A kert ékessége a zöldellő gyep – meghálálja az értő gondozást

Az a szép zöld gyep! Ez a téma annyira központi szerepet játszik, hogy még a filmalkotókat is megihlette. De amúgy könyvek, sőt dalok is szólnak arról, hogy mennyi örömöt szerezhet egy csodaszép gyepszőnyeg. Na igen, de azért ennek az álomnak a megvalósítása nem feltétlenül annyira egyszerű. Szerencsére nincs mitől tartani, mert megfelelő eszközparkkal nem jelenthet kihívást mondjuk a fűnyírás.

Manapság az esőt felváltó napsütés az az időjárási körforgás, ami konkrétan roppant mértékben kedvez a fű növekedésének. Így aztán nem túlzás azt állítani, hogy akár hetente is elkelhet némi kurtítás, ha nem cél az égig érő állapot elérése. Márpedig az esetek többségében ez a legkevésbé sem vágyott. Tehát a szaküzletben kiszemelt gépnek jól kell bírnia a strapát – figyelmeztet a szabadfold.hu Gazdanet rovatának írása.

 Bőven elegendő a füvet két-három hetente kezelésbe venni, ugyanis a pazar nyírásnak köszönhetően a kellően megrövidített gyepnek kényelmesen van ideje újra elérni a nyírandó szintet
Bőven elegendő a füvet két-három hetente kezelésbe venni, ugyanis a pazar nyírásnak köszönhetően a kellően megrövidített gyepnek kényelmesen van ideje újra elérni a nyírandó szintet (Fotó: Pixabay)

Milyen gyakran és mivel kell nyírni a füvet?

Van, aki a kisebb teljesítményű eszközökre voksol, mondván, bőven megfelelőek. A kérdés csak az, hogy mire? Mire elegendőek? Ugyanis egy kevésbé kiváló paraméterekkel rendelkező berendezés akár kétnaponta is előkerülhet. Ezzel végződik az, ha a fű lenyírása mégsem annyira eredményes, mint amennyire az elvárható lenne.

Ezzel szemben, ha az elsődleges szempont a nagy teljesítmény, akkor ez logikusan magával hozza a nagyfokú hatékonyságot. Ez konkrét példával élve azt is jelentheti, hogy bőven elegendő a füvet két-három hetente kezelésbe venni, ugyanis a pazar nyírásnak köszönhetően a kellően megrövidített gyepnek kényelmesen van ideje újra elérni a nyírandó szintet.

A fenti példából egyértelműen kiderül, hogy az esetek jelentékeny százalékában nem célszerű a kisebb teljesítményű modellekre szavazni, mert általuk csak a munka mennyisége szaporodhat, mégpedig nem csekély mértékben.

A benzines fűnyíró jó választás?

Igen. Ha a precíz és gyors nyírás a cél, akkor kétségtelenül a lehető legjobb döntés. A szaküzletek kínálatában számtalan benzines variáció kínálja az előnyeit. Amikből akad bőven. A teljesítmény, a hatékonyság, a könnyű kezelhetőség, a gyors munkavégzés mind-mind olyan pozitívumok, amelyek borítékolhatóak. Evidens, hogy az eredményes nyíráshoz egyik sem szenvedhet csorbát.
Nyilván ahhoz, hogy a kép teljessé váljon, érdemes a hátrányokkal is számolni. A benzin jelenleg valóban nem a legolcsóbb üzemanyag. Ezen kívül a fűnyíró káros anyagot bocsájt ki, ami akár zavaró is lehet a szomszédok számára, akár csak a működtetéssel együtt járó zaj. Ugyanakkor a rendezett környezet, az allergiát kiváltó fűféléktől mentes kert és a pár hetenkénti használat együttesen kompenzálhatják ezeket a tulajdonságokat.

Mennyi az annyi?

A benzines konstrukció anyagi értelemben is megtérülő beruházás. Ráadásul a szerkezet ellenállóság tekintetében az élen teljesít. A gyakorlatban ez egyet jelent azzal, hogy a munkába állított eszköz egyrészt jól bírja a kihívásokat, másrészt éveken át, hűségesen szolgálhat. Ennek fényében és a garantált minőségi fűnyírás ismeretében kétségtelenül kifizetődő stratégia egy olyan tulajdonságprofillal megáldott alternatívára voksolni, ami hosszú időn át kezes segítőtárssá válhat a kertszépítésben.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Szorgalmas, „élő fűnyírók” a juhok – jobbak, mint ... Egy osztrák napelemfarm egy csapat juhot „alkalmazott” területének kaszálásához. A 12 hektáros földterületen 90 állatot legeltetnek, a szorgalmas, él...