A Vidékfejlesztési Program pályázatán nyert állami és európai uniós forrású támogatásnak köszönhetően mintegy 6 milliárd 640 millió forintból épített két új sertéstelepet a Nagisz Csoport. Az ünnepélyes átadón Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: ma már a mezőgazdaságban is jelen van a digitalizáció. A leginnovatívabb iparág az élelmiszeripar, hiszen itt változik a leggyorsabban a technológia és a termékportfólió. Az OTP Csoport közvetett irányítása alá tartozó Nagisz csoport Hajdúszoboszlón és Nádudvaron fejlesztett hatalmasat.

Azt gondolom, hogy azok a mezőgazdasági termelők tudnak tartósan sikeresek lenni, akik megfelelnek a mai kor hatékonysági követelményeinek, továbbá az államjóléti és élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Ezek pedig ilyen beruházásokat igényelnek – hangsúlyozta köszöntőjében Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Haon beszámolója szerint. Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Alap 2020. október 20-án sikeresen zárta a tranzakciót, amelynek révén 97,91 százalékos közvetett irányítást szerzett a Nagisz Csoport fölött - írták. 

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója (jobbról a második) a nádudvari sertéstelep átadóján

Az állattenyésztés modern megoldásai segítik a két sertéstelep működését

Eddig ez egy lenézett iparág volt, azonban ma már a mezőgazdaságban is jelen van a digitalizáció. Kevesen hiszik el, de a leginnovatívabb iparág az élelmiszeripar, hiszen itt változik a leggyorsabban a technológia és a termékportfólió – emelte ki a bankelnök.

A mi ágazatunk az, amelyik már megkapta az európai uniós forrásokat. Az előző finanszírozási ciklusban 468 milliárd forint támogatás volt az élelmiszeriparra, a következőben pedig 750 milliárd forint áll majd rendelkezésre – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: az élelmiszeripar éves szinten 4 ezer milliárd forintos ágazat 33 szakágazattal és 4 ezer vállalkozással Magyarországon.

https://www.youtube.com/watch?v=KrzRUSzBTts
Nagisz beruházások Hajdú-Bihar vármegyében

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki beruházásokért a térség valamennyi lakosának nevében. – Nagyon nagy lépések ezek, hiszen egészen elképesztő változások történnek az agráriumban, melyek előre visznek bennünket. Kívánom, hogy ezek a fejlesztések folytatódjanak, hisz itt olyan értékek vannak, mint a termőföld, a mezőgazdaság, az állattenyésztés és az ezekhez kapcsolódó tudás – fogalmazott. 

A két sertéstelep adatai

A hajdúszoboszlói telep bővítésére 3 milliárd 400 millió forintot fordított a Hage Zrt., melyből 923 millió 571 ezer forint volt a támogatás. Itt az ország egyik legnagyobb férőhellyel rendelkező, mintegy 10 ezer négyzetméter alapterületű sertéstelepet építettek, melyben 3 ezer 640 utónevelő és 8 ezer 640 hízlalda férőhelyet alakítottak ki. A most átadott telep a mai kornak megfelelő technológiával készült: egyebek mellett automatizált szellőztetési és takarmánybehordó rendszerrel, valamint napelemekkel is felszerelt.

A nádudvari Büte telephelyen kialakított épület kicsivel több mint 8800 négyzetméter alapterületű. Erre összesen 3 milliárd 240 millió forintot fordított a Nagisz, melyből megközelítőleg 1 milliárd 300 millió forint volt a támogatás. A szintén modern technológiai kialakítású épületben egyebek mellett 6 fiaztató termet, 3 kocaszállást, valamint 1 egyedi kocaszállást, 1 koca-süldő szállást és 2 csoportos tenyészkoca-süldőszállást is kialakítottak. Az új telep évente 1500 koca tartására és 50 ezer választott malac előállítására alkalmas - írták.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás