Októberben is több mezőgazdasági gépes cikket közöltünk az agrárhíreink között, ezeket gyűjtöttük most egy anyagba. Írtunk arról, hogy milyenek voltak a szakmai programok Bábolnán a Gazdanapokon, hogy hogyan növeli egy önirányító rendszer a kukorica és a szójabab köztes termesztésének hatékonyságát és hogy DLG ezüstérmet nyert a Krone BiG X önjáró silózók új élező berendezése. Jó olvasást a hírösszefoglalóhoz!

Elsőként javasoljuk a Magro-beszámolót a 2023-as Gazdanapokról. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok 36. alkalommal rendezte meg a Gazdanapokat, ahol a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az erdészet is fontos szerepet kapott. A programokon kiemelten foglalkoztak a gépesítéssel és szántóföldi növénytermesztéssel. A megújított kiállításon több szakmai témáról is fontos beszélgetéseket hallhattunk, az Ifjú Gazda Konferencia mellett egy asztalhoz ültek a gabonapiac és a Közös Agrárpolitika szakértői.

Sorakoznak a gépbemutató főszereplői - Fotó: Magro.hu, CSZS, Bábolna

A témához kapcsolódik, hogy a gépbemutatón videóztuk a modern technikát Bábolnán. A Bábolnai Gazdanapok gépbemutatója a 3 napos programsorozat ismétlődő és fontos eleme volt. Kiemelten készültek a szervezők és a szakmai kiállítók is a gyakorlat ismertetésére. A megszokottól eltérően idén nem kukoricatarlón voltak, hanem zöldítéssel kapcsolatos talajmunkákat figyelhettek meg az érdeklődők, közel másfél tucatnyi gépkapcsolat, erőgépek és szántóföldi kultivátorok, ekék és tárcsák főszereplésével. A munkagépek bemutatták a tudásukat, meg lehetett nézni a művelési gyakorlat eredményét.

A traktorvásárlás után a munkagépek jöhetnek az új precíziós pályázatban

Kiemelkedő forgalmat érhet el 2023-végére a hazai mezőgéppiac, ezt követően azonban visszaesés várhat az ágazatra. Bár a gyártók számos, forradalmian új megoldással várják a gazdálkodókat, a bizonytalan piaci helyzet és a támogatások hiánya miatt a legtöbben kivárnak a beruházásokkal. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szerint az új pályázati lehetőségek megjelenése visszahozhatja a termelők beruházási kedvét.

A szaktárca korábbi tájékoztatásából ugyanakkor kiderül, hogy az új támogatási ciklusban is elérhetőek lesznek a korábbi jogcímek, így vélhetően a precíziós pályázatot is újra meghirdeti majd az Agrárminisztérium. A pályázatra nagy szükség van, hiszen a támogatásnak köszönhetően tovább javulhat a mezőgazdasági termelés hatékonysága Magyarországon – írták.

Kiemelkedő forgalmú lehet 2023-végére a hazai mezőgéppiac, ezután azonban visszaesés jöhet, az új precíziós pályázati lehetőségek visszahozhatják a beruházási kedvet, a munkagépek és a talaj kerülhet a középpontba - Fotó: Magro.hu, CSZS, Bábolna, Gazdanapok 2023, gépbemutató

Egy kukorica betakarítási és tarlókezelési nap tanulságai

Az Austro Diesel főszervezésében 2023. szeptember 26-án Pellérden kukorica betakarítási és tarlókezelési nap volt, ahol a Kukorica Kör Egyesület tagjai is programokkal, illetve bemutatóval várták az érdeklődőket. Az eseményre a környékbeli és a Kukoricázz Velünk! termelési versenyben részt vevő gazdákat is meghívták, akik a Gazdakör Kft. földjén a kukorica termékpálya különböző állomásaiba nyerhettek betekintést. A beszámolót itt érdemes elolvasni.

https://www.youtube.com/watch?v=WiQSOysBIbc

Hogyan növeli egy önirányító rendszer a kukorica és a szójabab köztes termesztésének hatékonyságát?

A gazdálkodók előtt álló egyik legnagyobb kihívás napjainkban az egy hektárra jutó termelékenység növelése. A köztes termesztés, azaz két vagy több növény együttes termesztése ugyanazon a területen, világszerte fenntartható és hatékony mezőgazdasági gyakorlatként terjedt el. Az AgTech alkalmazása a kukorica és a szójabab köztes termesztésében növelheti a föld- és műtrágyahasználat hatékonyságát. A vetésváltás fő célja, hogy egy adott földterületről a lehető legjobb terméshozamot érje el az adott időpontban rendelkezésre álló potenciális erőforrások maximalizálásával. Ha a növényeket együtt termesztik, azok negatívan vagy pozitívan befolyásolhatják egymást, mivel versenyeznek a vízért, a fényért és a tápanyagokért.

Leállítja a Horsch az autonóm terepi robotok fejlesztését

Véget ér a Horsch öt évvel ezelőtt indított első autonóm robotprojektje. A filozófiába beletartozik, hogy a szántóföldi robot mögé más berendezéseket is be lehet kapcsolni. Az univerzálisan alkalmazható szántóföldi robotot olyan feladatokra szántak, mint például egy vetőgép vontatása. Az alternatívák, például a szabványos traktorok, költséghatékonyabbnak bizonyultak a gazdálkodók számára.

A Horsch RO 1, amely több mint két évvel ezelőtt debütált a szántóföldeken, egy autonóm módon működő, lánctalpakra szerelt univerzális robot, amelynek hátuljára egy vetőgépet erősítettek. Némi hasonlóságot mutat a sikeres AgXeed szántóföldi robottal. A Horsch azonban már nem lát ebben a koncepcióban potenciált, amint azt Michael Horsch a Top Agrar és az Agrarheute német mezőgazdasági médiumokkal folytatott beszélgetések során elmondta.

Gyártásba kerül a Fendt e100 elektromos traktor

A közelgő Agritechnica kiállításon mutatja be elektromos e100 traktorának új változatát a Fendt. Ettől kezdve lehet megrendeléseket leadni. A korlátozott gyártás 2024-ben kezdődik, mindössze Németországban, Norvégiában és Hollandiában tervezik az értékesítést. A prototípusokkal ellentétben a Fendt most egy keskeny nyomtávú változat mellett döntött. A tényleges sorozatgyártás 2025-re várható. Az elektromos e100 első változata a 200P szérián alapult. Most a Fendt úgy döntött, hogy az elektromos traktort egy V-sorozatú keskeny nyomtávú traktorra építi. Egy modell kerül piacra: az e107V. A traktor külseje gyakorlatilag a dízel változatéhoz hasonlít. Kívülről csak az látszik, hogy hiányzik a kipufogórendszer, és hogy a motorháztető egy töredékkel magasabb.

A 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai – a KITE irányt mutat

Herceghalom határában került megrendezésre a KITE Zrt. nagyszabású szántóföldi bemutatója, “Irányt mutatunk 2.0 – 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai” címmel. A rendezvény apropóját az idei évben megalkotott „Feltételesség rendelet” adta, amelynek a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírásai között helyet kaptak a talajromlás és a talajerózió kockázatának csökkentését célzó szabályok is.

A talajvédelem, valamint a szántóterületek fenntartható termelésre való alkalmassá tételének létjogosultságát támasztotta alá Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatójának nyitó előadása, melyben kitért a síkvidéki vízrendezésben elért eredményekre, valamint az erózió elleni védekezés terén csaknem egy évtizede töretlen erőfeszítésekre. Ezen térinformatikai fejlesztések és a megszerzett gyakorlati tapasztalat ma lehetővé teszi, hogy a cég támogassa a termelőket a fenntartható gazdálkodási megoldások adaptálásában az erózióval érintett területeken is.

Herceghalom határában tartotta a KITE Zrt. nagyszabású szántóföldi bemutatóját, “Irányt mutatunk 2.0 – 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai” címmel

A 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai II.

A John Deere szemenkénti vetéstechnológiáját egy 12 soros 1775NT Exact Emerge vetőgép képviselte, amely egy John Deere 7R 290-es traktorral alkotott tökéletes gépkapcsolatot. Az aktív pneumatikus nyomásfokozással ellátott paralelogramma felfüggesztésű öntvény vetőkocsik kiváló mélységtartást biztosítanak változó talajviszonyok közt is, ugyanakkor a keresztirányú domborzatkövetés is megoldott a szekcionált csuklós főgerendelynek köszönhető. A vetőkocsikra felszerelt sortisztító- és hullámos elővágó tárcsákkal a gép kiválóan alkalmas mulcs- vagy akár direktvetésre, melyet a bemutatón is megtekinthettünk. Az elektromos hajtású, nagy pontosságú vákuumos vetőmagadagolás és a lehordókefés magtovábbítás kiváló tőtáv-egyenletességet biztosít akár, 16 km/h vetési sebesség mellett is. A domboldalakon történő precíz nyomvonalon tartást a Laforge DynaTrac elektrohidraulikus aktív munkagépirányító rendszer biztosította, miközben megvalósult az automatikus fogásrögzítés is a John Deere AutoPath alkalmazás segítségével.

A vetőgép természeten képes a görbe nyomvonalon elengedhetetlenül fontos tőtávkompenzációra, a soronkénti szakaszolásra, valamint a differenciált kijuttatásra, melyek együttes alkalmazása hatékony inputanyag felhasználást biztosít a szintvonalon történő vetés esetén is. A vetési technológiát a magárokba történő folyékony startertrágya-kijuttatás tette teljessé, mely a KITE JET folyadékrendszer segítségével valósult meg. A vetőgépet üzemeltető traktor a talajkímélés és a nagyobb oldalstabilitás érdekében sorközjáró duplakerekezéssel volt felszerelve.

A köszörűkő és a szabadalmaztatott köszörűkő felfogatás képe

DLG ezüstérmet nyert a Krone BiG X önjáró silózók új élező berendezése

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) ezüstéremmel tünteti ki novemberben a németországi Hannoverben az Agritechnica mezőgazdasági szakkiállításon a Krone új fejlesztésű, önjáró silózókhoz szabadalmaztatott,”manuális utánállítás nélküli élező berendezését”. A zsűri ezzel az önjáró silózók késeinek élezését végző innovatív műszaki megoldást ismert el, amely a megnövelt karbantartási intervallumával, könnyű kezelhetőségével és csökkentett anyagfelhasználásával hoz előnyöket a termelésben.

A Krone új köszörűkő berendezése a szecskázódob késeinek 2200 élezési ciklust biztosít anélkül, hogy a köszörűkő manuális utánállítására lenne szükség. Ez lehetővé tette az élező berendezés karbantartási ciklusidejének ötszörösére növelését a hagyományos rendszerekhez képest, amelyek körülbelül 400-450 élezési ciklus után karbantartást igényelnek. Az ezzel kapcsolatos előnyök a köszörűkő integrált teleszkópos menettel kifejlesztett új beállításán alapulnak.

Solis 90 CRDi StageV traktor – kompromisszumok nélkül

A modern gazdálkodás dinamikus, sokszor kiszámíthatatlan kihívásokkal teli világában a megfelelő gépek és eszközök kiválasztása létfontosságú. Az innováció és a megbízhatóság, mint két alapvető igény, kéz a kézben jár a hatékony termelés érdekében. Ezen követelmények között a híd szerepét tölti be a Solis 90 CRDi StageV traktor, amely a legújabb technológiákat ötvözi a kiforrott műszaki megoldásokkal. Nem csupán a motor teljesítményében vagy az üzemanyag-hatékonyságában mutatkozik meg ez a kombináció, hanem az olyan finom részletekben is, mint az ergonómia vagy a felhasználói kényelem.

https://www.youtube.com/watch?v=NVSepLgOLZo
A Solis 90 CRDi bemutatója

A gazdák ma már nem elégszenek meg egy egyszerű traktorral, hanem olyan munkaeszközt keresnek, amely minden területen a maximumot nyújtja. A Solis 90 ezen elvárásoknak nemcsak, hogy megfelel, de túl is szárnyalja azokat. Ahhoz, hogy a gazdálkodók versenyképesek maradhassanak a globalizált piacokon, nem elegendő a tradicionális megoldásokhoz ragaszkodni. A Solis 90-nel a gazdálkodók egy lépéssel mindig az innováció élvonalában maradnak, biztosítva a fenntartható és hatékony termelést. (x)

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás