Önállóan felügyeli a szóját és a gyapotot a brazil robot

A brazíliai Rio de Janeiró-i PUC kutatócsoportja olyan mezőgazdasági robotot mutatott be, amely a növények növekedési és csírázási teljesítményének feltérképezésére, valamint a kártevők azonosítására szolgál a szója- és gyapotültetvényeken.

Az új prototípus mesterséges intelligenciát (AI) használ a növények megfigyelésére, képes a növények és a gyomok megkülönböztetésére, valamint a sorok közötti önálló mozgásra. A robot több hónapos munka után tavaly áprilisban került terepi tesztelésre.

A robot a különböző fertőzésfajtákat is osztályozza. Így a gyomirtó szerek használata magabiztosabbá és olcsóbbá válik
A robot a különböző fertőzésfajtákat is osztályozza. Így a gyomirtó szerek használata magabiztosabbá és olcsóbbá válik (Fotó: Pixabay)

A Villamosmérnöki Tanszék professzorai a Solinftec start-up céggel és az Embrapával (Brazil Mezőgazdasági Kutatóintézet) partnerségben végezték a projektet.

Kamerák és GPS

A szerkezetébe épített kamerával a mezőgazdasági robot megkülönbözteti a szóját vagy a gyapotot a környező növényzettől, emellett a különböző fertőzésfajtákat is osztályozza. Így a gyomirtó szerek használata magabiztosabbá és olcsóbbá válik.

A hatékony teljesítmény érdekében a robot vizuális és georeferált információkat kap a termőföldekről, és kiszámítja a területen végzett összes mozgását. Ezt a kamerák és a GPS kombinált rendszere teszi lehetővé.

A robotnak nincs szüksége szakemberekre a szántóföldi működéshez, és könnyű szerkezete miatt védi a talajt is, elkerülve a tömörödést.

Diákokból és professzorokból áll a csapat

A kutatócsoportban három doktorandusz, öt mesterszakos hallgató és két egyetemi hallgató dolgozik, a munkát Karla Figueiredo, Marley Vellasco és Wouter Caarls professzorok koordinálják, valamint Antonio Leite professzor, volt DEE-s, jelenleg norvégiai professzor.

Ez az egyik első brazil robot a mezőgazdasági tevékenységekhez. Korábban az Embrapa Instrumentation megépítette a Mirã 1-et és a Mirã 2-t, amelyek a Libs lézerrel végeznek termőtalaj-elemzést, amely ugyanaz a lézer, amelyet a Nasa a Mars-expedíciókhoz használ.

(Forrás: www.futurefarming.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Zsákutca a magyar növénytermesztésben Az 1900-as évek elején még a magyar országgyűlés vezetése is arról álmodozott, hogy egyszer majd magyar pamutból fognak készülni a hazánk polgárai ált...
Kezdhetünk félni: egy robot, ami önmaga mindent me... A robotok egyre nagyobb segítséget jelentenek a mezőgazdaságban, legyen szó nagyüzemi körülményekről, vagy éppen konyhakertről. Nem olcsó egy ilyen re...
Robotra bízzák az eperszedést az angolok Az eperszedés egy erősen élőmunka-igényes feladat volt, egészen eddig. Angol tudósok ugyanis létrehoztak egy robotot, amely teljesen önállóan képes le...
Robot szedi az almát egy óriási új-zélandi ültetvé... Az almaszedő robot idén márciusban kezdte a gyümölcsösben az alma betakarítását. A szigetország egyik legnagyobb élelmiszergyártója, a T&G Global...
Szokatlan termeléssel nőnek a növények a pontgazdá... A Campus Almkerk egy olyan különleges hely Hollandiában, ahol pixeles, más néven pontgazdálkodás folyik. Minden megművelt egység pontosan 100 négyzet...
Új-Zélandon robotkutya tereli a nyájat A Rocos és a Boston Dynamics együttműködésével napvilágot látott egy olyan robot, amely képes helyettesíteni a juhászok kisegítő munkatársait: a kuty...