Vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a hazai fűszerpaprika-termelők fémzárolt vetőmag költségeik részbeni kompenzálására. A mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatás összegét az ügyfél és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás(ok) részére rendelkezésre álló szabad csekély összegű támogatási keret figyelembevételével határozzák meg. A vészhelyzeti szabályozások miatt a kérelem és mellékéletei elektronikus úton is benyújthatók.

Megjelent a Magyar Államkincstár 32/2020. (IV.28.) számú közleménye a fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásának igénybevételéhez szükséges 2020. évi nyomtatványok rendszeresítéséről - írta a NAK. A vonatkozó 37/2014. (IV. 4.) VM rendelet alapján a fűszerpaprika-termelő vissza nem térítendő támogatást igényelhet a minőségi fűszerpaprika termelése céljából vásárolt fémzárolt vetőmag költségeinek részbeni kompenzálására. A támogatás igénybevétele előtt érdemes ellenőrizni az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerbe felvitt adatokat, és megtenni az esetleges változás-bejelentési kötelezettségeket. Erre vonatkozóan a 103/2016. (XII.22.) számú MVH közlemény rendelkezései az irányadók.

Támogatást igényelhetnek a vetőmagra a hazai fűszerpaprika termesztők - képünk illusztráció

A rendelet alapján az a fűszerpaprika-termelő vehet igénybe támogatást, aki a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában:

  • a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény (támogatási törvény) szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett, vagy legkésőbb a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg kérelmezi nyilvántartásba vételét a támogatási törvény alapján vezetett Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben,
  • nem áll felszámolási, végelszámolási eljárás, csődeljárás alatt, és
  • megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltétel követelményeinek.
  • a támogatási időszakban (2019. október 20-a és 2020. április 30-a között) vásárolt vagy termeltetőtől, termelői csoporttól átvett fémzárolt vetőmagot teljes egészében saját használatában lévő földterületen fűszerpaprika termesztése céljából felhasználta,
  • az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 11/A. §-ának rendelkezése értelmében nyilatkozatot tesz arra vonatkozóan, hogy mely egyéb vállalkozással/vállalkozásokkal tekinthető egy és ugyanazon vállalkozásnak.

Májustól augusztus 5-ig lehet beadni a kérelmet

A támogatási kérelmet a 32/2020. (IV.28.) közlemény 1. számú melléklete szerinti, N0845 számú „Fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű támogatása - Támogatási kérelem” elnevezésű nyomtatványon 2020. május 1. – 2020. augusztus 5. közötti időszakban lehet benyújtani postai, vagy elektronikus úton. Postai beadás esetén a Kincstár Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztályához postai úton az alábbi címre kell benyújtani: Magyar Államkincstár, Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztálya, 1476, Budapest, Pf. 407. Fontos! Amennyiben a borítékon a postai feladás dátuma korábbi, mint 2020. május 1., vagy későbbi, mint 2020. augusztus 5., úgy a támogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja.

A vészhelyzeti szabályozásokra való tekintettel a kérelem és mellékéletei elektronikus úton a Magyar Államkincstár honlapján (www.mvh.allamkincstar.gov.hu) elérhető felületen is benyújthatók az Elektronikus ügyintézés / Alkalmazás megnyitása menüpontban – ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően – az Elektronikus kérelemkezelés / Általános űrlap benyújtása menüponton belül. Az elektronikus benyújtásra vonatkozó részletes tájékoztatás a www.mvh.allamkincstar.gov.hu / Támogatások / Nemzeti támogatások / Mezőgazdasági de minimis / Fűszerpaprika csekély összegű támogatás / Tájékoztatók menüpontnál elhelyezett Felhasználói Kézikönyv és Kitöltési Útmutató dokumentumokban található.

Az N0845 számú támogatási kérelemhez csatolni kell:

  • a) a saját nevére kiállított számlával rendelkező fűszerpaprika-termelőnek:
    aa) a támogatási időszakban vásárolt fémzárolt vetőmagról a fűszerpaprika-termelő nevére kiállított számla másolatát, és
    ab) a fémzárolt vetőmag címkéjének vagy a minősítését igazoló bizonyítványnak a másolatát,
  • b) a termeltető vagy termelői csoport nevére kiállított számlával rendelkező fűszerpaprikatermelőnek:
    ba) a támogatási időszakban vásárolt fémzárolt vetőmagról a termeltető vagy termelői csoport nevére kiállított számla másolatát,
    bb) a fémzárolt vetőmag címkéjének vagy a minősítését igazoló bizonyítványnak a
    másolatát,
    bc) a termeltetővel vagy termelői csoporttal kötött szerződés másolatát, és
    bd) a termeltető vagy termelői csoport által a fűszerpaprika-termelő részére átadott fémzárolt vetőmag mennyiségét és nettó árát, valamint a származás megjelölését tartalmazó, a termeltető vagy a termelői csoport által kiállított dokumentumot.

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás