Nyári pénzeső: beruházások, támogatások és pályáztok a középpontban

Több, a magyar mezőgazdaság fejlesztését és működését segítő programról is beszámoltunk 2023 júniusában, ezeket gyűjtöttük csokorba kedves olvasóinknak. Írtunk róla, hogy megvannak a részletek a díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatásáról, valamint arról, hogy szigorítás és új szabályozások lépnek életben a hazai tejiparban. Fontos újdonság, hogy emelte a regionális beruházási támogatás mértékét az Európai Bizottság, és hogy 750 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás érkezik az élelmiszeriparba. Szeretettel ajánljuk olvasásra agrártámogatások témájú hírösszefoglaló cikkünket!

750 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás érkezik az élelmiszeriparba. Egy iparág akkor lehet sikeres, ha a hazai piacokon és a nemzetközi porondon is helyt tud állni. Ehhez elengedhetetlen a terület sajátosságainak ismerete, továbbá a kapcsolódó célirányos beavatkozások és fejlesztések megléte. Ezért fontos, hogy az élelmiszeriparban is legyenek nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Ezt segíti, hogy a mostani, 2021-2027-es Európai Uniós támogatási időszak 750 milliárd forint forrással tervez az élelmiszeripari fejlesztésekre.

Lényeges újdonság az idei évben a Területi Monitoring Rendszer (TMR) alkalmazása, az eszköz segítségével a Kincstár a területalapú támogatásokra bejelentett mezőgazdasági parcellák állapotát tudja nyomon követni az egységes kérelem rendszerben - Fotó: Magro.hu, CSZS, Sáregres
Lényeges újdonság az idei évben a Területi Monitoring Rendszer (TMR) alkalmazása, az eszköz segítségével a Kincstár a területalapú támogatásokra bejelentett mezőgazdasági parcellák állapotát tudja nyomon követni az egységes kérelem rendszerben – Fotó: Magro.hu, CSZS, Sáregres

Új, szigorúbb ellenőrzési technikával vizsgálják az egységes kérelem támogatásokat

A magyarországi gazdák számára minden évben meghatározó, kiemelkedően fontos a terület- és állatalapú jogcímek igénylése. A 2023. évi egységes kérelemben (EK) a korábbi időszakokat meghaladó számú, 50 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcím után lehet támogatást igényelni, kifizetési kérelmet benyújtani, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A rendszer fontos elemét adják az ellenőrzések, ezek részleteit foglaltuk össze.

Megvannak a részletek a díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatásáról

A Közös Agrárpolitika hazai beruházási intézkedései közül a II. pilléres támogatások sok gazdálkodó számára fontosak. A mezőgazdasági beruházások támogatása a KAP egyik legnagyobb kerettel rendelkező intézkedés lesz 2023-tól, ebben található a “Díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása” kiírás is. Célja a mezőgazdasági pálya vonzóvá tétele a fiatal mezőgazdasági termelők és egyéb új mezőgazdasági termelők számára és e termelők ágazatban tartása, valamint a fenntartható vállalkozásfejlesztés előmozdítása a vidéki térségekben.

Szigorítás és új szabályozások a hazai tejiparban

Jelentős az ingadozás a tejtermelő ágazatban, mert Magyarország méretéből adódóan csak követi az európai tejpiac folyamatait. Az agrártárca a szabályozási, az ellenőrzési és a támogatási oldalon igyekszik segítséget nyújtani a tejipar szereplőinek. Tavaly elfogadták a 2023-2027-es KAP (Közös Agrárpolitika) Stratégiai Tervet, amelyben a termeléshez kötött támogatás mintegy kétharmada állattenyésztéshez kapcsolódik. A cél az, hogy kiszámítható, tervezhető legyen a támogatási időszak a gazdák számára.

Emelte a regionális beruházási támogatás mértékét az Európai Bizottság

Három vármegyében, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hevesben 60 százalékra emelkedik a korábbi 50 százalékról százalékról a regionális beruházási támogatás maximuma. Kisvállalkozások további 20 százalék, középvállalkozások pedig 10 százalék többletben részesülhetnek. Az extra támogatás célja, hogy támogatást nyújtson a klímasemlegességre való átállás folyamatából adódóan súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal szembesülő területeknek.

Az Európai Bizottság május közepén hagyta jóvá a regionális támogatási térkép módosítását. Ezáltal három vármegyében a korábbi 50 százalékról 60 százalékra emelkedik a regionális beruházási támogatás maximuma.

Ez az intenzitás határozza meg számos beruházási pályázati konstrukció és a fejlesztési adókedvezmény esetén is, hogy az elszámolható költségek vonatkozásában jelenértéken mekkora lehet az összesen elérhető támogatás maximuma. Kisvállalkozások további 20 százalék, középvállalkozások pedig 10 százalék többletben részesülhetnek, azaz a kkv-k akár 70-80 százalékos támogatást is kaphatnak – írták.

A Magyar Államkincstár agrártámogatásokat ellenőrző munkatársai osztották meg a leggyakrabban előforduló gondokat, és választ adtak konkrét olvasói kérdésekre is - Fotó: Magro.hu, CSZS, Nádudvar
A Magyar Államkincstár agrártámogatásokat ellenőrző munkatársai osztották meg a leggyakrabban előforduló gondokat, és választ adtak konkrét olvasói kérdésekre is – Fotó: Magro.hu, CSZS, Nádudvar

Mi és hogy történik az agrártámogatások helyszíni ellenőrzésénél?

Új időszak kezdődött az európai uniós agrártámogatások terén. A korábban terület alapon igényelhető (például SAPS és AKG) támogatásokkal kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatai ebben is hasznosak. A Magyar Államkincstár agrártámogatásokat ellenőrző munkatársai osztották meg a leggyakrabban előforduló gondokat, és választ adtak konkrét olvasói kérdésekre is. A területalapú támogatások ellen­őrzése során többször tapasztalták, hogy nem művelt, vagy nem megfelelően művelt, esetleg támogatásra jogosulatlan területekre igényeltek támogatást.

Gyorsul és egyszerűsödik a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozása

Az Egységes Kérelmek keretében járó mezőgazdasági támogatások akár napokon belüli előfinanszírozását lehetővé tévő termékkel bővítette kínálatát az MBH Bank. A Mezőgazdasági Faktoring legfőbb előnye a megszokott hiteltermékekhez képest, hogy gyorsabb és egyszerűbb. Továbbá mindössze három átlátható és előre tervezhető költséggel jár, amelyek közül a szerződés éves díját az első évben elengedi a bank, hogy ezzel is segítse a gazdálkodókat.

A hitelintézetnél újonnan elérhető finanszírozási forma a növénytermesztéstől az állattenyésztésen át akár az erdészetig összesen több mint harminc támogatási jogcímre vehető igénybe, köztük a 2023-ban bevezetett Agro-ökológiai Programra (AÖP) is – írta a pénzintézet közleménye.

Holland gazdák ismerkedtek a mezőgazdaság jövőjével

A holland Future Farming & Food Experience (FF & FE) kiállítás megújult változata mintegy ezer látogatót vonzott. Ez a duplája a tavalyi évben regisztrált értéknek. A lézeres gyomirtástól a műtrágyázáson keresztül az automatikus ültetésig, a „csak kérdezz”-ig és az adat-útitervig. A jövő mezőgazdaságának körvonalai már május 25-én láthatóak voltak a Lelystadban megrendezett Farm of the Future kiállításon.

Fontos támogatásokról és kifizetésekről beszélt az agrárminiszter

A 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozás eredményeként 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül június elején újabb 400 projekt részesült 171,5 milliárd forint támogatásban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter. A politikus szerint a magyar mezőgazdaság fejlesztésén belül a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programban meghatározott stratégiai irányok mentén az agrárium és az élelmiszertermelés teljes modernizációját célozza meg.

