Cikkünkből kiderül, hogy mennyi sertéshúst állítanak elő az Európai Unió területén, illetve hogy Magyarországon hogyan alakul a sertéshús-export és import, valamint hogyan alakulnak az árak idén és jövőre.

Európai export és import

Az előrejelzések szerint nem változik az EU sertéshústermelése sem idén, sem pedig 2015-ben. Mindkét évben körülbelül 22,4 millió tonnás előállításra lehet számítani. A sertéshúsexport 2014-ben 2,15 millió tonnára csökkent, míg 2015-ben 2,2 millió tonnára ugorhat fel. Az export csaknem fele Kínába, Hongkongba és Japánba kerül. Oroszországba az embargós intézkedések miatt 89 százalékkal kevesebb sertéshús került exportálásra, mint egy évvel ezelőtt, míg a Fülöp-szigetekre és a Koreai Köztársaságba 90 százalékkal nőtt a kivitel. Sertéshúsimport szempontjából a behozatal fele Svájcból érkezett az unió területére.

EU-s árak

Az ,,E” kereskedelmi osztályba sorolt sertés ára 1,44 euró/kg hasított hideg súly volt 2014 októberében, ami 21 százalékkal kevesebb, mint a 2013-as ugyanezen időszakban nyilvántartott ár.

21 százalékkal olcsóbb a sertéshús idén a tavalyi árhoz képest
 

Az unióban meghatározó vágóhidak és vállalatok árai az utóbbi időszakban nem változtak. Az előző évi azonos időszakhoz képest 15 százalékkal vásárolták olcsóbban a sertéshúst, ez 1,4 euró/hasított kg-ot jelent.

Magyar adatok

Az élősertés-kivitel 27 százalékkal csökkent 2014 első 8 hónapjában a 2013-as évhez képest. Romániába 25, Szlovákiába 69, Ausztriába pedig 30 százalékkal kevesebb volt a szállított mennyiség idén, míg Szerbia irányába 48 százalékkal nőtt a sertéskivitel mértéke. Az élősertés-behozatal 2 százalékos emelkedést produkált. Legnagyobb sertésimportőreink Szlovákia, Németország, Hollandia, Lengyelország, Csehország és Horvátország. Csak Szlovákiából 82 százalékkal több sertés került behozatalra idén, mint 2013-ban.

A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Japánba szállítottuk. Japán felé 93 százalékkal megnövekedett a sertéshús-exportunk! Az import viszont csökkent 1 százalékkal.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára 2014. októberben 447 Ft/kg hasított súly volt. Ez az összeg 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A darabolt sertéshús ára is csökkent, körülbelül 5 százalékkal.

Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás