartani a határidőket. A logisztikai cégek emberhiánnyal küzdenek, a beszállítóknál növekedtek a COVID-dal kapcsolatos kiadások (pl. fertőtlenítő, maszk, és a többi.),valamint a belföldi szállítási díjak is emelkedtek. A Magyar Posta például 8,5 százalékkal emelte az árait vállalati ügyfelei számára. A csomagolóanyagokból (pl. karton doboz) is hiány alakult ki, ami tovább lassítja az ellátási láncot – írta a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Tiltólistán az olasz bor? 15 helyett hamarosan 90 napig vizsgálódhat a NÉBIH, mielőtt kiadja egy import borszállítmány forgalomba hozatali engedélyét. A magyar hatóság távol ta...
Újabb növényvédő szer került tiltólistára A kisalfold.hu információi szerint Magyarországon nem engedélyezett rovarölő hatóanyagot tartalmazó gombaölő növényvédő szer forgalmazását tiltotta me...
Gazdálkodási Napló és nitrát adatlap információk... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2...
Magyarországon is megjelent a kéknyelv-betegség Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hi...
Elsősorban a munkahelyteremtő támogatások nőnek az... Úgy alakul át az agrártámogatási rendszer jövőre, hogy a forrásokat elsősorban a munkahelyeket teremtő mezőgazdasági ágazatok kapják - tartalmazza a j...