Rekordévet zárt idén több szempontból is a magyar agrárium. Napraforgóból például a legtöbbet termesztettük az unióban, de kukoricából és búzából is jól teljesítettünk. Ezzel együtt azonban továbbra is csak egy nagyobb porszem vagyunk a globális gépezetben. Ennek okait ismerteti Kukorica és Búza Konferenciasorozatunk következő állomásain Dr. Molnár Zsuzsa, az Agrárgazdasági Kutató Intézet osztályvezető-helyettese.

A magyar gabonatermesztés – bármilyen rekord évet is tudhat maga mögött 2016-ban – az Európai Unióban nem számít mérvadónak. Búzából mindössze az uniós termelés 3-4 százalékát adjuk, de kukoricából is csak a termésmennyiség 10-12 százalékáért felelünk.

De mit is tehetnek a búza és a kukorica termesztésével foglalkozó magyar gazdák annak érdekében, hogy előrébb léphessünk a fent említett ranglétrán? A Kukorica és Búza Konferenciasorozat kaposvári és debreceni állomásán többek között erre a kérdésre is keresi a választ Dr. Molnár Zsuzsa, az Agrárgazdasági Kutató Intézet osztályvezető-helyettese és tudományos főmunkatársa.

Dr. Molnár Zsuzsa 2008 óta dolgozik az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci és Árinformációs Osztályán, 2009-től osztályvezető-helyettesként. Szakterülete a gabonafélék és az olajmagvak hazai és nemzetközi piaci folyamatainak vizsgálata, ár- és egyéb piaci információk gyűjtése valamint a terjesztésben való aktív közreműködés. Előadásában a magyarországi búza- és kukoricatermesztés színvonaláról igyekszik pontos, világos és reális képet adni.

Előadásában szó lesz még arról, hogy alacsony és a magas termelési színvonal mellett mennyiben változik a növénytermesztés jövedelmezősége, valamint megtudhatjuk, hogy milyen költségviszonyok jellemzik az átlagon aluli és az átlagon felüli termelést.

A 20 perces előadás során a számok tükrében kaphatnak az érdeklődők reális képet a magyarországi búza- és kukoricatermesztés színvonaláról. Mindenki a saját eredményei alapján mérlegelheti, vajon termőhelyre adaptált fajtákkal/hibridekkel dolgozik-e, kellően racionalizálta-e az inputráfordításait, esetleg szükség van-e a ráfordítások további növelésére.

Amennyiben Önt is érinti a téma, jöjjön el Kukorica és Búza Konferenciasorozatunk következő vidéki rendezvényeinkre, amely 2016. 12. 15-én, Kaposváron és 2017. január 18-án, Debrecenben kerül megrendezésre. További részleteket a következő linkre kattintva kaphat, valamint jelentkezését is itt adhatja le: http://www.magro.hu/konferencia/

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Bőséges vérkonzerv kínálat, 53 csípős faj és sok tudás van a nemzeti szúnyoglaborban

2024.07.25.

A PTE Természettudományi Kar adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának a tagja, a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia beszélt a szúnyogokról.

Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Itt vannak az idei hivatalos terméseredmények - vége az aratásnak

2024.07.25.

Július 24-ig a nyári aratás gyakorlatilag véget ért, néhány kisebb terület kivételével, és idén nem voltak jelentős akadályok, amelyek befolyásolták volna a munkálatokat. A raktárkapacitás elegendő, és az idei termés nagy része már a tárolókban van.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

2024.07.25.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

Visszatér a kánikula, meg is mutatjuk, mikor

2024.07.25.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Örömmel fogadja az orosz búzát Kína és Törökország is

2024.07.25.

Májusban Kína több mint 141 ezer tonna gabonát és lisztet importált Oroszországból (33 millió dollár értékben), ami 2,9-szerese az előző év azonos hónapjának.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás