A kanadai Manitobai Egyetem és a hollandiai Leideni Egyetem Orvosi Központjának tudósai nemrég jelentették be, hogy fontos felfedezést tettek a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája  (PRRS) vírusával kapcsolatban, amely lehetővé teszi jobb vakcinák létrehozását. Dr. Brian Mark (a Manitobai Egyetem természettudományi karának dékánja) és Dr. Marjolein Kikkert (a leideni virológia docense) a vírus által termelt, a sertés immunitását elnyomó és súlyos megbetegedésekhez vezető fehérje tanulmányozása során tették a felfedezést.

A PRRS betegség lefolyásában nemcsak a gazdafehérjék sokasága vesz részt aktívan (Fotó: Pixabay)

A tudósok megjegyezték, hogy e fehérje szerkezetének megváltoztatása lehetővé teszi a vírus módosított törzseinek létrehozását, amelyek viszont új vakcinák alapját képezhetik.

„Amit feltártunk, az a vírus biológiájának egy egyedülálló témája” – mondta Brian Mark egy helyi médiumnak. „A vizsgálatainkból nyert információk révén megismerhető, hogy ezek a víruscsaládok hogyan működnek biológiailag összességében, hozzájárulhatnak az összes olyan vírus elleni vakcinákhoz, amelyek az adott családon belül vannak.”

Fehérjék és DNS

A Frontiers in Immunology című folyóiratban megjelent új tanulmányban egy kínai tudóscsoport megjegyzi, hogy a PRRS betegség lefolyásában nemcsak a gazdafehérjék sokasága vesz részt aktívan a vírusfehérjékkel való bonyolult kölcsönhatásokban, „hanem a mikroRNS-ek (miRNS-ek) is kulcsfontosságú szerepet játszanak a PRRSv fertőzésre adott gazdaválaszban”.

„Ha a PRRSv-gazda kölcsönhatást fehérjeszinten a kórokozók és a gazdasejtek közötti csata frontvonalaként fogjuk fel, akkor az RNS-szintű harcuk a rejtett frontvonalhoz hasonlít”.

Mark és Kikkert felfedezése egy újabb példa arra, amit ezek a kínai tudósok úgy jellemeznek, hogy „az elmúlt években jelentős előrelépések történtek a PRRSv-fertőzés patogenezisének és a gazdaszervezet válaszának megértése felé”.

A vakcina kifejlesztése

A PRRS elleni vakcinák az elmúlt évtized nagy részében már léteztek. Egyes üzleti elemző cégek a PRRS-vakcinák globális piacát 2023-ban 342 millió dollárra becsülik, 2030-ra pedig 677 millió dolláros piacot prognosztizálnak.

Egy nepáli, kínai és brit kutatócsoport által a PRRSv-ről készített vadonatúj genetikai tanulmányban a tudósok megjegyzik, hogy a vakcina hatékonyságának növelésében és a diagnosztikai vizsgálatok javításában fontos eszköz a vírus világszerte keringő formáinak megfigyelése és genotipizálása.

Kifejtik, hogy „a PRRSv ellenőrzése... nagy kihívást jelent a vírus nagyfokú genetikai változékonysága miatt”.

Kiirtás és genetika

További PRRS-hírek: a chilei kormány nemrég jelentette be, hogy az ország mentes a betegségtől. Ez a sokoldalú felszámolási erőfeszítés 9 hosszú évet vett igénybe.

A PRRS-nek ellenálló génkezelt sertések piacra dobása terén is folytatódik az előrelépés.

(Forrás: pigprogress.net

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás