Rekordévet zárt idén több szempontból is a magyar agrárium. Napraforgóból például a legtöbbet termesztettük az unióban, de kukoricából és búzából is jól teljesítettünk. Ezzel együtt azonban továbbra is csak egy nagyobb porszem vagyunk a globális gépezetben. Ennek okait ismerteti Kukorica és Búza Konferenciasorozatunk következő állomásain Dr. Molnár Zsuzsa, az Agrárgazdasági Kutató Intézet osztályvezető-helyettese.

A magyar gabonatermesztés – bármilyen rekord évet is tudhat maga mögött 2016-ban – az Európai Unióban nem számít mérvadónak. Búzából mindössze az uniós termelés 3-4 százalékát adjuk, de kukoricából is csak a termésmennyiség 10-12 százalékáért felelünk.

De mit is tehetnek a búza és a kukorica termesztésével foglalkozó magyar gazdák annak érdekében, hogy előrébb léphessünk a fent említett ranglétrán? A Kukorica és Búza Konferenciasorozat kaposvári és debreceni állomásán többek között erre a kérdésre is keresi a választ Dr. Molnár Zsuzsa, az Agrárgazdasági Kutató Intézet osztályvezető-helyettese és tudományos főmunkatársa.

Dr. Molnár Zsuzsa 2008 óta dolgozik az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci és Árinformációs Osztályán, 2009-től osztályvezető-helyettesként. Szakterülete a gabonafélék és az olajmagvak hazai és nemzetközi piaci folyamatainak vizsgálata, ár- és egyéb piaci információk gyűjtése valamint a terjesztésben való aktív közreműködés. Előadásában a magyarországi búza- és kukoricatermesztés színvonaláról igyekszik pontos, világos és reális képet adni.

Előadásában szó lesz még arról, hogy alacsony és a magas termelési színvonal mellett mennyiben változik a növénytermesztés jövedelmezősége, valamint megtudhatjuk, hogy milyen költségviszonyok jellemzik az átlagon aluli és az átlagon felüli termelést.

A 20 perces előadás során a számok tükrében kaphatnak az érdeklődők reális képet a magyarországi búza- és kukoricatermesztés színvonaláról. Mindenki a saját eredményei alapján mérlegelheti, vajon termőhelyre adaptált fajtákkal/hibridekkel dolgozik-e, kellően racionalizálta-e az inputráfordításait, esetleg szükség van-e a ráfordítások további növelésére.

Amennyiben Önt is érinti a téma, jöjjön el Kukorica és Búza Konferenciasorozatunk következő vidéki rendezvényeinkre, amely 2016. 12. 15-én, Kaposváron és 2017. január 18-án, Debrecenben kerül megrendezésre. További részleteket a következő linkre kattintva kaphat, valamint jelentkezését is itt adhatja le: http://www.magro.hu/konferencia/

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás