A kanadai Manitobai Egyetem és a hollandiai Leideni Egyetem Orvosi Központjának tudósai nemrég jelentették be, hogy fontos felfedezést tettek a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája  (PRRS) vírusával kapcsolatban, amely lehetővé teszi jobb vakcinák létrehozását. Dr. Brian Mark (a Manitobai Egyetem természettudományi karának dékánja) és Dr. Marjolein Kikkert (a leideni virológia docense) a vírus által termelt, a sertés immunitását elnyomó és súlyos megbetegedésekhez vezető fehérje tanulmányozása során tették a felfedezést.

A PRRS betegség lefolyásában nemcsak a gazdafehérjék sokasága vesz részt aktívan (Fotó: Pixabay)

A tudósok megjegyezték, hogy e fehérje szerkezetének megváltoztatása lehetővé teszi a vírus módosított törzseinek létrehozását, amelyek viszont új vakcinák alapját képezhetik.

„Amit feltártunk, az a vírus biológiájának egy egyedülálló témája” – mondta Brian Mark egy helyi médiumnak. „A vizsgálatainkból nyert információk révén megismerhető, hogy ezek a víruscsaládok hogyan működnek biológiailag összességében, hozzájárulhatnak az összes olyan vírus elleni vakcinákhoz, amelyek az adott családon belül vannak.”

Fehérjék és DNS

A Frontiers in Immunology című folyóiratban megjelent új tanulmányban egy kínai tudóscsoport megjegyzi, hogy a PRRS betegség lefolyásában nemcsak a gazdafehérjék sokasága vesz részt aktívan a vírusfehérjékkel való bonyolult kölcsönhatásokban, „hanem a mikroRNS-ek (miRNS-ek) is kulcsfontosságú szerepet játszanak a PRRSv fertőzésre adott gazdaválaszban”.

„Ha a PRRSv-gazda kölcsönhatást fehérjeszinten a kórokozók és a gazdasejtek közötti csata frontvonalaként fogjuk fel, akkor az RNS-szintű harcuk a rejtett frontvonalhoz hasonlít”.

Mark és Kikkert felfedezése egy újabb példa arra, amit ezek a kínai tudósok úgy jellemeznek, hogy „az elmúlt években jelentős előrelépések történtek a PRRSv-fertőzés patogenezisének és a gazdaszervezet válaszának megértése felé”.

A vakcina kifejlesztése

A PRRS elleni vakcinák az elmúlt évtized nagy részében már léteztek. Egyes üzleti elemző cégek a PRRS-vakcinák globális piacát 2023-ban 342 millió dollárra becsülik, 2030-ra pedig 677 millió dolláros piacot prognosztizálnak.

Egy nepáli, kínai és brit kutatócsoport által a PRRSv-ről készített vadonatúj genetikai tanulmányban a tudósok megjegyzik, hogy a vakcina hatékonyságának növelésében és a diagnosztikai vizsgálatok javításában fontos eszköz a vírus világszerte keringő formáinak megfigyelése és genotipizálása.

Kifejtik, hogy „a PRRSv ellenőrzése... nagy kihívást jelent a vírus nagyfokú genetikai változékonysága miatt”.

Kiirtás és genetika

További PRRS-hírek: a chilei kormány nemrég jelentette be, hogy az ország mentes a betegségtől. Ez a sokoldalú felszámolási erőfeszítés 9 hosszú évet vett igénybe.

A PRRS-nek ellenálló génkezelt sertések piacra dobása terén is folytatódik az előrelépés.

(Forrás: pigprogress.net

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás