A Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) nevű eszköz célja a digitális és a biotechnológiák fellendítése, a munkaerő- és készséghiány kezelése, valamint az innováció támogatása. A program akár 160 milliárd eurónyi beruházást is becsatornázhat. Az eredetileg javasolt költségvetés 10 milliárd euró, az európai parlamenti képviselők további 3 milliárd eurót javasolnak. A kezdeményezés támogatja a digitális, a karbonsemleges és a biotechnológiák bevezetését.  

Az Európai Parlament elfogadta álláspontját a Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) nevű eszköz létrehozásáról, amelynek célja a kritikus stratégiai technológiák fellendítésére pénzügyi támogatást biztosítani a „Szuverenitás Pecsét" és a „Szuverenitás Portál" révén.

A Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) nevű eszköz célja a digitális és a biotechnológiák fellendítése, a munkaerő- és készséghiány kezelése, valamint az innováció támogatása - Fotó: Magro.hu, CSZS, Nagykanizsa

A STEP célja a különböző uniós programok és alapok megerősítése, valamint akár 160 milliárd euró új beruházásokba történő becsatornázása a kohéziós politikai ösztönzők és a helyreállítási eszköz (RRF) mellett. A platform elősegíti a digitális gazdaság, a karbonsemleges iparágak és a biotechnológiák kulcsfontosságú technológiai értékláncainak növekedését, valamint a munkaerő- és készséghiány kezelését és az innováció támogatását. A képviselők módosításaikban az Európai Bizottság által javasolt 10 milliárd eurón felül további 3 milliárd eurót szorgalmaznak, így a STEP költségvetése 13 milliárd euróra emelkedne.

Kísérleti terep is a projekt

A STEP-nek emellett „a következő többéves pénzügyi keret időszakában egy teljes jogú szuverenitási alap kísérleti terepeként kellene működnie". A képviselők arra kérték a Bizottságot, hogy 2025-ig készítsen időközi értékelést, amely tartalmaz egy javaslatot a STEP módosítására vagy egy új, teljes körű európai szuverenitási alapra vonatkozó javaslatot.

A képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy a STEP-ről, valamint az uniós költségvetés hosszú távú felülvizsgálatáról minél hamarabb megállapodás szülessen, mivel a csomagot be kell építeni a 2023 novemberében megtárgyalandó jövő évi éves költségvetésbe - írták.

A jelentéstevők szerint

„A STEP-et egykor új Európai Szuverenitási Alapnak tervezték, de nem az. A STEP-pel a Bizottság megpróbál négyszöget zárni egy politikai körben, de a javaslat három egymással versengő céltól szenved: 

  • az éghajlati céljaink eléréséhez szükséges technológiák előállítása, 
  • Európa szuverenitásának növelése más régiókkal szemben, valamint 
  • az uniós tagállamok közötti kohézió erősítése," 

- mondta Christian Ehler (EPP, Németország), az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság vezető európai parlamenti képviselője.

„A stratégiai beruházások létfontosságúak autonómiánk megerősítéséhez és a geopolitikailag egységes Európához való hozzájáruláshoz" - mondta José Manuel Fernandes (Portugália), a Költségvetési Bizottság társjelentéstevője. „A STEP kezdeményezés átfogó, és olyan meglévő programokat használ fel, mint az InvestEU program és a Horizont Európa keretprogram. Mi 13 milliárd eurót javasolunk – a Bizottság által javasolt 10 milliárd helyett – e stratégia fellendítésére, biztosítva, hogy a projektek ne csak helyben, hanem az egész EU-ban hozzáadott értéket teremtsenek. 

Alapvető fontosságú, hogy ezek között a pénzügyi alapok között szinergiák, földrajzi egyensúly és átláthatóság legyen. Ebben az általunk kért STEP-bizottság kulcsfontosságú szerepet tölt be, elkerülve a további bürokráciát és a projektek gyors végrehajtására összpontosítva," - tette hozzá.

A következő lépések

A jogszabálytervezetet 385 szavazattal 85 ellenében, 151 tartózkodás mellett fogadták el. Ezután megkezdődhetnek a tagállamokkal folytatott tárgyalások, amint a tagállami kormányokból álló Tanács megállapodott a közös álláspontjáról.

Háttér

A Stratégiai Technológiák Európai Platformja nevű eszköz célja, hogy megerősítse az európai versenyképességet és ellenálló képességet a stratégiai ágazatokban, valamint csökkentse a függőséget a külföldi ellátási láncoktól. A platform a kritikus technológiák fejlesztésének és gyártásának támogatását irányozza elő, és foglalkozik a munkaerő- és készséghiánnyal - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás