Októberben is több mezőgazdasági gépes cikket közöltünk az agrárhíreink között, ezeket gyűjtöttük most egy anyagba. Írtunk arról, hogy milyenek voltak a szakmai programok Bábolnán a Gazdanapokon, hogy hogyan növeli egy önirányító rendszer a kukorica és a szójabab köztes termesztésének hatékonyságát és hogy DLG ezüstérmet nyert a Krone BiG X önjáró silózók új élező berendezése. Jó olvasást a hírösszefoglalóhoz!

Elsőként javasoljuk a Magro-beszámolót a 2023-as Gazdanapokról. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok 36. alkalommal rendezte meg a Gazdanapokat, ahol a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az erdészet is fontos szerepet kapott. A programokon kiemelten foglalkoztak a gépesítéssel és szántóföldi növénytermesztéssel. A megújított kiállításon több szakmai témáról is fontos beszélgetéseket hallhattunk, az Ifjú Gazda Konferencia mellett egy asztalhoz ültek a gabonapiac és a Közös Agrárpolitika szakértői.

Sorakoznak a gépbemutató főszereplői - Fotó: Magro.hu, CSZS, Bábolna

A témához kapcsolódik, hogy a gépbemutatón videóztuk a modern technikát Bábolnán. A Bábolnai Gazdanapok gépbemutatója a 3 napos programsorozat ismétlődő és fontos eleme volt. Kiemelten készültek a szervezők és a szakmai kiállítók is a gyakorlat ismertetésére. A megszokottól eltérően idén nem kukoricatarlón voltak, hanem zöldítéssel kapcsolatos talajmunkákat figyelhettek meg az érdeklődők, közel másfél tucatnyi gépkapcsolat, erőgépek és szántóföldi kultivátorok, ekék és tárcsák főszereplésével. A munkagépek bemutatták a tudásukat, meg lehetett nézni a művelési gyakorlat eredményét.

A traktorvásárlás után a munkagépek jöhetnek az új precíziós pályázatban

Kiemelkedő forgalmat érhet el 2023-végére a hazai mezőgéppiac, ezt követően azonban visszaesés várhat az ágazatra. Bár a gyártók számos, forradalmian új megoldással várják a gazdálkodókat, a bizonytalan piaci helyzet és a támogatások hiánya miatt a legtöbben kivárnak a beruházásokkal. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szerint az új pályázati lehetőségek megjelenése visszahozhatja a termelők beruházási kedvét.

A szaktárca korábbi tájékoztatásából ugyanakkor kiderül, hogy az új támogatási ciklusban is elérhetőek lesznek a korábbi jogcímek, így vélhetően a precíziós pályázatot is újra meghirdeti majd az Agrárminisztérium. A pályázatra nagy szükség van, hiszen a támogatásnak köszönhetően tovább javulhat a mezőgazdasági termelés hatékonysága Magyarországon – írták.

Kiemelkedő forgalmú lehet 2023-végére a hazai mezőgéppiac, ezután azonban visszaesés jöhet, az új precíziós pályázati lehetőségek visszahozhatják a beruházási kedvet, a munkagépek és a talaj kerülhet a középpontba - Fotó: Magro.hu, CSZS, Bábolna, Gazdanapok 2023, gépbemutató

Egy kukorica betakarítási és tarlókezelési nap tanulságai

Az Austro Diesel főszervezésében 2023. szeptember 26-án Pellérden kukorica betakarítási és tarlókezelési nap volt, ahol a Kukorica Kör Egyesület tagjai is programokkal, illetve bemutatóval várták az érdeklődőket. Az eseményre a környékbeli és a Kukoricázz Velünk! termelési versenyben részt vevő gazdákat is meghívták, akik a Gazdakör Kft. földjén a kukorica termékpálya különböző állomásaiba nyerhettek betekintést. A beszámolót itt érdemes elolvasni.

https://www.youtube.com/watch?v=WiQSOysBIbc

Hogyan növeli egy önirányító rendszer a kukorica és a szójabab köztes termesztésének hatékonyságát?

A gazdálkodók előtt álló egyik legnagyobb kihívás napjainkban az egy hektárra jutó termelékenység növelése. A köztes termesztés, azaz két vagy több növény együttes termesztése ugyanazon a területen, világszerte fenntartható és hatékony mezőgazdasági gyakorlatként terjedt el. Az AgTech alkalmazása a kukorica és a szójabab köztes termesztésében növelheti a föld- és műtrágyahasználat hatékonyságát. A vetésváltás fő célja, hogy egy adott földterületről a lehető legjobb terméshozamot érje el az adott időpontban rendelkezésre álló potenciális erőforrások maximalizálásával. Ha a növényeket együtt termesztik, azok negatívan vagy pozitívan befolyásolhatják egymást, mivel versenyeznek a vízért, a fényért és a tápanyagokért.

Leállítja a Horsch az autonóm terepi robotok fejlesztését

Véget ér a Horsch öt évvel ezelőtt indított első autonóm robotprojektje. A filozófiába beletartozik, hogy a szántóföldi robot mögé más berendezéseket is be lehet kapcsolni. Az univerzálisan alkalmazható szántóföldi robotot olyan feladatokra szántak, mint például egy vetőgép vontatása. Az alternatívák, például a szabványos traktorok, költséghatékonyabbnak bizonyultak a gazdálkodók számára.

A Horsch RO 1, amely több mint két évvel ezelőtt debütált a szántóföldeken, egy autonóm módon működő, lánctalpakra szerelt univerzális robot, amelynek hátuljára egy vetőgépet erősítettek. Némi hasonlóságot mutat a sikeres AgXeed szántóföldi robottal. A Horsch azonban már nem lát ebben a koncepcióban potenciált, amint azt Michael Horsch a Top Agrar és az Agrarheute német mezőgazdasági médiumokkal folytatott beszélgetések során elmondta.

Gyártásba kerül a Fendt e100 elektromos traktor

A közelgő Agritechnica kiállításon mutatja be elektromos e100 traktorának új változatát a Fendt. Ettől kezdve lehet megrendeléseket leadni. A korlátozott gyártás 2024-ben kezdődik, mindössze Németországban, Norvégiában és Hollandiában tervezik az értékesítést. A prototípusokkal ellentétben a Fendt most egy keskeny nyomtávú változat mellett döntött. A tényleges sorozatgyártás 2025-re várható. Az elektromos e100 első változata a 200P szérián alapult. Most a Fendt úgy döntött, hogy az elektromos traktort egy V-sorozatú keskeny nyomtávú traktorra építi. Egy modell kerül piacra: az e107V. A traktor külseje gyakorlatilag a dízel változatéhoz hasonlít. Kívülről csak az látszik, hogy hiányzik a kipufogórendszer, és hogy a motorháztető egy töredékkel magasabb.

A 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai – a KITE irányt mutat

Herceghalom határában került megrendezésre a KITE Zrt. nagyszabású szántóföldi bemutatója, “Irányt mutatunk 2.0 – 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai” címmel. A rendezvény apropóját az idei évben megalkotott „Feltételesség rendelet” adta, amelynek a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírásai között helyet kaptak a talajromlás és a talajerózió kockázatának csökkentését célzó szabályok is.

A talajvédelem, valamint a szántóterületek fenntartható termelésre való alkalmassá tételének létjogosultságát támasztotta alá Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatójának nyitó előadása, melyben kitért a síkvidéki vízrendezésben elért eredményekre, valamint az erózió elleni védekezés terén csaknem egy évtizede töretlen erőfeszítésekre. Ezen térinformatikai fejlesztések és a megszerzett gyakorlati tapasztalat ma lehetővé teszi, hogy a cég támogassa a termelőket a fenntartható gazdálkodási megoldások adaptálásában az erózióval érintett területeken is.

Herceghalom határában tartotta a KITE Zrt. nagyszabású szántóföldi bemutatóját, “Irányt mutatunk 2.0 – 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai” címmel

A 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai II.

A John Deere szemenkénti vetéstechnológiáját egy 12 soros 1775NT Exact Emerge vetőgép képviselte, amely egy John Deere 7R 290-es traktorral alkotott tökéletes gépkapcsolatot. Az aktív pneumatikus nyomásfokozással ellátott paralelogramma felfüggesztésű öntvény vetőkocsik kiváló mélységtartást biztosítanak változó talajviszonyok közt is, ugyanakkor a keresztirányú domborzatkövetés is megoldott a szekcionált csuklós főgerendelynek köszönhető. A vetőkocsikra felszerelt sortisztító- és hullámos elővágó tárcsákkal a gép kiválóan alkalmas mulcs- vagy akár direktvetésre, melyet a bemutatón is megtekinthettünk. Az elektromos hajtású, nagy pontosságú vákuumos vetőmagadagolás és a lehordókefés magtovábbítás kiváló tőtáv-egyenletességet biztosít akár, 16 km/h vetési sebesség mellett is. A domboldalakon történő precíz nyomvonalon tartást a Laforge DynaTrac elektrohidraulikus aktív munkagépirányító rendszer biztosította, miközben megvalósult az automatikus fogásrögzítés is a John Deere AutoPath alkalmazás segítségével.

A vetőgép természeten képes a görbe nyomvonalon elengedhetetlenül fontos tőtávkompenzációra, a soronkénti szakaszolásra, valamint a differenciált kijuttatásra, melyek együttes alkalmazása hatékony inputanyag felhasználást biztosít a szintvonalon történő vetés esetén is. A vetési technológiát a magárokba történő folyékony startertrágya-kijuttatás tette teljessé, mely a KITE JET folyadékrendszer segítségével valósult meg. A vetőgépet üzemeltető traktor a talajkímélés és a nagyobb oldalstabilitás érdekében sorközjáró duplakerekezéssel volt felszerelve.

A köszörűkő és a szabadalmaztatott köszörűkő felfogatás képe

DLG ezüstérmet nyert a Krone BiG X önjáró silózók új élező berendezése

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) ezüstéremmel tünteti ki novemberben a németországi Hannoverben az Agritechnica mezőgazdasági szakkiállításon a Krone új fejlesztésű, önjáró silózókhoz szabadalmaztatott,”manuális utánállítás nélküli élező berendezését”. A zsűri ezzel az önjáró silózók késeinek élezését végző innovatív műszaki megoldást ismert el, amely a megnövelt karbantartási intervallumával, könnyű kezelhetőségével és csökkentett anyagfelhasználásával hoz előnyöket a termelésben.

A Krone új köszörűkő berendezése a szecskázódob késeinek 2200 élezési ciklust biztosít anélkül, hogy a köszörűkő manuális utánállítására lenne szükség. Ez lehetővé tette az élező berendezés karbantartási ciklusidejének ötszörösére növelését a hagyományos rendszerekhez képest, amelyek körülbelül 400-450 élezési ciklus után karbantartást igényelnek. Az ezzel kapcsolatos előnyök a köszörűkő integrált teleszkópos menettel kifejlesztett új beállításán alapulnak.

Solis 90 CRDi StageV traktor – kompromisszumok nélkül

A modern gazdálkodás dinamikus, sokszor kiszámíthatatlan kihívásokkal teli világában a megfelelő gépek és eszközök kiválasztása létfontosságú. Az innováció és a megbízhatóság, mint két alapvető igény, kéz a kézben jár a hatékony termelés érdekében. Ezen követelmények között a híd szerepét tölti be a Solis 90 CRDi StageV traktor, amely a legújabb technológiákat ötvözi a kiforrott műszaki megoldásokkal. Nem csupán a motor teljesítményében vagy az üzemanyag-hatékonyságában mutatkozik meg ez a kombináció, hanem az olyan finom részletekben is, mint az ergonómia vagy a felhasználói kényelem.

https://www.youtube.com/watch?v=NVSepLgOLZo
A Solis 90 CRDi bemutatója

A gazdák ma már nem elégszenek meg egy egyszerű traktorral, hanem olyan munkaeszközt keresnek, amely minden területen a maximumot nyújtja. A Solis 90 ezen elvárásoknak nemcsak, hogy megfelel, de túl is szárnyalja azokat. Ahhoz, hogy a gazdálkodók versenyképesek maradhassanak a globalizált piacokon, nem elegendő a tradicionális megoldásokhoz ragaszkodni. A Solis 90-nel a gazdálkodók egy lépéssel mindig az innováció élvonalában maradnak, biztosítva a fenntartható és hatékony termelést. (x)

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás