2024 tavaszán 800-900 forintért kínálják a vidéki piacokon az édesburgonya palántáit. Egy tő alatt bőséggel terem majd akár több kilónyi zöldség is - ezt ígérik az árusok. De hogyan álljunk neki a batáta-termesztésnek? Tényleg megéri belevágni? – teszi fel a kérdéseket a HelloVidék újságírója.

Amikor a ’90-es években először került a kezünkbe Gabriel García Márquez Száz év magány című könyve, alighanem fogalmunk sem volt róla, milyen étel is lehet az a batáta, amit olyan előszeretettel fogyasztott Macondo népe. Kevesen gondolták volna, hogy eljön az idő, amikor ők maguk édesburgonya-palántákra fognak vadászni valamelyik hazai piacon. Jellemzően 2024 tavaszán 800-900 forintért kínálják. Egy tő alatt bőséggel terem, akár több kilónyi zöldség is – ha jó talajba kerül, és kellőképp öntözzük – ígérik az árusok.

Az édesburgonya ideális körülmények között a napsütötte, nedves helyeket szereti, a 24 fokos nappali hőmérsékletet és a meleg éjszakákat. (Fotó: Pixabay)

Ha Magyarország egyelőre még nem is batáta-nagyhatalom, egyre hétköznapibb ételnek számít, és köszöni szépen, még az agyagosabb dunántúli kertekben is egészen jól érzi magát (bár a homokos talaj ideális számára – de erről később).

Szezonálisan találkozhatunk a boltok polcain a magyar batátával

lAz édesburgonya ideális körülmények között a napsütötte, nedves helyeket szereti, a 24 fokos nappali hőmérsékletet és a meleg éjszakákat. 2019-ben a világ 91,8 millió tonna édesburgonyájának 56,4%-a Kínában termett, nagy batátatermelő ország még Nigéria, de az Egyesült Államok is.

Egynyári dísznövényként már régebb óta kedvelt Magyarországon is, ugyanis a zöld színű vagy éppen bordós árnyalatú levelek jól kiegészítik a balkonládák virágzuhatagát – ezért remek levéldísznövény is – mondta róla Megyeri Szabolcs kertész is. A kertészkedők körében inkább zöldségkülönlegességként volt ismert, a 2000-es évek eleje óta azonban már a magyar termőföldeken is megtalálható.

Az Agrárszektor Kovács András batátatermelőtől megtudta, hogy jelenleg Magyarországon néhány száz hektárra tehető a termőterülete az édesburgonyának, de nagy, üzemi szintű termelőből is kevés van. A Nyírség környékén volt egy fellendülés a termesztést illetően, ami pár éve kezdődött. Az ő termékük még a boltok polcain is megjelent. A közepes termelőknél visszaesés van, sokan megpróbálták, de nem jött be a számításuk.

Az érdeklődés azonban nagy, a gabonafélékkel egy-két éve már nem lehet olyan jól keresni, így sokan „nézegetik” a kapás kultúrákat. Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy komolyabb felkészültséget igényel, ha valaki batátát hektáros területen szeretne termelni – mondta Kovács András, aki éppen ezért azt gondolja, hogy ennek nem lesz olyan óriási felfutása.

Erre készülhet, aki belevág

Aki édesburgonya-termesztésre adja a fejét, első körben azt kell eldöntenie, hogy milyen piacon szeretne értékesíteni. Ha friss piacra megy, azt főleg kézzel kell felszedni, mert a gép megsérti, és akkor már nem piacérett. Ez egy óriási nehézség. A munkaerőpiacon nehézségek vannak a mezőgazdasági szektorban is.

Az utóbbi években ahogy emelkedtek a munkabérek, illetve megjelent a boltokban az egyiptomi import, itthon nem lehetett áremelést érvényesíteni, mivel az egyiptomi még az amerikai és spanyol importnál is olcsóbb. Az utóbbi két évben csökkent az édesburgonya-termesztés nyereségessége. Fontos kiemelni, hogy általában öntözött területeken termesztik az édesburgonyát, mert öntözés nélkül jóval kisebb a hozama. A meleget pedig nagyon bírja, emiatt nem lett visszaesés a pusztító aszályban sem – mondta el Kovács András.

Öntözni mindenképpen kell, akkor is, ha nincs aszály. Irodalmi adatok alapján öntözés nélkül fél kiló termés várható, öntözéssel pedig másfél kiló tövenként.

Az édesburgonya néhány évvel ezelőtt mondhatni, berobbant a hazai gasztronómiába is. Az előző években évente 20-30 százalékkal nőtt a fogyasztás, ez a legjobb esetben is stagnálásba fordult. 2020-21-ben a koronavírus-járvány miatt pánikvásárlások voltak, és jelentősen megugrott a fogyasztás, de ez 2022-ben mérséklődött, tavaly pedig jelentős visszaesés volt tapasztalható.

Idén sem lett olcsóbb

Internetes böngészés alapján május elején, amikor már kifogyóban voltak a tavalyi készletek, az édesburgonyának 1000 forint körül mozgott a kilós ára. Tehát a tavalyihoz képest némi drágulás az édesburgonyánál is érezhető.

Hizlalóbb vagy sem, mint a burgonya?

Bár az édesburgonyát sokan egészségesebbnek tartják a hétköznapi krumplinál, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a burgonyának is nagyon pozitív hatásai vannak, ha megfelelően készíti el az ember – azaz nem fojtja olajba. Az édesburgonyában és a burgonyában nagyjából ugyanannyi kalória, fehérje és zsír van, azonban a batáta rosttartalma 1,2 grammal magasabb, 3,3 gramm 100 grammra vetítve. Igaz, ez nem számottevő különbség. A burgonyában viszont több a C-vitamin, kicsivel több a K-vitamin, és a B6-vitamin, és vasban is gazdagabb. Neve ellenére – ezt érdemes kihangsúlyozni róla – cukorbetegek is fogyaszthatják.

A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.

Készítenek belőle lisztet, de keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal).

Szeretne ön is édesburgonyát termeszteni otthon?

Az édesburgonyát itthon jellemzően előnevelt palántákról termesztik, amelyek valójában a gyökérgumóból nevelt csírák. Ezek a palánták megvásárolhatók kertészeti áruházakban, faiskolákban, helyi termelőktől. Vagy épp a helyi piaci árustól, de bárki próbálkozhat az édesburgonya csíráztatásával.

Fontos azonban tudni, hogy az édesburgonya tenyészideje hosszú, a legtöbb fajta érése 90-120 napig is eltarthat.

Jól vízáteresztő, humuszban gazdag talajt igényel, homokos talajban érzi a legjobban magát. A palántákat 3-4 héttel az utolsó tavaszi fagy után ajánlott kiültetni, amikor a talaj már felmelegedett legalább 18 fokra. Napfénykedvelő növény, ezért olyan helyre ültesük, ahol naponta több órán keresztül közvetlen napfény éri. Rendszeres öntözést igényel, különösen nyár közepén, a legnagyobb meleg idején.

A gyökérgumók kiásását akkor érdemes elkezdeni, amikor a levelek és a tőkék végei sárgulni kezdenek. Ezt az állapotot viszont jellemzően nem nyáron, hanem ősz elején éri el a növény. Az édesburgonya termesztése amúgy nem bonyolult feladat, csak a pontos időzítésre kell figyelni, mivel nem tűri jól a hideg időjárást, és hosszú tenyészidővel rendelkezik.

Betegségek és kártevők, amikre figyelni kell

Az édesburgonyát is különböző betegségek és kártevők támadhatják meg. Ezek jelentősen csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét. A megelőzés és a korai felismerés kulcsfontosságú a növényegészség megőrzésében. Néhány gyakori probléma és védekezési módszer:

Gombás betegségek: például a peronoszpóra és a lisztharmat. Ezek ellen gombaölő szerekkel lehet védekezni.

Rovarok és kártevők: például a levéltetvek és a burgonyabogarak. Rovarirtó szerek használata vagy természetes ragadozók bevezetése segíthet a kártevők elleni védekezésben.

Gyökérrothadás: A talaj körüli nedves környezet gyökérrothadást okozhat. A megfelelő vízelvezetés és a jó talaj-előkészítés segíthet megelőzni ezt a problémát.

(Forrás: hellovidek.hu)

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás