Traktoros bűnözés, új John Deere kombájn és gépes fejlesztések – itt az októberi hírösszefoglaló

Emlékezetes gépes híreket hozott a 2021-es év szeptembere: lebukott egy Heves megyei bűnszervezet, amely traktoros csalásokat követett el, Vas megyében pedig egy vezetéstől eltiltott traktortolvajt fogtak meg a rendőrök. Több hírünk is szólt a John Deere gépek fejlesztéseiről, valamint egy helyszíni kombájnriport mellett a román gazdák traktorválasztásáról és a zöld-sárga gépgyártó agrártechnológiai újdonságainak is jutott hely. Nem maradhatott ki, hogy sok büntetést kellett kiszabni a permetezőgépek ellenőrző állomásain, így lett teljes az októberi mezőgazdasági gépek témájú hírösszefoglaló.

Traktoros csalók: vádat emeltek egy Heves megyei bűnszervezettel szemben

Vádat emeltek egy csaló bűnszervezet tagjaival szemben, akik 60 embert csaptak be és több 10 millió forint kárt okoztak – közölte a Heves megyei főügyész. A vádlottak megtévesztő internetes hirdetésekkel csapták be a leginkább a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgozó sértetteket. Álnéven munkagépeket kínáltak eladásra. A vásárlókkal olyan bankszámlákra utaltatták a pénzt, amelyek tulajdonosai nehéz anyagi körülmények között élő “strómanok” voltak – tudatta Szalóki Zoltán. Az ügyben 13 embert vádolnak nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt. A vádirat alapján a vádlottak közel 75 millió forint kárt okoztak a hatvan sértettnek. A bűnszervezet vezetői a pénzből többek között luxus terepjárókat és ékszereket vásároltak.

Vádat emeltek a traktoros csalók ellen - Fotó: Adam's Photovision, Derekegyház, illusztráció
Vádat emeltek a traktoros csalók ellen – Fotó: Adam’s Photovision, Derekegyház, illusztráció

Vezetői engedély nélkül, lopott traktorral közlekedett el egy Vas megyei fiatal

Telefonon érkezett bejelentés a Rendőrséghez 2021. augusztus 23-án, a reggeli órákban, mely szerint Oszkó belterületén egy ingatlan udvaráról egy traktort eltulajdonítottak. A járőrök nem sokkal a bejelentést követően, az Oszkó és Pácsony közötti útszakaszon megállították a gépjárművet, amelyet egy 29 éves férfi vezetett. Az intézkedés során a rendőrök megállapították, hogy a gépkocsivezető a traktort a tulajdonos engedélye és beleegyezése nélkül vitte el. A sofőr vezetői engedéllyel sem rendelkezett, mivel őt a Nyíregyházi Járásbíróság a járművezetéstől már korábban eltiltotta. A vasvári rendőrök a személyt előállították és vele szemben – őrizetbe vétele mellett – jármű önkényes elvétele bűntett, valamint járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. A 29 éves férfival szemben több bűncselekmény miatt is eljárás indult a Vasvári Rendőrkapitányságon.

Önállóan felügyeli a szóját és a gyapotot a brazil robot

A brazíliai Rio de Janeiro PUC kutatócsoportja olyan mezőgazdasági robotot mutatott be, amely a növények növekedési és csírázási teljesítményének feltérképezésére, valamint a kártevők azonosítására szolgál a szója- és gyapotültetvényeken. Az új prototípus mesterséges intelligenciát (AI) használ a növények megfigyelésére, képes a növények és a gyomok megkülönböztetésére, valamint a sorok közötti önálló mozgásra. A robot több hónapos munka után tavaly áprilisban került terepi tesztelésre.

Mezőkövesden mutatkozott be az új John Deere X9 kombájn

Sajtónapon mutatták be a KITE Zrt. szakemberei a John Deere legújabb típusú arató/cséplőgépét. Az X9 kombájn a nagyobb táblaméretek, az időjárás kiszámíthatatlanságából adódó kisebb betakarítási időablakok, valamint a képzett munkaerő hiányának kihívásaira válaszol. A mezőgazdasági gépgyártók minden eddiginél nagyobb kapacitású gépek elkészítésére törekednek, amelyek megoldást nyújtanak a modern mezőgazdaság problémáira. A Magro.hu is részt vett a mezőkövesdi programon.

A hatalmas John Deere X9 kombájn Mezőkövesden
A hatalmas John Deere X9 kombájn Mezőkövesden

Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye határán, Matyóföld fővárosában, Mezőkövesden gyűlt össze a hazai agrársajtó annak érdekében, hogy megnézze a John Deere minden idők eddigi legnagyobb betakarító kapacitásával rendelkező kombájnját, ami új lépcsőfokot jelent a betakarításban. Egy ekkora kombájn hatékony használatához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű anyagáram bejuttatása a gépbe, ami új vágóasztaltípusok fejlesztését tette szükségessé. Ezek a a HD (Hinged Draper) csuklósvázú hevederes vágóasztal-család tagjai.

A John Deere X9 bevetésen, aratáskor

Inkább a John Deere, a Case és a New Holland gépeit veszik a román traktorok helyett a gazdák

Három évtizeddel a rendszerváltás után a traktorok száma még mindig nem éri el a dupláját az 1990-es értéknek. A piacgazdaság első évében 127 ezer traktort tartottak számon, 2020 végén pedig 232 654 volt belőlük. Tavaly 11 ezer traktort vásároltak a hazai gazdák, több mint háromnegyed részük használt volt a román Országos Statisztikai Intézet (INS) szerint. A géppark növekedése elsősorban az uniós forrásoknak köszönhető, s főleg a gabonatermesztők és a napraforgóval foglalkozó gazdák vásárolják meg ezeket.  A kolozsvári Maszol portál számolt be róla, hogy Romániában jelenleg két traktorgyártó van: a craiovai TAM és a szászrégeni IRUM. Ez utóbbi Tagro márkanévvel gyárt a közepes méretű gazdaságoknak szánt traktorokat. Ezek saját fejlesztésűek, 2021-ben körülbelül 500 készül belőlük.

Több, mint 10 milliós bírság, eljárások és eltiltások a permetezőgépek időszakos műszaki felülvizsgálatán

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2021 májusában megkezdte a permetezőgépek időszakos műszaki felülvizsgálatát végző állomások célzott ellenőrzését. A jogszabályok és a szabványok betartását július végéig 9 felülvizsgáló állomáson vizsgálták meg. Köztük elsősorban azokat, amelyek több mint 500 permetezőgép műszaki felülvizsgálatát végezték el. A Nébih szakemberei 7 állomás esetében – változóan súlyos jogsértések miatt – hatósági eljárást indítottak, közülük a 3 legsúlyosabb jogsértőt eltiltották a felülvizsgálati tevékenység gyakorlásától. A kiszabott növényvédelmi bírság összességében meghaladja a 10,5 millió forintot.

Több, mint 10 milliós bírság, eljárások és eltiltások a permetezőgépek időszakos műszaki felülvizsgálatán - Fotó: Magro.hu, CSZS, Pápa
Több, mint 10 milliós bírság, eljárások és eltiltások a permetezőgépek időszakos műszaki felülvizsgálatán – Fotó: Magro.hu, CSZS, Pápa

A hatóság az ellenőrzések során mindössze két érintettnél talált mindent rendben. Három felülvizsgáló állomás esetében olyan súlyos hibákat és hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei, amelyek miatt – növényvédelmi bírság kiszabása mellett – az érintett szervezeteket törölték a felülvizsgálatra jogosultak nyilvántartásából. Az érintett állomások a jövőben nem folytathatják tevékenységüket, sőt bizonyos esetekben a Nébih büntető feljelentést is tehet.

A munkaquad minden gazdálkodónak nagy segítség lehet

A munkaquadok hazai mezőgazdasági elterjesztését tűzte ki maga elé célul az Odisys. Az általuk forgalmazott GOES márka eddigi fogadtatása kedvező a magyar gazdálkodók körében, hiszen a sokoldalú és megbízható eszköz határszemlére, mintavételezésre, zöldségkertészetben vagy állattartó telepken is használható, csakúgy, mint vadászatra, halászatra, horgászatra vagy erdészeti munkákra. Hernek Zoltán, a cég ügyvezető-tulajdonosa ismertette a jáműkategóriát: a quad egy olyan összkerékhajtású, négykerekű, többcélú jármű, ami közúti közlekedésben is használható és egyéb terepviszonyok leküzdésére is alkalmas, sőt munkagép vontatására is képes. Ez a munkagép lehet aktív hajtott eszköz, például, szárzúzó, mulcsozó vagy fűkasza, de passzív eszköz is, egy tárcsa, kombinátor vagy akár hótoló.

Mivel egy munkaquad TLT kihajtással nem rendelkezik, így az aktív hajtott eszköznek saját, 8-20 LE teljesítményű robbanómotorja kell legyen.

A tárcsák, kombinátorok szélessége – mivel átlagosan 30 LE áll rendelkezésre a munkaquadok motorizációtól függően – 1.5-2,5 méter közötti lehet. Egy munkaquad egy kis traktor vontatási teljesítményét biztosítja. (x)

Új csapattal és új célokért dolgozik az OROS

Sok az újdonság a Linamar Hungary Zrt. OROS Divíziójánál. Átszervezték a kereskedelmi csapatukat, bővítették a viszonteladóik körét és intenzívebbé tették a partnerkapcsolataikat, amit a megújult, zökkenőmentes alkatrészutánpótlást biztosító webshopjuk is támogat. Jelentősen átszervezték az eddigi kereskedelmi részlegüket. Az idei szezonban az OROS teljesen új kereskedelmi csapattal képviselteti magát a kiállításokon és ártárgyalásokon. Az új kereskedelmi vezető, Pásztor Andor koordinálja a sales csapat munkáját. Ezeken túl a napraforgó adapterek területén több újdonságot is tartogatnak a következő szezonra. Mindezekről Szabó Zoltán területi képviselővel beszélgettünk. (x)

Élen a fejlesztésben: komoly pénz és remek jövő a John Deere agrártechnológiai újdonságaiban

A Global Market Insights előrejelzése alapján a 2018-ban 4 milliárd dolláros precíziós mezőgazdasági piac éves átlagos 15 százalékos növekedéssel 2025-re meg fogja haladni a 12 milliárd dollárt is. A mezőgazdaság a történelem során mindig kiemelten fontos volt és ez most is így van: 2018-ban a globális bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékát adta az agrárium.

Az emberiség élelemmel való ellátása és a környezetre gyakorolt negatív hatások csökkentése a legfontosabb feladatok közé tartozik, amit az mezőgazdasági szakembereknek meg kell oldaniuk a következő években.

A Föld lakossága dinamikusan közelíti a 8 milliárd főt, az ENSZ tanulmánya szerint 2050-re több, mint 9 milliárdan élnek majd a bolygón, a századfordulón pedig ez a szám meghaladhatja a 11 milliárdot. Az éghajlatváltozás és a mezőgazdaság szoros kölcsönhatásban áll egymással és a jelenlegi statisztikák nem túl kedvező jövőképet vázolnak. A mezőgazdaság, az erdészet és a földhasználat együttesen az üvegházhatású gázok kibocsátásának körülbelül 25 százalékáért felel. A globális felmelegedés pedig negatívan hat vissza a csökkenő termőföldeken, terméshozamokon keresztül. Így várhatóan a jelenleginél több embert kell élelemmel ellátni kisebb megmunkálható földterületen.

Az „év magyar mezőgépe” díjjal jutalmazták a növénytáplálás új hazai eszközét

Idén a Bábolnai Gazdanapok nyitónapján ünnepélyes keretek között, immár kilencedik alkalommal adták át „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat. Ezt a kitüntetést a hazai mezőgazdaságigép-gyártók termékfejlesztési eredményeinek szakmai és erkölcsi elismerésére, az innovációs tevékenységük ösztönzésére, valamint a korszerű magyar gyártmányok iránti vevői bizalom növelésé céljából alapította 2012-ben a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a mezőgazdasági szaklapokat kiadó Magyar Mezőgazdaság Kft. A szakmai zsűri munkájában az egyetemek, a gyakorlati élet és a szaksajtó ismert képviselői közül dr. Hajdú József c. egyetemi docens, dr. Kelemen Zsolt szakértő, dr. Bense László, a MATE Műszaki Intézet docense, Hatala László és Farkas Imre szakírók, Antos Gábor, a GTE Mezőgépipari Szakosztály társelnöke és dr. Jóri J. István, a BME professzor emeritusa – mint a zsűri elnöke – vett részt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...