Méhcsaládonként és évente 15 euró a támogatás mértéke

A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent „Méh-állatjóléti támogatás” című pályázat újabb csaknem kétezer méhésznek nyújt segítséget mintegy 2,7 milliárd forint összeggel – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a méhek jólétét előtérbe helyező méhészeti tevékenység támogatásáért az Agrárminisztérium 2022. június 3-án hirdette meg felhívását.

A pályázat kötelezettségvállalási időszaka 2022. július 1-től 2024. december 31-ig tart.  A kiírás a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését, a méh-egészségügyi problémák megelőzését célozza meg. Azáltal, hogy a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartásával támogatást nyújt a méhek higiéniai és állatvédelmi feltételeinek biztosításához.

A pénzügyminiszter szerint Karcag lesz Európa központja a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán Karcag lesz Európa központja, köszönhetően annak a kapacitásbővítő beruházásnak, amelyet az AgroSprint Zrt. valósított meg a városban – jelentette ki a pénzügyminiszter a cég új gyorsfagyasztó üzemének júniusi átadásán. A mintegy 12 milliárd forintból megvalósult karcagi beruházás nem csupán a várost és a térséget, de a hazai ágazat egészét erősíti. 

Átadták az Agrosprint Zrt. új feldolgozóüzemét Karcagon. Fülöp Gábor, a cég alapító-tulajdonosa az eseményen arról beszélt, hogy a 14 hónap alatt megvalósult fejlesztéshez a Nemzeti Befektetési Ügynökség 4,8 milliárd forint támogatást, míg az OTP Bank 4,5 milliárd hitelt adott, a fennmaradó összeget önerőből finanszírozták. A most átadott beruházás eredményeként mára összesen 70 ezer tonna késztermék előállítására képes a vállalat, az új, 9500 négyzetméteres karcagi üzem 15 féle zöldség és gyümölcs feldolgozására alkalmas, technológiája automatizált. 

Háromszéken kapták a legkevesebb támogatást az erdélyi gazdák

A Romániában található magyarlakta megyék közül Biharban foglalkoznak a legtöbben mezőgazdasággal, mintegy 34 ezren. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a mezőgazdaságban közel 92 ezer személy dolgozik, valójában azonban sokkal többen élnek ebből a gazdasági ágazatból. A mezőgazdasági kifizetési ügynökség (APIA) adatai szerint 2022-ben 790 ezer 108 gazdálkodó részesült szubvencióban.

A legtöbben Suceava megyében gazdálkodnak, ahol 43 512 személy volt jogosult mezőgazdasági támogatásra. A bukovinai megye Háromszék után a második legnagyobb burgonyatermelő, de a fontos vidékek közé tartozik a káposzta és az alma tekintetében is. A kizárólag saját célra termelő, mezőgazdasági szubvencióban nem részesülő kisgazdákkal együtt az ágazatban dolgozók, abból élők száma meghaladja a 2 millió főt, írta a Ziarul Financiar lapra hivatkozva a portál.

Több, mint 6 milliárd forintos kerettel indul a vállalkozóvá válást elősegítő program

A 6 milliárd forintot meghaladó keretösszeggel rendelkező Vállalkozó start II. program segítségével több mint ezer új vállalkozás jöhet létre – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A június elsején indult programról Czomba Sándor a Kossuth rádió “Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában közölte, sokan vannak azok, akik jó ötlettel, vállalkozói attitűddel rendelkeznek, de nincs hozzá pénzük, illetve jogi, pénzügyi, vállalkozási ismeretük. Nekik szeretnének segíteni.

A Vállalkozó start II. program keretében az induló egyéni, vagy mikrovállalkozásnak minősülő társas vállalkozások igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást kezdeti költségeik fedezése és versenyképességük növelése érdekében - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
A Vállalkozó start II. program keretében az induló egyéni, vagy mikrovállalkozásnak minősülő társas vállalkozások igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást kezdeti költségeik fedezése és versenyképességük növelése érdekében – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A MÁSZ szerint a tenyésztési támogatásokon múlik, megmarad-e a magyar állattenyésztés

Idén 2023. május 24-én Gödöllőn, a MATE Szent István Campusának rektori dísztermében tartotta éves rendes küldöttközgyűlését a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. A MÁSZ elnöke, Zászlós Tibor sürgető feladatnak nevezte a központi nyilvántartások, különösen az ENAR rendszerek felülvizsgálatát, ugyanis az elmúlt évben végrehajtott átalakítások rossz hatással voltak és vannak ezek működésére. Tavaly a tejtermelők kivételével minden állattenyésztő ágazat jövedelmezősége romlott, a sertéstartók veszteségei voltak a legsúlyosabbak. Úgy néz ki, hogy 2023-ban a tejtermelőknek lesz a legnehezebb évük.

Digitalizáció, kutatás és fejlesztés hajtja az Európai Unió mezőgazdaságát

Csak egy versenyképes és társadalmilag fenntartható mezőgazdasági ágazat lesz képes sikeresen teljesíteni az Európai Unió zöld célkitűzéseit. Az erős kutatási és innovációs menetrend által támogatott technológiai, digitális evolúció azonban új távlatokat nyit meg – hangzott el a 2023. évi EU AgriResearch Konferencián, amelyet 2023. május 31. és június 2. között tartottak Belgium fővárosában, Brüsszelben.

Az erős kutatási és innovációs menetrend által támogatott technológiai, digitális evolúció azonban új távlatokat nyit meg – hangzott el a 2023. évi EU AgriResearch Konferencián. A képen Mateusz Ciasnocha, Gilles Saindon, Stefania Avanzini, Dóra Drexler, Frank O’Mara and Magda Kopczynska – Fotó: 2023 EU AgriResearch Conference
Az erős kutatási és innovációs menetrend által támogatott technológiai, digitális evolúció azonban új távlatokat nyit meg – hangzott el a 2023. évi EU AgriResearch Konferencián. A képen Mateusz Ciasnocha, Gilles Saindon, Stefania Avanzini, Dóra Drexler, Frank O’Mara and Magda Kopczynska – Fotó: 2023 EU AgriResearch Conference

konferencián kiderült, a szakemberek között nincs vita arról, hogy az Európai Unió mezőgazdasági ágazata változó körülmények között fejlődik, próbára téve az ágazat ellenálló- és alkalmazkodóképességét. Az éghajlatváltozás hatással van a gazdálkodásra és az élelmiszer-rendszerekre, amelyeknek alkalmazkodniuk kell a szélsőséges és ismétlődő eseményekhez, mint például a súlyos szárazságokhoz vagy áradásokhoz. Ezekkel a szélsőséges kitettségekkel pedig mindenképpen kezdeni kell valamit – írták.

A magyar mezőgazdaság fejlődési lehetőségeiről közölt ingyenes kiadványt a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit. Ezek ismeretében a hatékonyságot és a versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg. A kamara ezeket egy kiadványban foglalta össze, „Erősödő agrár- és élelmiszergazdaság, jólétében gyarapodó vidék” címmel, mely ingyenesen elérhető a köztestület honlapján.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...
Június 30-ig!!!! Állatjóléti támogatás igénylése... A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kifizetési kérelmének benyújtására június 30-ig van lehetősége a határozattal rendelkez...
Július 1-ig!!! Állattartó telepek korszerűsítéséhe... Kevesebb, mint két hét áll rendelkezésre, hogy a fizetési kérelmet benyújtsák azok, akik állattartó telepüket szeretnék korszerűsíteni vagy valamely t...
Nemzeti Vidékstratégia és a 2013. 2. félévében meg... Pályázati cikksorozatunk 4. részében partnerünk a Palyaz.hu vezetője ismerteti  Nemzeti Vidékstratégia legfontosabb célkitűzéseit és a 2013. 2. félévé...
Kötelező képzések elvégzésén múlhat a támogatás... Vannak olyan mezőgazdasági támogatások, melyek kifizetése kötelező képzéshez kötött. Ezek június közepén kezdődtek és zömében augusztus 15-ig lezajlan...