A MÁSZ szerint a tenyésztési támogatásokon múlik, megmarad-e a magyar állattenyésztés

Idén 2023. május 24-én Gödöllőn, a MATE Szent István Campusának rektori dísztermében tartotta éves rendes küldöttközgyűlését a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. A MÁSZ elnöke, Zászlós Tibor sürgető feladatnak nevezte a központi nyilvántartások, különösen az ENAR rendszerek felülvizsgálatát, ugyanis az elmúlt évben végrehajtott átalakítások rossz hatással voltak és vannak ezek működésére. Tavaly a tejtermelők kivételével minden állattenyésztő ágazat jövedelmezősége romlott, a sertéstartók veszteségei voltak a legsúlyosabbak. Úgy néz ki, hogy 2023-ban a tejtermelőknek lesz a legnehezebb évük.

A tenyészállat előállítókat és az árutermeléssel foglalkozó állattartók jelentős részét tömörítő országos ernyőszervezet stratégiai partnere az Agrárminisztériumnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek is. A MÁSZ legfontosabb küldetése a genetikai alapok hazai megőrzésének és fejlesztésének elősegítése, továbbá a döntéshozók és a társadalom figyelmét ráirányítani az állattenyésztés gazdasági, környezeti és társadalmi szerepére – írták összefoglalójukban.

Tavaly a tejtermelők kivételével minden állattenyésztő ágazat jövedelmezősége romlott, a sertéstartók veszteségei voltak a legsúlyosabbak. Úgy néz ki, hogy 2023-ban a tejtermelőknek lesz a legnehezebb évük - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely
Tavaly a tejtermelők kivételével minden állattenyésztő ágazat jövedelmezősége romlott, a sertéstartók veszteségei voltak a legsúlyosabbak. Úgy néz ki, hogy 2023-ban a tejtermelőknek lesz a legnehezebb évük – Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely

Együtt a házigazdával

A MÁSZ küldöttközgyűlésén a házigazda MATE részéről Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid köszöntötte a küldötteket és vendégeket. A rektorhelyettes jó jelnek tartja, hogy egyre több tenyésztőszervezet választja szakmai programjainak helyszínéül a MATE Campusát. Kiemelte, hogy a MÁSZ és a MATE együttműködése kiváló. A szövetség elnöke tagja a MATE tanácsadó testületének, az egyetem pedig a MÁSZ pártoló tagja. Az együttműködésre jó példa a KÁN Egyetemi Napok és az Állattenyésztők Napja rendezvények közös szervezése és a Magyar Állattenyésztők Lapjában való rendszeres megjelenés. 

Az egyetem használható tudás tanítására, átadására törekszik – hangsúlyozta Dr Mezőszentgyörgyi Dávid. Ennek érdekében szoros kapcsolatra törekszenek az agrárgazdaságban vezető nagyvállalatokkal, akik közül hússzal együttműködési megállapodást is kötöttek. Ennek keretében ezek a cégek gyakorlati helyszínt biztosítanak a hallgatóknak, akiknek már egyetemi éveikben munkalehetőséget is adnak. Az állattenyésztés szempontjából fontos képzés az állattenyésztő BSc és az osztatlan agrármérnök, amely népszerűnek mondható az egyetemre jelentkező fiatalok körében. 

2022-ben a sertéstartóknak volt, idén a tejtermelőknek lesz a legküzdelmesebb évük

Bízom abban, hogy az elmúlt egy év tapasztalatai alapján többen megértették, amit hosszú évek óta mondunk: a gabonaexport kitettségünket az állattenyésztés fejlesztése úgy tudja csökkenteni, hogy közben vidéki munkahelyeket őrzünk meg és az élelmezésbiztonságunkat erősítjük – jelentette ki Zászlós Tibor. A MÁSZ elnöke a főbb ágazatokat értékelve kiemelte, hogy tavaly a tejtermelők kivételével minden állattenyésztő ágazat jövedelmezősége romlott, a sertéstartók veszteségei voltak a legsúlyosabbak. Most pedig úgy néz ki, hogy 2023-ban a tejtermelőknek lesz a legnehezebb évük. 

A sertéstartók hosszú idő után remélhetőleg végre nem veszteséget, hanem jövedelmet tudnak idén termelni. A húsmarha ágazatban az elmúlt években elindult konszolidáció folytatódott. Az európai marhahús piac egy ideje folyamatosan szűkül a fogyasztás csökkenése miatt. A juhászoknak tavaly és a télen nem a felvásárlási árak, hanem a legelők kisülése és a takarmányhiány okozott gondot.

A lótenyésztésben a „kevesebb az lehet több” elvet kellene szem előtt tartani és a lóállományunk minőségének javítására még nagyobb figyelmet szentelni a 17 lótenyésztő-egyesületnek és azok szövetségének. Ezt hatékonyan segíti az AM támogatással létrehozott új MLOSZ honlap és információs portál – mondta a MÁSZ elnöke.

Sürgős beavatkozás szükséges az ENAR rendszereknél

A szövetség kiváló együttműködésben dolgozik az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, ami erősíti az állattenyésztők érdekképviseletét. A MÁSZ elnöke sürgető feladatnak nevezte a központi nyilvántartások, különösen az ENAR rendszerek felülvizsgálatát, ugyanis az elmúlt évben végrehajtott átalakítások rossz hatással voltak és vannak ezek működésére. A bosszúságon kívül komoly gazdasági károkat okoz, hogy másfél éve nem működik a hazai tejtermelés ellenőrzés és az erre felépített tenyészértékbecslés, továbbá az állatalapú támogatások bejelentése és ellenőrzése a korábbinál hosszabb idő alatt fut végig a rendszeren. Ráadásul olyan adatbázis kezelési hibák jelentek meg, amik korábban nem voltak és amelyek a gazdákat önhibájukon kívül korlátozzák a támogatások igénylésében vagy szankciót vonnak maguk után.

Történelmi munkát végeztek el a gyepállapot felméréssel

Befejeződött az országos gyepállapot felmérés, amit a MÁSZ elnöke történelmi jelentőségű munkának nevezett és amelyekről reméli, hogy folytatódhatnak. A projekt keretében a MÁSZ-NAK Gyepgazdálkodási Munkacsoportja több mint 23 ezer hektár gyepterület teljes botanikai felmérését végezte el 18 gyeptípuson. Ilyen széles körű és részletes vizsgálatra még nem került sor, ezért a kapott eredmények a jelenleg rendelkezésre álló adatokhoz képest sokkal pontosabb és átfogóbb képet adnak a gyepek jelenlegi állapotáról, összetételéről. A felmért védett gyepek 52 százalékán gyepjavítási beavatkozásokra lenne szükség. Ám ezek a Natura 2000 rendelet előírásai miatt nem hajthatók végre – mondta a szakember. Ezért van szükség a szabályozás felülvizsgálatára.

„Közös felelősségünk, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló forrásokat a lehető legjobban használjuk fel.”

A rendezvényen részt vett Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, az általa elmondottakat ebben az anyagban foglaltuk össze.

Kapcsolódó cikkünk:

Nagy a tét a magyar állattenyésztők számára: támogatásokkal tartanák életben az ágazatot

A 2022-es év történelmi súlyosságú aszálya, a takarmányhiány, az inputköltségek növekedése, az állatbetegségek az állattenyésztési ágazat helyzetét is megnehezítették.
Tovább…

Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója is fontos témákról beszélt

Az utóbbi időben kicsit háttérbe szorult az állattenyésztés és szinte csak az ukrán gabonaimporttal foglalkoznak a politikusok, miközben például a tejpiacon éppen súlyos helyzet alakult ki – hívta fel a figyelmet Dr. Wagenhoffer Zsombor. Az ukrán gabonaimport hatása túl van értékelve és egyáltalán nem olyan szennyezett és rossz minőségű az onnan beérkező termény, mint azt itthon egyesek sugallják. Az állattenyésztőknek életmentő volt az árcsökkenés, amit a globális készletek és a kereslet-kínálat helyzete is indokolnak. Nem várható idén gabonaár emelkedés és jó volna, ha a gabonatermesztők aratás után megfizethető áron adnák el a takarmánynak valót a magyar gazdáknak.

A MÁSZ ügyvezető igazgatója a szakmai és pénzügyi beszámolójában kiemelte, hogy az ENAR rendszer rossz működése miatt egyeztetést kezdeményeznek a miniszternél.

Az igazgató kiemelte a kiváló együttműködést az Állatorvostudományi Egyetemmel, a MATE-val és jó a kapcsolat a Debreceni és a Széchenyi István Egyetemekhez tartozó agrárkarokkal.

Rendezvények és kutatások

A kiállítások szervezésében aktívan részt vesz a MÁSZ. Az Állattenyésztők Napját idén is a MÁSZ szervezi Kaposváron a KÁN Egyetemi Napok keretei között. A téma a genetikai alapok, a tenyésztés-szervezés lesz, hogy ezzel is felhívják a figyelmet erre a területre és arra, hogy a támogatási keret 2 milliárd forintra növelése létkérdés.

Végül felhívta a figyelmet, hogy egyre több tudós erősíti meg tudományos vizsgálatokkal alátámasztva az állattenyésztés és a húsfogyasztás előnyös hatásait, és cáfolták a húsmentes étrend egészségre, valamint a bolygónkra gyakorolt állítólagos káros hatásait. A világhírű Animal Frontiers áprilisban megjelent számában közzétett kilenc tudományos kutatás megerősítette a vörös hús és az állattenyésztés alapvető szerepét a társadalomban. A szerzők azt állítják, hogy az állattenyésztés kulcsfontosságú az éghajlatváltozással és a globális élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kihívások leküzdésében. A publikációk itt olvashatók.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...