Bűnös és hasznos felhasználásról is írtunk a februári agrártámogatások összefoglalóban

Februári agrárhíreink között számos anyagunk szólt az agrártámogatások fontos témáiról. Ezekben szó volt az újra megnyílik a lakossági napelemes pályázatról, agrárdigitalizációról, támogatási lehetőségekről, csalásról és korrupcióról is. Az őstermelők üzemanyagköltségeinek támogatásáról, az erdélyi falugazdász hálózat módosításáról és a Közös Agrárpolitika támogatási rendszerének változásáról is beszámoltunk. Szeretettel ajánljuk olvasásra a márciusi, támogatásokról szóló hírösszefoglaló cikkünket!

Emelt keretösszeggel újra megnyílik a lakossági napelemes pályázat. Újra lehetőség adódik a villanyszámla csökkentésére, illetve az átfogó energiahatékonysági korszerűsítésre. Tavasszal új beadási kör nyílik a Lakossági napelemes pályázatban, előtte azonban még fejlesztik és módosítják a pályázat folyamatait a gördülékenyebb igénylés érdekében. Az új beadási kör megnyitásának több oka is van. Az egyik ok, hogy a 2022 végén az Európai Unió központjában, Belgium fővárosában, Brüsszelben elfogadott magyar helyreállítási terv szerint nagyjából 30 milliárd forinttal több áll hazánk rendelkezésre az EU-s forrásokból.

Tavasszal új beadási kör nyílik a Lakossági napelemes pályázatban, előtte azonban még fejlesztik és módosítják a pályázat folyamatait a gördülékenyebb igénylés érdekében
Tavasszal új beadási kör nyílik a Lakossági napelemes pályázatban, előtte azonban még fejlesztik és módosítják a pályázat folyamatait a gördülékenyebb igénylés érdekében

Részletek az őstermelők gázolaj-támogatásának elszámolásáról

A mezőgazdasági őstermelő által e tevékenységével összefüggésben kapott támogatás összegét nem kell bevételként figyelembe venni – fogalmaz a személyi jövedelemadóról szóló törvény 7. § (3) bekezdése. Fontos kérdés, hogy a költségek között hogyan lehet figyelembe venni azokat a kiadásokat, amelyekhez támogatás is kapcsolódik? A gázolaj-támogatásból finanszírozott gázolaj ára nem számolható el költségként függetlenül attól, hogy a támogatás nem a költségek felmerülésének évében folyt be, tárgyévi költség korrekciója ebben az esetben is szükséges.

A bevezetésben említett rendelkezéssel összefüggésben írja elő az szja-törvény 4. § (5) bekezdése azt az általános szabályt, mely szerint ha a jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított vissza nem térítendő támogatást e törvény rendelkezése alapján a jövedelem kiszámításánál nem kell bevételként figyelembe venni, akkor a támogatás felhasználásával a jogszabály, illetve a nemzetközi szerződés rendelkezéseivel összhangban teljesített kiadás alapján nem számolható el költség (értékcsökkenési leírás sem).

Megvan, ki a 2,2 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolt volt helyettes államtitkár

Kiderült, ki az a volt helyettes államtitkár, aki ellen 2,2 milliárd forintos hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt emelt vádat a Fejér Megyei Főügyészség még 2022. decemberben. A Telex megkereste az ügyészséget és a Székesfehérvári Törvényszéket is, hogy megtudja a részleteket. A bíróságtól annyit árultak el, hogy a büntetőügy I. rendű – egyedüli közszereplő – vádlottjának monogramja dr. N.J. Az ügyészség korábbi közleménye szerint egy volt helyettes államtitkárt vádolnak, aki 2019 első felében követhette el a bűncselekményt. A Telex cikke szerint akkor egyetlen dr. N.J. monogramú helyettes államtitkár volt hivatalban: Nagy János, aki a földügyekért felelt az Agrárminisztériumban.

Mégsem kell érettségi a gazdálkodáshoz, a plusz támogatásokhoz viszont igen

Felháborította a gazdatársadalmat a román mezőgazdasági minisztérium közvitára bocsátott rendelettervezete, mely szerint a kifizetési ügynökség (APIA) csak a növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló szakképesítési bizonyítvánnyal rendelkező gazdáknak folyósítja a támogatásokat. A tervezetben ráadásul az állt, hogy a tanfolyamot csak érettségivel rendelkező gazdák végezhetik el. A dühös reakciók nyomán a minisztérium levette honlapjáról a tervezetet. 

Könczei Csaba, az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa a Maszol megkeresésére elmondta, zajlanak az egyeztetések és az körvonalazódik, hogy az alanyi jogon járó támogatásokat feltétel nélkül megkapják a gazdák, ám a plusz szubvenciók esetében valóban kérik majd a szakképesítést.

Forrásokkal, új törvénnyel és lehetőségekkel erősödhetnek a fiatal gazdák

Egyszerre komoly veszély, lehetőség és feladat a magyar mezőgazdaságban, hogy a felmérések szerint a termelő gazdaságok irányítóinak jelentős része 65 év feletti. Az év elején hatályba lépett jogszabály célja, hogy elősegítse a nemzedékváltást a mezőgazdaságban. Mindezt úgy kell megvalósítani, hogy a termőföldhöz jutás szigorú szabályaival továbbra se lehessen visszaélni. Az új törvényi szabályozás megteremti a lehetőséget arra, hogy öröklés és ajándékozás nélkül, szerződéses megállapodás alapján is lehetőség legyen a termelő gazdaságok átadására.

A Központi Statisztikai Hivatal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megbízásából készített felmérése alapján 2020-ban a gazdaságok irányítóinak 35 százaléka volt 65 éves vagy annál idősebb, ugyanakkor csupán 10 százaléka volt 40 évnél fiatalabb.

Több milliárdos sertéstelep-fejlesztés fejeződött be Csányi Sándor cégcsoportjában – videóval

A Vidékfejlesztési Program pályázatán nyert állami és európai uniós forrású támogatásnak köszönhetően mintegy 6 milliárd 640 millió forintból épített két új sertéstelepet a Nagisz Csoport. Az ünnepélyes átadón Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: ma már a mezőgazdaságban is jelen van a digitalizáció. A leginnovatívabb iparág az élelmiszeripar, hiszen itt változik a leggyorsabban a technológia és a termékportfólió. Az OTP Csoport közvetett irányítása alá tartozó Nagisz csoport Hajdúszoboszlón és Nádudvaron fejlesztett hatalmasat.

Azt gondolom, hogy azok a mezőgazdasági termelők tudnak tartósan sikeresek lenni, akik megfelelnek a mai kor hatékonysági követelményeinek, továbbá az államjóléti és élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Ezek pedig ilyen beruházásokat igényelnek – hangsúlyozta köszöntőjében Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagisz beruházások Hajdú-Bihar vármegyében

A talajok termőképességének megőrzését szolgáló vetésváltásra ad pénzt az EU

Sokféle lehetőséget és választást kínál az új, 2023 és 2027 közötti európai uniós támogatási időszakban a Közös Agrárpolitika (KAP) a magyar gazdáknak – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A Csongrád-Csanád vármegyei Bordányban tartott fórumon Feldman Zsolt elmondta, hogy az új támogatási rendszerben változnak a szántóterületeken a vetésváltásra vonatkozó szabályok. 

Feldman Zsolt a 2027-ig tartó időszakban a KAP egyik legfontosabb újdonságának a zöld alapfeltételek erőteljesebb figyelembevételét jelölte meg.

Az EU-s támogatási rendszer új előírásairól közölt feltételeket Feldman Zsolt

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár írta meg, hogy a hazai gazdálkodóknak érdemes felkészülniük a 2023-tól érvénybe lépő Közös Agrárpolitika szabályaiból. Több változás, módosítás található az új rendszerben, ezért a támogatások lehívása érdekében fontos figyelmesen átolvasni a részleteket. A talajromlás és a talajerózió kockázatát csökkentő talajművelésre vonatkozóan várható Európai Uniós előírások az új támogatási rendszerben (HMKÁ 5).

Az EU-s támogatási rendszer új előírásairól közölt feltételeket Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár - Fotó: FZS, FB, AGROmashEXPO
Az EU-s támogatási rendszer új előírásairól közölt feltételeket Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár – Fotó: FZS, FB, AGROmashEXPO

A talajromlás és a talajerózió kockázatát csökkentő talajművelésre vonatkozóan várható előírások az új támogatási rendszerben (HMKÁ 5) – kezdetű bejegyzés kitér több, betartandó szabályra. 12%-nál nagyobb lejtésű területen kapás növények – beleértve a kukoricát és a napraforgót is – termesztése, valamint az őszi káposztarepce 24 centiméternél nagyobb sortávolságon való termesztése tilos. Kivéve direktvetés, szintvonalas művelés és/vagy a rétegvonalakkal párhuzamos, illetve az eróziós jegyeket mutató lefolyási útvonalakon erózióvédelmi sávok kialakítása mellett.

800 millió forintos öntözésfejlesztési-oktatási beruházás lett a gyakorlat része Szarvason

Az Agrárminisztérium 800 millió forintos támogatásával valósult meg az a beruházás, amely demonstrációs és képzési lehetőségeket biztosít az öntözéstechnikák és a precíziós öntözésre alkalmas berendezések megismeréséhez, valamint a kapcsolódó képzések meghirdetéséhez mind a gazdatársadalom, mind pedig az egyetemi hallgatók számára. Amikor a klímaváltozás hatásai egyre inkább kihatnak a mezőgazdasági termelésre, akkor nagy szükség van egy olyan gyakorlati képzőhelyre, amely megismerteti a gazdákat a legmodernebb eszközökkel és öntözési, vízmegtartási technológiákkal.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora az öntözésfejlesztéshez kapcsolódó beszédében elmondta, a beruházás azt is jelenti, hogy a Békés vármegyei Szarvason megmarad és stabilizálódik az oktatás, a felnőttképzés és a szaktanácsadás. Az intézményvezető reményét fejezte ki egyúttal, hogy Szarvas így az öntözésfejlesztés hátterének “egy megerősített bázisa” lehet.

Juhász Anikó a pályázatokról: a tavalyinál is több támogatáshoz juthatnak a gazdák, ha jól döntenek

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow programján rendezett GOSZ Szántóföldi Szakmai Napon a következő hetek legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy áprilisra, az egységes kérelmek benyújtási időpontjára a termelők már tisztában legyenek az új Közös Agrárpolitika (KAP) támogatási rendszerével. Idén nem szabad megszokásból se termelni, se támogatást igényelni. Ugyanakkor az, aki átgondoltan dönt, az 2023-ban is megőrizheti, vagy akár növelheti is támogatását – hívta fel a figyelmet a politikus.

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow programján rendezett GOSZ Szántóföldi Szakmai Napon beszélt a Közös Agrárpolitika új szabályainak részleteiről - Fotó: Pelsőczy Csaba
Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow programján rendezett GOSZ Szántóföldi Szakmai Napon beszélt a Közös Agrárpolitika új szabályainak részleteiről – Fotó: Pelsőczy Csaba

Az Agrárminisztérium a KAP Stratégiai Terv elfogadása, azaz tavaly ősz óta feszített ütemben elkészítette azokat a rendeleteket, amelyek tartalmazzák az új KAP I. pillérének támogatási feltételrendszerét, ezekre figyelemmel igényelhetik majd a gazdálkodók a területlapú támogatásokat.

Hasznos bemutató: az új Közös Agrárpolitika intézkedései

A Közös Agrárpolitika hazai beruházási intézkedéseit érdemes megismerni, különösen a II. pilléres támogatásokat. Ezúttal a mezőgazdasági beruházások támogatásának részleteiről számolunk be, mert ez az egyik legnagyobb kerettel rendelkező intézkedés lesz 2023-tól. Az intézkedés neve: Beruházások, az öntözésre irányuló beruházásokat is beleértve. Forrás: KAP stratégiai terv – 2021. évi jelentés, 990-996 oldal.

Eszerint az intézkedés már előző programban is benne volt, olyan felhívások tartoztak az intézkedés alá, mint például: Állattartó telepek korszerűsítése, Állattartó telepek megújításának támogatása, Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése, Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatása.

Új, repce alapú takarmánykiegészítőt fejlesztett egy hódmezővásárhelyi cég és a Szegedi Tudományegyetem

Több 760 millió forint támogatásból fejlesztett ki hazai alapanyagból is készíthető, GMO-mentes takarmánykiegészítőt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma – közölte a társaság. A közlemény szerint a cég konzorciumi projektje a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFI Hivatal) 760,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Ezzel a társaság magas agrotechnikával előállított, GMO mentes alapanyagot állít elő, amely a “nagytejű” szervasmarhák takarmányozásában a repcét állítja alternatívaként a pálmazsírral szemben.

Nagyot változik a falugazdász hálózat: hármas vezetéssel vágnak neki az új EU-s agrártámogatási rendszernek Erdélyben

Három nagy magyar gazdaszervezet keretében fejti ki tevékenységét 2023. március 1-től a budapesti Agrárminisztérium által javadalmazott 62 erdélyi falugazdász. A szaktanácsadással foglalkozó mezőgazdasági szakemberek az ettől az évtől gyökeresen átalakuló agrártámogatási rendszert is népszerűsítik. A gazdaegyesületi vezetők szerint a termelők szakszerű tájékoztatása lépéselőnybe hozhatja az erdélyi magyar gazdatársadalmat. Még úgy is, hogy Romániában nem létezik állami támogatással működő szaktanácsadási hálózat.

A 62 falugazdászt eddig nyolc erdélyi magyar gazdaszervezet foglalkoztatta: a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete, RMGE Maros, Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület, Érmelléki Gazdák Egyesülete, Pro Agricultura Egyesület, Caritas Vidékfejlesztés, valamint a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért. Március elsejétől a három legnagyobb erdélyi magyar gazdaszervezet ,,osztozik” a falugazdászként dolgozó magyar szakembereken.

Változott a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program több részlete januártól

Fontos forintok járnak a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program szereplőinek, ezek lehívásához érkeztek friss információk a változásokról. 2023. január 13-án módosult a Pályázati felhívás, több ponton eltér a korábban leírtaktól a program tartalma. Többek között a benyújtási határidő, a név és a regisztráció ideje is módosult. Érdemes átnézni a megváltozott feltételeket tartalmazó új szövegrészeket.

Az NFFKÜ- Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. felhívta az érintettek figyelmét, hogy változott az egyik támogatási program. A „Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022” című Pályázati felhívást a Támogató több ponton módosította.

Csaltak, hogy lopjanak: 324 milliós támogatást bundáztak meg, vádemelés lett belőle

Uniós támogatások jogosulatlan igénybevételével kapcsolatos 300 millió forintos költségvetési csalás ügyében emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011-2012-ben több olyan, nagyrészt az Európai Unió által biztosított forrásokból megvalósuló pályázati felhívást tett közzé, amelyek célja a hátrányos helyzetű térségekben történő gazdaságfejlesztés és munkalehetőség-teremtés támogatása volt. Az egyik vádlott képviselője 3 pályázatban 324 millió forint támogatást nyert el úgy, hogy társai segítségével szándékosan megsértette a kiírási feltételeket.

Az egyik vádlott, egy informatikai szolgáltatásokat nyújtó cég képviselője három pályázatot is benyújtott, amelyekkel összesen 324 millió forint támogatást nyert el úgy, hogy társai segítségével több ponton szándékosan és leplezett módon megsértette a kiírási feltételeket.

Tanfolyamon tanulható a talajmegújítás

A gyakorlók szerint hektáronként legalább évi 50-100 ezer forintot lehet megtakarítani, illetve többletként profitálni a regeneratív gazdálkodással, ha valaki jól csinálja. A Talajmegújító Gazdák Egyesülete most országos képzési programot indított azzal a céllal, hogy minél több szántóföldi növénytermesztő ismerje fel és tudja alkalmazni a talajmegújító, regeneratív művelési módok előnyeit.

A tavalyi történelmi aszály nagyon sok termelőt ráébresztett, hogy változtatni kell a megszokott gyakorlaton. Ennek egyik legfontosabb része a talajok állapotának helyreállítása, hogy azok több nedvességet tudjanak befogadni, valamint tárolni, ahol pedig szükséges, elvezetni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Június 17-től lehet LEADER támogatási kérelmeket b... Megjelent az EMVA-ból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről sz...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Elindult a 2013 LEADER program, akár 50 millió Ft ... A LEADER 2013 pályázat a vidéki vállalkozásokat hivatott támogatni. Egyaránt érdekeltek lehetnek kezdő és már működő vállalkozások, akik nyereségeseb...
Gép támogatási pályázat hamarosan! Hamarosan induló pályázatra hívjuk fel a figyelmet. Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek és technológiai berendezések, traktorok beszerz...
Július 1-ig!!! Mezőgazdasági területek erdősítéséh... Nagyon közel már a határidő! Amennyiben szeretne EMVA-ból finanszírozott erdősítésre fordítandó támogatást igényelni, itt tájékozódhat ennek részletes...