Legálisan repülő drónok, aratási kihívások és gépfejlesztések – itt az augusztusi hírösszefoglalónk

Az elmúlt hónapban is előretörtek a gépek az agrárhírek tartalmai között, számos cikkben írtunk a témában. Beszámoltunk róla, hogy egyre közelebb a legális drónos növényvédelem, de valami még hiányzik, megírtuk, hogy óriási előnyt hoz a mezőgazdaság és a mesterséges intelligencia kapcsolata, valamint azt is, hogy működik az agrártörténelem a Gépmúzeumban, Gödöllőn. Érdekes téma volt, hogy a flamand ILVO megépíti az első autonóm elektromos traktort, továbbá az, hogy miért különösen fontos a motorolaj a mezőgazdasági munkagépeknek. Jó olvasást kívánunk a mezőgazdasági gépek témájú összefoglalónkhoz!

Egyre közelebb a legális drónos növényvédelem, de valami még hiányzik. A jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó személyi feltételek immár hiánytalanul teljesíthetőek. A Nébih közzétette honlapján a növényvédelmi drónpilóták jegyzékét. A hatóság a drónos növényvédelemmel kapcsolatos aktuális helyzetképet és a legfontosabb tudnivalókat is összefoglalta. Mostanra a jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó személyi feltételek immár teljeskörűen teljesíthetők. A szakma már csak az engedélyokiratokra vár.

A ChatGPT használatával lehetővé válik nagy mennyiségű adat elemzése az időjárásról, a talajviszonyokról és a termésnövekedésről, hogy megalapozottabb döntéseket lehessen hozni, például a legjobb vetési és betakarítási időkkel kapcsolatban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Sáregres, permeteződrón
A ChatGPT használatával lehetővé válik nagy mennyiségű adat elemzése az időjárásról, a talajviszonyokról és a termésnövekedésről, hogy megalapozottabb döntéseket lehessen hozni, például a legjobb vetési és betakarítási időkkel kapcsolatban – Fotó: Magro.hu, CSZS, Sáregres, permeteződrón

Mire használható jól a mesterséges intelligencia a gazdálkodásban?

A ChatGPT az OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot. A program a felhasználókkal való folyamatos kommunikáció automatizálása során értelmezőmodelleket használ, melyek segítségével a bevitt információkat azonnal interaktívan kezeli. A képességeinek kihasználásával a gazdálkodók és kutatók optimalizálhatják a terméshozamot és a hatékonyságot, ezzel pedig fenntarthatóbb és hatékonyabb mezőgazdasági termelést lehet elérni. Megnéztük, mire lehet igazán jó a gyakorlatban. A ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) az OpenAI mesterséges intelligenciát kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot alkalmazás olyan feladatokra használható, mint például nagy mennyiségű adat elemzése és abba betekintés nyújtása, vagy automatizált jelentések és előrejelzések generálása.

Az AGROTEC Magyarország Kft. csatlakozott a Trimble mezőgazdasági divíziójának kereskedői hálózatához

Az AGROTEC Magyarország Kft. csatlakozott a Trimble vállalat mezőgazdasági divíziójának kereskedői hálózatához, hogy könnyen alkalmazható precíziós gazdálkodási megoldásokat nyújtson partnerei számára. A 2023. május 23-án aláírt szerződés értelmében az AGROTEC Magyarország Kft. tagja lett a Trimble Agriculture hivatalos forgalmazói hálózatának. A megállapodásnak köszönhetően a vegyes flottával rendelkező gazdaságok számára is kínálják a Trimble mezőgazdasági automatizálással kapcsolatos megoldásait.

Ezek a könnyen alkalmazható rendszerek lehetővé teszik a precíziós munkavégzést mind az új beszerzésű, mind a már meglévő mezőgazdasági gépek számára. Ennek köszönhetően a gazdálkodók képesek lesznek a műveletek optimalizálására, függetlenül a termesztett növényektől, a gazdaság méretétől, a termesztési szezontól vagy a berendezés márkájától. A gazdálkodók mostantól a precíziós mezőgazdasági megoldások széles skálájához férhetnek hozzá, helyi támogatással és szakértelemmel párosulva, így a növénytermesztési műveleteket az igényeiknek legjobban megfelelő módon fejleszthetik tovább.

A flamand ILVO megépíti az első autonóm elektromos traktort

A flamand Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszeripari Kutatóintézet (ILVO) a belgiumi Merelbeke-ben két üzleti partnerével közösen egy New Holland Boomer 45-öst alakított át autonóm, elektromos meghajtású traktorrá. Az új alkotás a Djust-E nevet kapta. A Djust-E autonóm elektromos vontatótraktort hivatalosan június 7-én mutatták be az Agri Tech Day 23 alkalmával az ILVO telephelyén. A Djust-E a hetekben élte át szűz útját – számol be az eseményről  a Vilt.be hírportál. „Időközben már dolgozott kaszával, kultivátorral és rotációs ekével is. A munka minden esetben a terveknek megfelelően ment” – mondja Simon Cool, az ILVO villamosítási és automatizálási projektért felelős mérnöke. A projektben a Verschueren (Lochristi) gépesítési vállalat és az elektromos működtetőket gyártó Linak is részt vett.

Tanácsi vitát tartott a mesterséges intelligencia témájáról szóló jogszabályjavaslat témájában az Európai Parlament
Tanácsi vitát tartott a mesterséges intelligencia témájáról szóló jogszabályjavaslat témájában az Európai Parlament

Lassabban, robotok: a mesterséges intelligencia szabályozásáról foglalt állást az Európai Parlament

Tanácsi vitát tartott a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályjavaslat témájában az Európai Parlament. Az egészség, a biztonság, az alapvető jogok és a demokrácia védelmében az emberközpontú és megbízható MI-rendszereket kell helyzeti előnybe hozni. Az irány a teljes tilalom a biometrikus megfigyelésre, a gépi érzelemfelismerésre és a prediktív rendészetre. A generatív MI-rendszerek, például a ChatGPT használatakor egyértelműen fel kell tüntetni, hogy az adott tartalmat mesterséges intelligencia állította elő.

A képviselők 2023. június 14-én 499 szavazattal, 28 ellenében és 93 tartózkodás mellett meghatározták, hogy milyen tárgyalási álláspontot képviseljen a Parlament a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályjavaslat tanácsi vitájakor. A szabályozás azt hivatott biztosítani, hogy a mesterséges intelligencia Európán belüli fejlesztése és alkalmazása mindenben megfeleljen az európai alapjogoknak és értékeknek – írta az Európai Unió közleménye.

Aki drón munkába állítását tervezi, kérje ki szakértők véleményét!

Azoknak a gazdálkodóknak, akik drónt szeretnének vásárolni és alkalmazni, jól kell tájékozódniuk. Figyelembe véve a birtokuk méretét, szakvéleményt kell kérniük arról, hogy a drón ténylegesen hogyan fog teljesíteni – mondja Paris Cockinos vezető ausztrál drónszakértő. A szakember tanácsa a drónok váratlan új felhasználási lehetőségeit is elérhető közelségbe hozhatja a gazdálkodók számára.

„Egy tanácsadásnak mindenképpen a folyamat első részének kell lennie. Beszélni valakivel, aki érti a dolgát, ami a drónokat illeti. Nem csak a mezőgazdasági permetezés tekintetében, mert az többnyire többszörös alkalmazásról szól. Új meglátásokon keresztül, mert ez potenciálisan évi százezer dollárt takaríthat meg a gazdáknak” – mondta a drónszakértő.

Jogosítvány nélkül vezetett traktort ittasan Orosházán, elkapták a rendőrök

Ittas járművezetés gyanúja miatt állítottak elő a rendőrök a Békés vármegyei Orosháza város külterületéről egy traktorvezető férfit. Szünetre kényszerül a vezetésben innentől, nem vehet részt a közúti forgalomban a büntetése idején. A vonatkozó szabályozás szerint az, aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Mezőgazdasági vontatót vezetett, amikor igazoltatták, és az alkoholszonda ittasságot jelzett nála. A rendőrök büntetőfeljelentést tettek ellene, és mivel a férfi a jogosítványát sem tartotta magánál, nem tudták a helyszínen elvenni tőle. Ezért a járási hivatalnál kezdeményezik a vezetési jogosultságának szüneteltetését.

A beszerzés során kiemelten oda kell figyelni arra, hogy a jármű motorjával mely motorolaj kompatibilis - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva, 2023, traktorok
A beszerzés során kiemelten oda kell figyelni arra, hogy a jármű motorjával mely motorolaj kompatibilis – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva, 2023, traktorok

Miért különösen fontos a motorolaj a mezőgazdasági munkagépeknek?

A személygépjárművekhez hasonlóan a mezőgazdasági munkagépeknek is szüksége van a motorolaj kenésére. Sőt, mivel utóbbiaknál nagyobb teljesítményről és terhelésről van szó, a különböző adalékoknak is igazodniuk kell az elvárásokhoz. Ma már természetesen található kifejezetten traktoroknak és más nagy munkagépeknek készült motorolaj is a piacon. Anyagunkból kiderül, miben térnek el ezek az adalékok a normál változatoktól.

Működésben és feladatban a mezőgazdasági munkagépeknek készült termékek nem térnek el a normál változatoktól. A cél mindkettő esetben ugyanaz: megvédeni a motor alkatrészeit a súrlódástól, és biztosítani a megfelelő teljesítményt és élettartamot a jármű számára. 

Természetesen a tulajdonságok terén vannak eltérések, mivel teljesen más terhelést kap egy agrárfeladatokra gyártott gép, mint egy kisebb jármű. Egy átlagos személyautó motorjában is rengeteg mozgó alkatrész van, egy hatalmas mezőgazdasági munkagépben pedig még nagyobb berendezés biztosítja a mozgást.

Ezek az alkatrészek folyamatosan mozgásban vannak működés közben, ami alatt egymáshoz érnek és súrlódás alakul ki. A legveszélyesebb jelenség, ami egy ilyen elemet érhet, az a száraz súrlódás. Ennek hatására az alkatrész sokkal gyorsabban használódik el, megrepedhet, néhány esetben el is törhet, ami további károkhoz vezethet. Ennek megakadályozására motorolaj használata szükséges.

Kisebb csúszás és talajtömörödés, több termény: elérhető az eddigi legnagyobb Alliance-gumiabroncs

A Yokohama Off-Highway Tires (YOHT) vezető márkája, az Alliance új méreteket adott ki az Agriflex+ 372 radiál gumiabroncsból traktorok és arató/cséplőgépek számára. Ide tartozik az Alliance által eddig kiadott legnagyobb gumiabroncsméret is. A VF750/75R46 méret a legnagyobb traktorok és gépek számára készült. A VF abroncsok vezető szerepet töltenek be a globális flotációs radiál gumiabroncsok piacán: Az Alliance VF technológia hatékony talajvédelmet, hatékonyságnövekedést és termésnövekedést biztosít. 

A cég közleménye szerint az innovatív technológia kifizetődő, amit az Alliance Agriflex+ 372 vizsgálata a SEGES Innovation 2021-es tudományos szántóföldi kísérletében is megerősített. A helyszíni vizsgálatok eredményei kimutatták az Alliance VF gumiabroncsainak kedvező hatásait a hagyományos gumiabroncsokhoz képest.

A Yokohama Off-Highway Tires eddigi legnagyobb gumiabroncsa tudományosan tesztelt csúcsteljesítményre képes: nagyobb hasznos teher, alacsonyabb talajnyomás és nagyobb terméshozam jellemzi a használatát
A Yokohama Off-Highway Tires eddigi legnagyobb gumiabroncsa tudományosan tesztelt csúcsteljesítményre képes: nagyobb hasznos teher, alacsonyabb talajnyomás és nagyobb terméshozam jellemzi a használatát

Az aratás idején a gépekre és a gépekkel nagyon kell vigyázni

Hazánkban csaknem 1,8 millió hektáron zajlott a nyári aratás, az őszi vetésterületek nagysága átlag feletti a mostani gazdálkodási évben. Mivel országszerte folynak az aratási munkálatok, az átlagosnál jóval nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek és vontatók. A közutakon közlekedőknek nagyobb türelemmel és fokozott figyelemmel kell, hogy vezessenek a balesetek elkerülése érdekében.

Bár sok helyen megdőlt az árpa, a kalászosok és a repce kedvező állapotban voltak a munkálatok kezdetekor. Ezen kultúrák esetében a termés országos mennyisége és átlaghozama az előzetes várakozásokhoz viszonyítva alacsonyabbnak ígérkezik. Nagy István agrárminiszter szerint komolyabb fennakadás nélkül folytak a nyári betakarítási munkálatok.

Mezőgazdasági járművel minden olyan útszakaszon lehet közlekedni, ahol azt KRESZ-tábla nem tiltja. Azonban nem hajthat lassú jármű gyorsforgalmi és emelt sebességű útszakaszon. A mezőgazdasági munkákra használt lassú járművek maximum 25 km/h sebességgel, míg a mezőgazdasági vontatók legfeljebb 40 km/h sebességgel közlekedhetnek. Ahhoz, hogy a közúti közlekedésben részt vegyenek, a járműveknek és a járművezetőknek is meg kell felelniük a KRESZ-ben foglalt feltételeknek. Fontos, hogy minden esetben működjön az összes jelzőfény, azokat sár-, vagy felhajtott ütközésvédő ne takarja. A kombájnok esetében pedig szükséges a vágóasztal leszerelése.

Óriási előnyt hoz a mezőgazdaság és a mesterséges intelligencia kapcsolata

A mezőgazdaság és a mesterséges intelligencia kapcsolata volt a téma a MATE hallgatói workshopján. A mesterséges intelligencia (MI) számos területen játszik komoly szerepet az agráriumban, mint például a termelési előrejelzések, a precíziós mezőgazdaság, a kártevők és a betegségek felismerése, az adatfeldolgozás és a döntéstámogatás. A „Mesterséges intelligencia a fenntartható agráriumért” workshop fontos témákat érintett.

A bevezetőben írt néhány példa az agrárszektorban való alkalmazásra, viszont még végtelen mennyiségű kiaknázatlan lehetőséget rejt magában a technológia, hiszen folyamatosan fejlődik. Új lehetőségek nyílnak meg a mezőgazdaságban való felhasználásra a hatékonyság és a fenntarthatóság javítása érdekében. Erre a lehetőségre és szükségességre hívta fel a hallgatók figyelmét a MATE Innovációs Központja a „Mesterséges intelligencia a fenntartható agráriumért” elnevezésű workshoppal.

Traktorral érkezett a menyasszony az esküvőre

Kathryn McKay egy farmon nőtt fel, és ezt valamiképpen szerette volan érzékeltetni a ceremónián is, ezért egy Massey Ferguson 135 traktorral érkezett az esküvőre, amit az apja vezetett.

Egy menyasszony nagy meglepetést okozott a násznépnek azzal, hogy traktorral érkezett a templomba. A 33 éves Kathryn McKay egy Massey Ferguson 135-ös platóján jelent meg, amelyet Henry McKay (66), a farmer apuka vezetett. A szokatlan esküvői járművet vidéki családi háttere miatt választotta.

Kathryn, aki egyébként köztisztviselő, azt mondta, hogy “egész úton nevetett”, mielőtt hozzáment a 34 éves Kevin Lagan építőmunkáshoz. A pár egy templomban kötött házasságot szülővárosukban, a Co Antrim állami Carnlough-ban, Észak-Írországban.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum célja a hazai kulturális örökség részét képező mezőgazdasági technikatörténeti értékek ápolása - Fotó: Magro.hu, CSZS, Gödöllő, 2023
A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum célja a hazai kulturális örökség részét képező mezőgazdasági technikatörténeti értékek ápolása – Fotó: Magro.hu, CSZS, Gödöllő, 2023

Működő agrártörténelem képekben a Gépmúzeumban, Gödöllőn

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum célja a hazai kulturális örökség részét képező mezőgazdasági technikatörténeti értékek ápolása. A restaurált mezőgazdasági eszközöket és működőképes technikatörténeti kuriózumokat bemutató 6000 m2-es alapterületen a Szakmúzeum feldolgozza a mezőgazdasági termelés fejlődésének teljes technikatörténetét. A kollekció a talajművelés, a vetés, a tápanyag visszapótlás, a növényvédelem, az öntözés, az aratás-cséplés, az aprítás, az őrlés fejlődéstörténetét, eszközeit és gépeit mutatja be többségében eredeti muzeális értékekkel. 

Az 1987-ben alapított Szakmúzeum több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az intézmény bemutatkozásában külön kiemelik a mezőgazdasági erőgépek, gőzgépek, motorok, magajárók és traktorok gyűjteményét. A több mint kétezres kollekció legtöbb darabja működőképes.

Tűzesetek ellen védi a magyar fejlesztésű készülék a kombájnokat és a traktorokat

Minden évben több 100 milliós károkat okoz egy apró műszaki hiba, amiből kombájn- vagy traktortűz keletkezik. A klímaváltozással érkező hőségnapok forrósága vagy a szántón működő gépekre rakódó növényi maradványok begyulladása kiemelt kockázatot jelent a gazdálkodók számára. Egy forradalmi magyar fejlesztés segít megelőzni a nagyobb bajt. Használat közben egy pillanat alatt lehet váltani vízzel vagy habbal való oltás között, ami az oltóberendezés hatásfokát jelentősen növeli.

A forró alkatrészek közé szoruló növényi maradványok, a napégette tarlóra hulló szikrák vagy lecsepegő olajfoltok könnyen lángba boríthatják a gépet. Sőt, a szántó is kigyulladhat. Amennyiben pedig ilyenkor a segítség messze van, vagy az útviszonyok miatt nehézkes a baleset helyszínének megközelítése, egész táblák, gépek és gépkapcsolatok válhatnak a lángok áldozatává – írták.

A használat közben egy pillanat alatt lehet váltani vízzel vagy habbal való oltás között, ami az oltóberendezés hatásfokát jelentősen növeli - Fotó: FF
A használat közben egy pillanat alatt lehet váltani vízzel vagy habbal való oltás között, ami az oltóberendezés hatásfokát jelentősen növeli – Fotó: FF

Ezt előzheti meg egy magyar fejlesztés használata. Széplaki Tamás peresztegi agrárvállalkozó maga is közelről ismeri a gépi tüzek jelentette veszélyt, ezért 12 éve megkezdte a ma már Fields Fireman néven ismert szántóföldi tűzoltó-berendezés kifejlesztését. A traktor elejére kapcsolható készülék 28-30 százalékos hidraulika-kapacitással üzemeltethető, különböző nyomáskapacitástól függően 15-20 percig képes oltani vízzel vagy habbal. A már két éve sorozatban gyártott berendezés megkapta a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet engedélyét, itthon viszont mégis szerényebb iránta az érdeklődés, mint nyugati és más kelet-európai országokban.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban i...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...